Primul film artistic de lung-metraj despre Experimentul Pitesti va aparea in curand in cinematografe. Productia este 100% independenta si este o initiativa a tinerei regizoare Victoria Baltag. Pre-productia filmului a inceput in 2014, filmarile s-au desfasurat in 2015, in 2016 varianta bruta regizorala a fost prezentata membrilor Uniunii Cineastilor Romani (UCIN), Centrului National al Cinematografiei (CNC), grupurilor formale si informale de experti de la Festivalul International de Film de la Cannes, Festivalul International de Film de la Locarno, Festivalul International de Film de la Venetia si Festivalul International de Film Tribeca, unde s-a discutat planul etapei de post-productie.

Pe 1 Martie, incepand cu orele 20.00, la Cinema Muzeul Taranului Roman, va avea loc o proiectie privata cu a doua parte a filmului in varianta bruta regizorala. Proiectia este destinata antreprenorilor, oamenilor de afaceri, filantropilor – persoanelor care contribuie financiar la realizarea post-productiei. Invitatia vine in conformitate cu Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, actualizat pe 2017, care da posibilitatea firmelor sa directioneze 20% din impozitul anual pe profit catre activitati culturale si de ONG.

Momentele serii vor fi:
19.40 – 20. 05 – Primirea invitatilor, semnarea acordurilor de confidentialitate a vizionarii si plasarea la scaune (acces media)
20.05 – 20. 10 – Mesaj de intampinare din partea regizoarei (cine, ce, de ce, unde, cum) (acces media)
20.10 – 21. 30 – vizionare a celei de-a 2a parti din film in varianta regizorala bruta (interzis filmare, inregistrare sau fotografiere atat din partea invitatilor, cat si a mass-mediei; se poate filma/fotografia momentul de generic de la sfarsitul filmului si reactiile spectatorilor)
21.30 – 21.40 – prezentarea echipei si a actorilor prezenti la eveniment (acces media)
21.40 – 22.00 – mesaje de sprijin din partea sustinatorilor filmului (reprezentanti UCIN, Ion Caramitru, alti actori si membri ai echipei de filmare, reprezentanti MTR, etc.) si dialogul echipei de productie cu invitatii (acces media)
22.00 – 22. 30 – spatiu deschis de socializare intr-o ambianta relaxanta la un pahar de vin din partea sponsorilor Pronto Express si a furnizorilor lor. (Momentul este in special destinat relationarii intre echipa de productie a filmului si persoanele care contribuie financiar la realizarea post-productiei, vizibiliatate media, dezvoltare de parteneriate si colaborari) (acces media)
22.30 – 23.00 – interviuri si testimoniale pentru media tiparita, on-line, radio si de televiziune (acces media)

Despre Victoria Baltag: 

Doctoranda la University College London, doctorat in istoria cinematografiei     2016-2020 

  • Regizor/Producator VB Production (februarie 2012 –
  • Realizarea primului film de lung-metraj despre Experimentul Pitesti (in post-productie)
  • Palmares a peste 40 de documentare sis curt-metraje cu premii internationale
  • Reproducerea ‘Tararira’, film pierdut al lui Benjamin Fundoianu, realizat in Buenos Aires in 1936 de catre regizorul roman (in dezvoltare)
  • Peste 600 de materiale media in presa tipartia, radio, TV si online legate de filmele si activitatea Victoriei Baltag
  • Asistent universitar University College London (mai 2017 –
  • Presedinte Asociatia Connections (februarie 2013 –
  • Jurnalist acreditat InfoRama