Fotbalul din Romania este in cadere libera la orice nivel de performanta am raporta. Calificarea Nationalei la Europenele de fotbal, nu se datoreaza progresului, ci faptului ca UEFA vrea venituri mai mari, astfel o editie a turneului final cu 32 de echipe ar creste substantial numarul de meciuri si automat veniturile din televizarea acestora. Daca totusi la Nationala putem spune ca “mai merge”, la nivelul echipelor de club suntem in pragul dezastrului.DSC_0472

Pe langa coeficientul UEFA mizerabil , 2,25 puncte in ultimul sezon, adica practic inexistent, Liga 1 este dominata de insolvente. Echipele supravietuiesc din niste bani realizati din drepturile TV, bani care oricum sunt mult umflati (pentru ca asa cum stim, la ce venituri se realizeaza in Romania, prin munca, nu putem spune ca publicitatea TV aduce cresterea vanzarilor).

Echipele care nu sunt in insolventa, mai putin de jumatate, ori au bani de la stat, ori au patronul “in bani”, cu alte cuvinte depind ori de alegerile politice, banii de la stat venind doar pe “cai” politice, ori de alegeri politice, “patronul in bani” depinzand in mod direct de rezultatul alegerilor, alegeri care-l tin “in bani” sau il trimit in vacanta pana la scrutinul urmator, toate astea in conditiile in care FIFA si UEFA interzic cu desavarsire implicarea politicului in fotbal.

Poate sa zicem ca Steaua ar putea fi exceptia de regulile de mai sus, insa si ea este acum in fata unei provocari uriase, avand mari sanse sa ramana fara banii de la UEFA, banii din participarea europeana.

Un peisaj sumbru, peisaj rezultat din incapacitatea manageriala ce guverneaza fotbalul din Romania, sportul in general si intreagul sistem social-economic autohton. Insa principala problema nu este existenta acestei situatii, ci faptul ca factorii de decizie implicati in fenomen, indiferent care ar fi aceia sunt incapabili de progres si sunt blocati in tot acest circ politic-social si economic, care a reusit sa transforme o uriasa putere sportiva si  nu doar sportiva, in ceva care supravietuieste prin intermediul unor talente care de cele mai multe ori mor sperante.

Ultimul mare fotbalist roman, Adrian Mutu, cel care la inceputul anilor 2000, era poate cel mai promitator viitor Balon de Aur, are un CV care nu arata nici macar 50% din potentialul sau. Si toata aceasta situatie este rezultatul “eforturilor” sustinute in ultimii 26 de ani, pentru ca 1990 “ne-a prins” in top 5 coeficient European, jucasem finala Cupei Campionilor si semifinala Cupei Cupelor la echipe de club si o Nationala calificata in forta la Mondialul Italian. Solutii pentru schimbarea din radacini a situatiei sunt, insa realizarea unui proiect solid, bazat pe autofinantarea cluburilor si a fotbalului sau sportului in general, depinde in mod direct doar de factorii de decizie la cel mai inalt nivel managerial si acestia inca nu sunt capabili sa vada in perspectiva. Sau poate da??? Vom vedea!

 

  • singur eu

    Greu de gasit solutii, trebuie bani multi, un plan realist si serios, oameni capabili. Si avestea pentru 15-20 de echipe. Cine se baga?!
    Ar trebui sa me asumam situatia cu 3-4 echipe cu adevarat profesioniste si restul semi amatori.