Acumen Sport Romania, primul centru de constientizare si antrenament mental, fizic, cognitiv, senzorial, vizual de inalta performanta dedicat sportivilor din tara noastra, s-a deschis oficial. La eveniment au fost prezenti personalitati din lumea sportului: echipa de conducere a Acumen Argentina, reprezentanti ai federatiilor sportive, E.S. dl. Felipe Alvarez de Toledo, Ambasadorul Rep. Argentina in Romania, dar si membri ai cluburilor sportive.
Metoda Acumen, ajuta sportivul sa constientizeze importanta stabilirii unor obiective concrete si il conduce spre atingerea si depasirea acestor obiective prin antrenamente interactive.

Vorbim de antrenamente individuale atat pentru fiecare sport in parte, cat si pentru fiecare sportiv in parte. Programul de antrenament Acumen in centrul nostru va fi personalizat in functie de nevoile si obiectivele fiecarui sportiv. Si vorbim de obiective finale, obiective mari, de la admiterea sportivului in lotul national sau pregatirea pentru un transfer international, pana la castigarea campionatelor europene si mondiale si, de ce nu, medalii de aur la olimpiade, a declarat Valentin Brezeanu, Director General Acumen Sport Romania.

Acumen Sport Romania este o franciza a Acumen Argentina, primul centru din America de Sud fiind deschis in anul 2006.

“Orice sportiv primeste la echipa de club, echipa nationala sau individual antrenamentul tehnic si tactic de care are nevoie. Noi, la Acumen, ajutam sportivul sa gandeasca mai mult atunci cand este in teren, cu ajutorul antrenamentelor senzoriale, cognitive, mentale si fizice. De exemplu, pe partea de senzorial avem exercitii pentru dezvoltarea vederii periferice, multumita tehnologiei performante pe care o avem. La fel, pe partea antrenamentelor congnitive, avem exercitii care cresc viteza si eficienta in luarea deciziilor, antreneaza atentia si memoria, cresc precizia. Antrenamentul cognitiv reprezinta introducerea unor stimuli – auditivi, vizuali, tactili, la care sportivul reactioneaza, bineinteles, cu rapiditate maxima”, a declarat Fernando Fossati, General Manager Acumen Argentina.

De asemenea, scopul antrenamentelor mentale este de a creste increderea sportivului in propriile puteri, sa se automotiveze si sa stie sa-si administreze timpul. O alta tinta este cresterea tolerantei la eroare si gasirea echilibrului emotional.

„Acest tip de antrenament, o imbinare intre fizic si mental, reprezinta o noutate in tara noastra. Bine ca se intampla treaba asta, sper sa si prinda, sa atragem lumea si sa dezvoltam”, a declarat Mihai Stoichita, director tehnic Federatia Romana de Fotbal.

In cei peste 12 ani de activitate, in centrele Acumen Argentina s-au antrenat zeci de sportivi de performanta, printre care Radamel Falcao (fotbal), Teófilo Gutiérrez (fotbal), Guillermo Coria (tenis), Mauro Giallombardo (automobilism), Jose Acasuso (tenis), Luciana Aymar (hochei pe iarba), Esteban Guerrieri (automobilism), Paula Pareto (judo), Giovani Simeone (fotbal), Juan Sebatian Veron (fotbal), dar si echipa nationala de hochei pe iarba feminin din Argentina.

Sistemul de antrenament Acumen se bazeaza pe elemente de neurostiinta si bio-psiho-educatie si are drept fundament doi piloni principali.
Primul pilon consta in constientizarea nivelului sportivului, stabilirea de obiective si antrenamentul in vederea atingerii acestora. Parcursul incepe cu o etapa de auto-observare si evaluare si continua cu trasarea clara a tintelor, o strategie solida de constientizare si antrenamentul valorilor, atitudinilor, obiceiurilor si aptitudinilor fizice, senzoriale, cognitive si mentale ale sportivului. Intregul antrenament este indeaproape umarit si documentat de catre specialistii Acumen, iar evolutia si rezultatele sportivului sunt impartasite cu acesta, dar si cu antrenorii sai (antrenori individuali, de cluburi sportive si loturi nationale si olimpice).
Cel de-al doilea pilon consta intr-o organizare extrem de riguroasa a tuturor informatiilor tehnice, practice si audiovizuale pe o platforma online. Sportivul are acces in permanenta la aceasta platforma, de pe orice dispozitiv conectat, ceea ce ajuta la o optimizare a comunicarii si a timpului petrecut la antrenamente.

In cadru evenimentului au fost facute o serie de demonstratii ale antrenamentelor specifice Acumen, conduse si executate de membrii echipei Acumen Argentina. Fotbalistul argentinian Maximiliano Oliva, prezent la eveniment, si-a testat viteza de reactie prin cateva antrenamentele Acumen.

Text: Cerasela Marin, PR Specialist Acumen Sport Romania