Dupa 48 de ani echipa nationala de gimnastica feminina a ratat calificarea la JO de la Rio. Ultima mare echipa nationala, cea de gimnastica feminina, a iesit si ea din varful lumii sportive. Ca si handbalul masculin, gimnastica feminina, era in anii ‘80 un gigant. Daca in anii ’90 si 2000, gimnastica feminina a continuat sa domine lumea, handbalul masculin a cazut imediat impreuna cu regimul comunist.

gimnastica 1
Sursa Foto: http://mediacdn.libertatea.ro/

Iata ca insa a venit si randul gimnasticii sa cada. Problema este foarte grava deorece astfel de caderi, in Romania, sunt fara reveniri. Si acesta este rezultatul unui sistem social-economic, care a are un sigur obiectiv, distrugerea totala a Romaniei. Incepand cu educatia fizica, disparuta din strategia sistemului de educatie, continand cu sportul de masa, selectia si profesionalismul pregatirii si instruirii, toate au devenit industrii prost administrate intr-o societate care traieste ca sa manace prost.

gimnastica 2
Sursa Foto: libertatea.ro

Sportul romanesc traieste doar prin niste sportivi nascuti din nimic, cu un talent urias, dar care prin prisma unei proaste instruiri, lipsita de consistenta profesionala, ajung sa obtina sporadic cate un rezultat important dupa care de obicei urmeaza o cadere, fara revenire. Pana nu vom invata ca fiecare domeniu in parte se poate dezvolta doar pe baza progresului individual, nimic din ceea ce am considerat varf in Romania nu poate supravietui.

gimnastica3
Sursa Foto: http://i0.wp.com/puzzlegym.ro

Echipa feminina de gimnastica artistica a Romaniei a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, dupa ce a terminat pe locul 7 (din 8 participante!) turneul preolimpic.
Este pentru prima oara din 1968 cand Romania nu va avea o echipa in concursul olimpic.
Cu 216.569 de puncte, Romania a fost penultima in turneul de calificare de la Rio, in conditiile in care doar primele patru echipe merg la Jocurile Olimpice. Astfel. Brazilia cu 226.477 de puncte, Germania cu 223.977, Belgia , 221.438 si Franta cu 220.869 de puncte s-au calificat pentru competitia ce va incepe in august in Brazilia.

Echipa Romaniei, antrenata de Lucian Sandu, Adela Popa si Maria Fumea, a avut urmatoarea componenta:
Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolisan, Catalina Ponor, Dora Vulcan si Silvia Zarzu.
Contraperformanta echipei feminine vine la doar o zi, dupa ce echipa masculina a ratat, sambata, calificarea la Jocurile Olimpice.
Gimnastica artistica este ramura sportiva care a adus Romaniei cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice:
25 de aur, 20 de argint si 26 de bronz.