Ionut Negoita, proprietarul brandului sportiv FC Dinamo Bucuresti, ne spune de ceva timp ca echipa pe care o patroneaza se indreapta spre autofinantare si ca in acelasi timp Dinamo traieste pe bani privati, nu ca alte cluburi din Liga 1, care se “lafaie” in bani publici.Dinamo 1, foto 1

Sa incepem cu autofinantarea. Fara sa fiu deloc malitios, ii spun d-lui Negoita ca intre autofinantare si ceea ce se intampla la Dinamo, este o diferenta ca intre Tom Jones si Brenciu, probabil ca stiti povestea, dar o spun oricum. Dupa un concert al lui Jones la Bucuresti, Brenciu se intreba cum naiba reuseste Jones sa cante in felul ala la 70 de ani si el la mai putin de 40, nu. Raspunsul a venit genial de la Bitman: baiete, ala are voce!

Trecand peste gluma, sperand ca s-a inteles comparatia, revenim la Dinamo si la autofinantare, situatie despre care nu se pune problema la Dinamo in acest moment, pentru ca managementul clubului se bazeaza pe aceiasi ratiune pe care s-a bazat in ultimii 26 de ani, aceea de a “atarna” la tot felul de parteneri, cei mai multi instabili, fara sa se ia in calcul faptul ca astazi Dinamo are cel putin 2milioane de suporteri, trei sferturi dintre ei fiind in Bucuresti.Dinamo 1, foto (3)

Cu totii stim ca indiferent ce culori avem la suflet, suporterii dinamovisti sunt cei mai “adevarati” din tara. Cu alte cuvinte sa detii o astfel de mina de aur si tu sa stai cu mana intinsa la niste firme, pentru niste bani “de seminte”, ne arata cu cine stam de vorba. Poate ca managementul de la Dinamo, este ceva mai “spalat” decat cel de la Steaua, dar politica in mare este aceiasi, cu diferenta ca Steaua din cand in cand mai prinde un traseu European, care-i scoate 3 sezoane. Concluzia, autofinantarea lui Dinamo, conceputa de dl Negoita impreuna cu membrii din staful de conducere al clubului este o simpla frectie la picior de lemn, neavand nici cea mai mica legatura cu procesul profesionist de autofinantare al unui club sportiv.

Mai departe vis-à-vis de Dinamo si banii privati, ar trebui sa aruncam un ochi la cine este dl Negoita, membru al unei familii de frati “cu bani”, frati implicati politic intr-un partid, neimportant care, si primar al sectorului 3. Cum stim cu totii, in Romania, afacerile sunt de 2 feluri, cu statul sau cu multinationalele, cum dl Negoita nu are joburi de servicii, ca sa lucreze cu multinationalele si cum nu exporta nimic, ramane un singur beneficiar, statul. Concluzia si dansul tot la banii publici isi are originile “bussinesurilor”, asa ca personal l-as sfatui sa nu se mai planga atat ca altii fac si dreg si sa incerce un proiect profesionist 100% la club, pentru ca potentialul lui Dinamo, cel putin in Bucuresti, este unul urias, chiar peste al Stelei, daca ne raportam strict la capitala.

Concluzia, la fotbal, in sport si in general in climatul social-economic din Romania, lipseste profesionalismul care te transforma dintr-o persoana cu potential, intr-o valoare recunoscuta.

Fotografii descarcate de pe: https://www.facebook.com/FCDinamoOfficial/photos;

Foto: Octavian Cocolos Photography