Turneul de tenis de la Madrid, Master 1000 la masculin si Premier la feminin, a ajuns in fazele finale. La feminin avem 4 reprezentate in cele 4 jocuri, Simona Halep si Irina Begu urmand sa joace impreuna pentru un loc in semifinala.

Daca parcursul Irinei este unul spectaculos si incurajator pentru obiectivul ei din acest an, adica Top 20, surprinzatoare este prezenta Simonei, prezenta bazata pe un joc solid, agresiv si precis, joc pe care am avut convingerea ca nu-l voi mai revedea la Simona, joc cu care Simona reusea un 2014 exceptional, cu finala la Roland Garros si ce parea pierdut in totalitate.

2015 05 05 MADRID. MUTUA MADRID OPEN 2015 FOTO: A. MARTINEZ/MMO2015
Sursa Foto: http://www.madrid-open.com/ 2015 05 05 MADRID. MUTUA MADRID OPEN 2015
FOTO: A. MARTINEZ/MMO2015

Sper ca Simona sa se revanseze fata de toti fanii ei si sa reuseasca din nou un sezon de zgura exceptional si de ce nu, poate chiar un titlu important. Daca mai tinem cont si ca toate jucatoarele din Top 10 au fost eliminate as putea spune ca Simona are o sansa foarte mare sa castige titlul la turneul patronat de “sfatuitorul” ei, Ion Tiriac.

Am inceput sa scriu articolul dimineata insa il dau spre redactie dupa meciul Halep vs Begu, castigat de Halep, dar care, cel putin pentru mine, a avut un set 2 extrem de dubios.

saffron_madridopen_04
Sursa Foto: http://media.designersfriend.co.uk/saffron_brand_consultants/media/designs/uploads/case_study/madrid-open/870×650/saffron_madridopen_04.jpg

Pe tabloul masculin, daca la meciuri nu avem surprize, surpriza sau nesimtirea vine de pe scaunul central al meciului, adica de la arbitru.

La meciul Nishikori vs Fognini, un meci superb plin de suspans, in setul decisiv la 6-5 pentru Nishikori, cand Fognini servea pentru tiebreak, la 0-30 un tampit a simtit nevoia ca trebuie sa iasa in evidenta si tinand cont ca mai devreme ii daduse un avertisment lui Fognini, complet aiurea evident, ii da punct pierdut pentru al doilea avertisment. Tin sa va spun ca italianul, n-a injurat, n-a scuipat, pur si simplu a reactionat suparat de un punct pierdut, dar ca arbitru trebuie sa fii in primul rand echilibrat si sa folosesti toata priceperea pentru ca spectorul sa poata beneficia de TENIS, nu de puncte “de la mine”. Nu este prima oara in ultima perioada cand se intampla ca arbitrul “sa se bage-n seama”, din ce in ce mai des “impartitorii” de dreptate pe teren iesind in evidenta cu tot felul de decizii bizare sau penibile. Sau putem sa vedem cum trec cu vederea un meci intreg ca se intarzie la serviciu si pe final de meci, cand ori nu conteaza, ori o astfel de decizie atat de intarziata, poate doar sa creeze o situatie complet anormala in contextul jocului.

Este din ce in ce mai evidenta frustrarea prosteasca a arbitrilor vis-à-vis de popularitatea si veniturile jucatorilor si care incearca in felul asta “sa faca ordine”. Se pare insa ca ceea ce ar trebui sa fie calitatea nr 1 a arbitrului de tenis, adica o comunicare inteligenta cu jucatorii, a fost pierduta de tot in ultima vreme de ATP si se pare ca personaje precum Mohamed Lahyani sau Kader Nouni, sunt pe cale de disparitie.