Chiar daca nu ai mai mers pe bicicleta de multi ani aminteste-ti ca mersul pe bicicleta e ca…mersul pe bicicleta! Nu e mai complicat ca in copilarie ba chiar poate fi la fel de placut. Incearca si vei retrai sentimentul de libertate si bucuria de atunci. 13495484_989125884538883_8716050753297745074_o

Daca inca nu ai avut ocazia sa folosesti bicicleta in mod regulat, cu siguranta primele ganduri sunt „e complicat, nu am un loc in care sa-mi las bicicleta”, „distanta pana la serviciu e prea mare” sau „nu sunt respectat in trafic”.
Nu o sa iti spun acum ca nu ai dreptate. Pentru ca ai. Ca biciclist, am fost de multe ori pus in astfel de situatii. Dar imi place sa cred ca lucrurile se vor schimba si schimbarile pot incepe cu noi, cu schimbarea atitudinii noastre si a modului in care percepem mersul pe bicicleta.
Beneficiile pe care mersul pe bicicleta le are asupra starii tale de sanatate, fizice sau psihice, nu mai reprezinta o noutate. Exercitiile fizice iti imbunatatesc conditia fizica, iti dezvolta forta, rezistenta, mobilitatea, buna dispozitie si reduc anxietatea si stresul. Pe scurt, iti ofera un stil de viata sanatos. Si cu toate acestea, cei mai multi dintre noi nu facem suficienta miscare. Un motiv poate fi timpul insuficient. Mersul la serviciu pe bicicleta poate fi o alternativa extraordinara, nu necesita timp suplimentar si are un impact considerabil pozitiv asupra starii tale de bine fizic si psihic.

Si daca nu e de ajuns, iata alte motive sa mergi pe bicicleta mai des si, de ce nu, sa folosesti bicicleta in locul masinii:
1. Mersul pe bicicleta e distractiv, vei ajunge la serviciu bine dispus si plin de energie si vei fi nerabdator sa-ti termini programul de lucru doar pentru a putea pedala din nou.
2. Daca te preocupa protejarea mediului si iti doresti un oras mai „curat”, bicicleta este mijlocul de transport ideal, nu polueaza aerul, apa si nu produce zgomot. Chiar si bicicletele electrice sunt, in cea mai mare parte, ecologice.
3. Vei economisi banii pe care ii cheltuiesti zi de zi pentru combustibilul si intretinerea masinii sau transportul in comun.
4. Mersul pe bicicleta e distractiv si intr-o zi obisnuita in care folosesti bicicleta doar pentru a ajunge la serviciu dar e mult mai placut impreuna cu prietenii, copiii sau familia. Pedalatul in oras si nu numai, dezvolta relatiile interumane iar biciclistii urbani reprezinta o comunitate importanta a fiecarui oras.
5. Bicicleta te va scapa de toti nervii din trafic, de aglomeratia din mijloacele de transport in comun, de tot timpul pierdut si vesnica problema a intarzierii. Indiferent ca e soare sau bate vantul, ca e o zi obisnuita sau o sarbatoare nationala, timpul de care ai nevoie pentru a ajunge cu bicicleta la serviciu va fi mereu acelasi, lucru care nu ar trebui sa te lase rece. Drumul catre serviciu se poate transforma dintr-un „cosmar” intr-o reala placere.
6. Iti faci griji ca nu ai unde sa-ti lasi bicicleta? Ca poate fi furata? E mai probabil sa nu ai loc de parcare sau sa petreci minute intregi pana cand gasesti unul. Dar, exista biciclete pliabile, le poti lua cu tine la birou, in apartament, pot fi luate chiar si in mijloacele de transport atunci cand ai de parcurs un drum mai lung.
7. Daca distanta pana la serviciu este mare sau daca nu vrei sa mergi cu bicicleta la serviciu pentru ca ti-e teama ca o ajungi complet transpirat acolo sau ca vei ajunge deja obosit, bicicletele electrice reprezinta o alternativa. Sunt TOTAL altceva. E unul dintre cele mai placute sentimente, si pana nu vezi, nu crezi. Dupa cateva cercetari am aflat ca poti face un testride gratuit sa te convingi. Unul dintre producatorii specializati in biciclete electrice dar si pliabile, Bizobike, a intrat de curand pe piata romaneasca si tot ce trebuie sa faci este sa incerci o astfel de bicicleta. Crede-ma pe cuvant ca merita! Tot la o bicicleta Bizobike am descoperit ca are incorporat incarcator de telefon! Mi se pare o idee ingenioasa sa-ti poti incarca telefonul in timp ce pedalezi, in conditiile in care aproape toti am devenit dependenti de telefon.
8. Bicicletele asistate electric, adica cele care iti ofera un „ajutor” la pedalat dar nu pedaleaza in locul tau, sunt solutia pentru cei care vor sa faca miscare, vor sa se deplaseze cu bicicleta dar nu au conditia fizica necesara insa pot fi o alternativa si pentru cei care simt nevoia unui „vant din spate” la urcarea unor pante sau pentru biciclistii care inca nu sunt de”cursa lunga”.13245211_962346553883483_7766103401636827548_n

Poate ceva din toate aceste motive te va determina sa incerci. Pana la urma nu ai nimic de pierdut, doar de castigat! Pentru ca mersul pe bicicleta inseamna sport, sanatate, echilibru, bucurie, buna dispozitie, libertate de miscare si libertatea de a fi din nou copil macar cateva minute pe zi.

https://www.facebook.com/bizobikero/photos
http://bizobike.ro/

Text scris de Mihai Vlad Panait