Chiar daca prognoza meteo ne-a speriat pe toti si atunci si in ultima vreme, ne-am bazat pe instinctul nostru de aventurieri si am plecat cu mic cu mare catre zona cea mai plina de posibilitati de aventura din tara noastra, zona care se mai si lauda cu izvoare termale care sa ne relaxeze muschii intens utilizati in activitati adrenalitice: Baile Herculane, pe frumoasa Vale a Cernei.

Vineri aveam in plan sa facem niste escalada in mansa, dar fiind stanca uda am improvizat o tiroliana si un slackline peste Cerna, chiar in dreptul hotelului Roman. 1

Distractie maxima, nici cele cateva picaturi de ploaie nu ne-au deranjat in timp ce repetam trecerile de acrobati peste rau. Dar sa trecem si la o baie relaxanta dupa condus si acrobatii, sambata este o zi dedicata raftingului si river-tubingului.
Raftingul este un sport din ce in ce mai popular la noi in tara, in sfarsit as spune! Coborarea in barci speciale pe rauri de munte, intr-o echipa ce vibreaza de energie si entuziasm este grozava! La noi in tara cel mai aproape rau de capitala este Buzaul, la numai 170 de km, dar mai avem Jiul si cel mai frumos rau de la noi din tara, Cerna! Mai sunt cateva rauri
frumoase si in partea de Ardeal: Crisul Repede, Ariesul insa raurile din partea de sud a tarii au cel mai mare debit. Cea mai mare portie de adrenalina o poti avea primavara, o data cu topirea zapezilor si ploilor aferente.
Dar hai sa mergem pe Cerna si sa ne bucuram de apele de cristal care trec prin orasul cu atata istorie, Herculane:

O tura zgomotoasa, cu stropi, strigate de bucurie si peisaje de vis. Verdele intens a incercat sa concureze cu intensitatea emotiilor noastre. Ghidul ne incuraja constant, alegea traseul cel mai atrenant iar noi ne sincronizam ca rotitele unui ceas. O pauza de masa binemeritata si surpriza! Dupa masa primim niste colace mari, o padela si distrandu-ne copios, luam Cerna la explorat, de data aceasta de la nivelul ei. Iata si river-tubing!


Nici nu poate fi explicata in cuvinte senzatia, rapiditatea deciziilor pe care trebuie sa le iei, cat de mult faci corp comun cu apa, cat de antrenante sunt caderile de apa, cat de albastru e cerul ce se deschide deasupra ta si te vegheaza in aceasta calatorie.

Hai ca asta a fost o zi de vis, apa multa, miscare, oameni calzi si veseli!
Inca o baie termala si inca o zi de aventura ne asteapta! E ziua de Paste si e rezervata unei zile cu totul speciale.
Ne-am impartit in doua grupuri, unii am pornit cu caiacele pe Dunare, ceilalti au ales sa faca un canyoning cu totul special.
Cei de pe Dunare au avut ocazia sa faca poze cu statuia lui Decebal, sa impanzeasca apele cu caiace colorate, sa se stropeasca, sa vada Pestera Ponicova din caiac, si totul fara strop de ploaie 🙂

 


Ceilalti au luat la pas muntele din fata campingului nostru si intr-un final s-a deschis in fata lor o coborare de 80 de metri in rapel. Pozele spun putin despre senzatia de zbor autentic pe care o ai, despre curajul de a cobori, despre profesionalismul ghizilor. Natura te cucereste cu orice ocazie.


Dupa o astfel de zi, ce e cel mai nimerit? O baie fierbinte, intr-o cloaca cum li se spune bazinelor cu apa termala care se afla peste tot la marginea drumului:13
Asta chiar ca a fost o prima zi de Pasti altfel, petrecuta in natura, facand lucruri inedite. Insa a fost alaturi de prieteni dragi, asa ca asta si-ar dorit oricine intr-o zi de sarbatoare.
Ultima zi de aventura aici la Herculane am pastrat-o pentru o tura de trekking cu totul speciala, catre probabil unul dintre cele mai izolate locuri din Romania.

Catunul Scarisoara, un catun aflat la peste 1000 m altitudine, fara curent electric, retea de canalizare, drumuri sau masini, unde si banii sunt rari, neavand aproape nicio valoare, locuitorii satului practicand cu succes in continuare trocul. Spectaculoasa este si modalitatea de a ajunge aici, pe scari de lemn asezate pe stanci.  Se spune ca satenii din Scarisoara s-au saturat sa ajunga la ei acasa trecand prin catunul Inelet, asa ca si-au construit propria intrare in sat.  4 scari de lemn de la baza peretelui de stanca ne dau senzatia ca urcam catre cer. Ne asteapta apoi pasuni, poienite, izvoare si oameni al caror trai este impletit cu natura.


Nu stiu ce-ar fi fost mai potrivit pentru aventurierii din noi pentru aceste zile de mini-vacanta. Am facut maximul posibil si ne-am intoarce oricand s-o luam de la capat. Unii au pornit spre casa, noi am plecat la o tura de rafting pe Jiu (era apa mare) si incantati, am dat peste un grup de caiacisti din Slovenia care incercasera Jiul si acum mergeau spre Cerna.