Tot mai multi angajatori apeleaza la activitatile team building-ului, oferind angajatilor posibilitatea de a se detasa usor de problemele si temerile avute, focusandu-i catre activitati constructive.

Poza-Teambuilding2

Cuvantul „team building” este strans legat de „echipa”, traducerea mot-a-mot a acestuia fiind „construirea unei echipe”. In general, activitatile interprinse in cadrul unui team building sunt activitati de echipa,de natura sportiva, care au la baza strategia, cooperarea, creativitatea, comunicarea si depasirea limitelor. Comunicarea si cooperarea sunt foarte benefice, intrucat dau nastere unei stari de siguranta in randul membrilor, avand rezultatul de a omogeniza echipa.

Poza-Teambuilding1

Echipele care iau nastere in cadrul team building-ului sunt foarte asemanatoare grupurilor sportive, deoarece echilibrul stabilit intre colegi este apropiat celui dintre coechipierii unei echipe de sport. Nu este un secret ca eficienta grupurilor sportive se datoreaza capacitatii bune de organizare, raporturilor de cooperare si coordonare, respectarii regulilor,comunicarii spontane si atasamentului fata de grup, de aceea in cadrul activitatilor unui team building, membrii au rolul de organizare, incurajare, recompensare si concluzionare, dezvoltandu-si  astfel optimismul, perseverenta, rezistenta la stres, toleranta, acceptarea si dorinta de succes.

Poza ecoxtrem

Incepand cu anul 2000, pe piata romaneasca aparea tot mai frecvent termenul de „team building” in ofertele promotionale ale agentiilor de turism. Ulterior, se dezvolta doua companii independente Ecoxtrem și Teamzone, axate pe acest concept de ” consolidare a echipei”. Doi ani mai tarziu, apare si un site, teambuildings.ro, care colabora frecvent cu agentiile de turism.

Treptat, termenului de „team building” i-au fost asociate mai multe activitati, printre care: calaria, mersul cu balonul, ATV-uri, explorarea pesterilor s.a. In prezent, se inregistreaza un numar foarte mare de companii de teambuilding, cei mai mari concurenti pe piata fiind Ascendis, Vertical Limit, Green Adventure, Outdoor 4 you, OutwardBound, Vision Consulting, Smart Box si Extrem Training.

Multe dintre aceste companii se straduiesc sa satisfaca toate necesitatile angajatorilor, aducand un plus de inovatie si creativitate. Spre exemplu, Ecoxtrem are in dotare o diversitatea impresionanta de programe de teambuilding, printre care mentionam: „The Aztech tribes”, „Mission in outer space”, „The plan for Kilimanjaro”, „Descopera Bucurestiul”, Cocktail challange”, „Dog town”, „Photo hunting Delta”, „Brand book”, „Play4real”, „Fabrica de jucarii”, „Orasul”, „The wild part of you” si multe altele, inregistrand un numar impresionant de 56 de programe, impartite in 5 mari categorii: creative, competitive, CSR, tematice si de aventura.

poza team building

Una dintre cele mai impresionante , daca nu cea mai impresionanta companie de team building este Green Adventure, care ne pune la dispozitie  programe inedite in locatii unice. Pachetele acestora sunt in numar de 4: Team Building Mogosoaia cu programul „Piratii din Codrul Vlasiei”care combina sporturile nautice, probe pe uscat, istoria, ideea de competitie si creativitatea.Partea de distractie si jocuri este oferita de geografia si istoria locatiei porpuse: lacul Mogosoaia, castelul Mogosoaia, padurea Mogosoaia si primul parc acvatic de conceptie Aquaglide. Team Building Limanu care aduce trambuline, tobogane uriase, piste de alergare pe apa, castele de cucerit, sarituri in aer de cinci metri, curse pe placi de stand up paddle, sesiune de yachting pe catamaranele cu vele marca Grabner, cautari de indicii sub apa cu scuterele submersibile Sea Doo si intreceri in caiace pentru echipe. Team Building Aventuros cu un portofoliu impresionant de activitati: rafting, canyoning, yachting, scufundari, caiac-canoe, parapanta si moto-parapanta, alpinism-catarare, rapel/tiroliana/swing, off road s.a. si  Team Building la Munte cu trei tipuri de activitati: snow tubing, snow rafting si drumetii in Piatra Craiului, Bucegi, Fagaras, Retezat, Apuseni.

Avantajele unui Team Building performant:

-diminuarea fluctuatiei de personal

-imbunatatirea energiei colective a organizatiei

-consolidarea dialogului

-reducerea stresului

-schimbul de experienta

-responsabilizarea angajatilor

-dezvoltarea motivarii si a cooperarii

-recunoasterea competentelor si a ideilor fiecarui angajat

-dezvoltarea implicarii fiecarui membru

-cresterea productivitatii si a calitatii servicilor

Rasetele, munca in echipa, indemanarea, spiritul de leadership, distractia, indiciile, sportul si amintirile minunate, miile de poze, sutele de povesti spuse colegilor si o echipa unita in acelasi tel sunt roade ale unui team building reusit.

 

Surse:

1.http://www.marathon.ase.ro/pdf/vol2/22/cretu.pdf

2.http://www.teamevent.ro/bine-ati-venit/team-building

3.http://www.greenadventure.ro/teambuilding

4.http://www.ecoxtrem.ro/team-building/ecoxtrem/

5.http://happy-employees.eu/istoria-si-piata-de-teambuidling-din-