Fotbalul, cel mai urmarit sport din Romania, este pe zi ce trece tot mai cenusiu. Lipsit de fotbalisti valorosi, fara un management performant la nivelul conducerii, indiferent ca vorbim de cluburi sau de federatie, fotbalul romanesc traverseaza cea mai neagra perioada din istoria acestui sport. Cum se intampla de obicei, lipsa valorii si implicit a rezultatelor, acest sport s-a transformat intr-un circ ieftin plin de tot felul de ciumalai, care au ca singura “calitate” gura sloboda si comportamentul mizerabil. Cum bine stim cu totii sportul in general, ar trebui sa fie un ambasador al fair-play-ului, al comportamentului decent, civilizat, in competitii unde valorile trebuie sa devina mari actori.

fotbal-2
Sursa foto: http://bucurestifm.ro/wp-content/uploads/sites/2/2015/09/fotbal-2.jpg

Daca la nationala, dupa retragerea lui Chivu si disparitia lui Mutu, jucatorii de valoare au disparut total, exista un rezultat, bazat pe cresterea substantiala a participantelor la un turneu final si beneficiem de o calificare la europene, la nivel de cluburi suntem intr-o criza fara precedent, criza acutizata de un comportament incalificabil al unor personaje grotesti, cu un comportament pe care-l putem numi, cu multa indulgenta, “ de balta”.

Marius Sumudica, Laurentiu Reghecampf si Edi Iordanescu, trei tineri antrenori ai echipelor din fruntea clasamentului, plini de impresia ca sunt cel putin Ancelotti sau Guardiola, au ajuns sa fie suspendati in ultimile etape, pentru ca sunt nemultumiti de arbitraje si au de comentat, atat in timpul jocului, cat si dupa aflarea deciziei comisiilor de specialitate.

572594-fotbal-mic
Sursa foto: http://www.teresport.ro/wp-content/uploads/2013/05/572594-fotbal-mic.jpg

Cel mai probabil, atat arbitrii cat si comisiile sunt la acelasi nivel ca si fotbalul in general, adica pline de ciumalai care slobozesc pe gura, insa fac parte din ierarhii, au dreptul sa ia decizii si respectarea acestora face parte din regulile jocului. Comportamentul lor insa, arata ca regulile sunt pentru prosti si ca ei “valorosii” care muncesc pe branci, in special cand dau declaratii ora de ora la tot felul de tentative de emisiuni sportive, la televiziunile care sunt la aceasi nivel cu jocul in sine, ne demonstreaza inca o data in plus, daca mai era nevoie, ca sportul in sine este neimportant, dar ei ciumalai trebuie luati in seama, pentru ca ei stiu. Daca mai vedem si “jmecheria lui sumudica” vis-à-vis de Hagi, de manelismul tandemului reghecampf-stoica sau de “istetimea” lui iordanescu, care face ce vrea el cand e suspendat, pentru ca a gasit portite in regulament, avem imediat un tablou plin de isterici caraghiosi, ieftini si penibili in acelasi timp, care inca n-au ajuns sa inteleaga ca in sport, sa respecti regulile si celelalte personaje implicate, reprezinta scopul in sine al sportului, jocul fiind doar un spectacol mai mult sau mai putin reusit.