Premiile oferite de Uniunea Ziaristilor Profesionisti pentru anul 2016 au fost la noua sectiuni, avänd ca tema generala „Prezentul in spatiul public”. Juriile au selectat articole, emisiuni, carti de publicistica ale unor profesionisti si condeie jurnalistice din Romania, tari limitrofe si diaspora. Gazda galei a fost studioul 2 „Iosif Sava” al TVR.

La sectiunea Presa scrisa preferintele juriului s-au oprit la Mariana Cristescu, de la cotidianul „Cuvantul liber” din Tg. Mures, ziarista cu o vechime de…47 de ani, perioada in care a scris si 20 de volume de poezii, Dragos Bako, de la cotidianul „Tribuna Sibiului”, care are de 16 ani rubrica „Editorialul zilei” si Adrian Cranganu, de 26 de ani la hebdomadarul „7 Zile Caras-Severin” din Caransebes.
Trei nume aveau sa fie preferate si la alte sectiuni. La carte publicistica au intrunit sufragiile octogenarul Gheorghe Coanda, ziarist si scriitor din Targoviste, premiul Restituiri publicistice pentru „Triada literatorilor istorici: Heliade, Eminescu, Caragiale”, bucuresteanul Dan Gîju, premiul Enciclopedica pentru „Istoria presei militare” si graficianul ploiestean Nicolae Ionita, premiul Grafica publicistica pentru volumul „Eminescu, ziaristul”, in care a selectat lucrarile a 94 de artisti din 93 de tari.
La Productii de radio au luat premii doua reprezentante ale postului public, Corina Negrea, de la Romania Cultural si Mihaela Helmis, de la Actualitati pentru emisiunile documentare „‘ Pe frontul vaccinarii”‘, respectiv „Amprente de aur”, plus colegul Mircea Ionel Popi, de la Radio Helsinki, Graz, Austria. Ultima triada s-a inregistrat la Premiile speciale de televiziune acordate TVR, pentru emisiunea „Exclusiv in Romania” realizata de Cristian Tabara, Cristina Madgearu, Marin Gabudean, PRO TV, pentru emisiunea „Romania, te iubesc”, cu sase autori si Antena 3, pentru emisiunea „‘In premiera”, realizata de Carmen Avram si cinci colegi.
Televiziunea Romana s-a revansat la sectiunea ‘Productii de televiziune prin, sa-i zicem, veteranul Sorin Burtea, de patru decenii in TVR, pentru emisiunile talk-show „Euro Economia-Investitii in Romania” si mai tanarul Claudiu Lucaci, pentru documentarul „Mica Romanie din America”, ai carui eroi sunt oameni realizati acolo.
La sectiunea Presa on-line a urcat pe scena improvizata pentru a-si lua premiul tanara Eveline Pauna, consilier multimedia de numai zece ani. O colega cu o vechime de doua ori mai mare in presa, Roxana Ichim Istudor, a primit premiul care poarta numele lui Ion Marin, ziarist si scriitor, fondator al cotidianului Ultima ora, trecut in nefiinta in urma cu un an.
O aparitie indelung aplaudata de cei prezenti a fost Ion Cuzuioc, ziarist, scriitor si medic din Chisinau, cu o experienta in domeniile mentionate de jumatate de secol.
In fine, Marele Trofeu al Galei Premiilor UZPR a revenit echipei de sase tineri de la TVR Iasi, pentru filmul „25, o istorie calatoare”, facut in judete din Moldova, cu prilejul implinirii unui sfert de secol de activitate a postului. Premiul a confirmat mentiunea speciala primita la gala Asociatiilor televiziunilor publice din Europa desfasurata in Portugalia.
La reusita evenimentului organizat de UZPR si Televiziunea Romana au mai contribuit solistii Monica si Alex Anghel, Catalin Pepe Radulescu si Mihai Ionescu, alaturi de doua perechi de tineri dansatori si de un grup de 22 de copii cu aptitudini vocale deosebite. Printre cei care au oferit premiile s-au aflat Irina Radu, Presedinte, Director General al TVR, Doru Dinu Glavan, presedintele UZPR, Neagu Udroiu, ambasador, scriitor, ziarist, Gheorghe Frangulea, presedintele Comisiei de atestare a jurnalistilor, Miron Manega, Petrisor Obae. N-o putem omite pe prezentatoarea galei, Irina Pacurariu.
Foto: Florin Esanu