Devine o traditie ca 7 Mai sa fie o zi mare pentru sportul romanesc. Dupa 30 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal de catre Steaua, 7 Mai revine ca o zi istorica. Pe rand, Horia Tecau, Florin Mergea, CSM Bucuresti si Simona Halep, au respectat ziua de 7 Mai, exact ca acum 30 de ani Steaua Bucuresti. Victoriile obtinute de sportivii romani nu sunt doar rezultate exceptionale, dar ele vin si pe fondul unor prestatii sportive exceptionale. Sa le luam pe rand.

Steaua-Bucureşti-1986
Sursa Foto: http://www.worldwideromania.com/

Daca baietii din dublurile de tenis erau favoriti certi, Tecau fiind lider mondial la sfarsitul anului si Tecau venind la Madrid in postura de detinator al trofeului, Simona Halep reuseste o saptamana exceptionala, calcand in picioare fiecare adversar, ca un uragan fara mila. 12 seturi din cele 13 jucate au aratat o Simona invincibila, capabila sa mature tot terenul indiferent si cu orice fel de adversar. Exista o ciudatenie, setul 2 cu Irina Begu si desi nu cred o secunda declaratia, ca “m-am enervat”, il trec la intamplari bizare care mai apar din cand in cand si peste care putem trece si fara prea multe explicatii, vom avea timp pentru ele, cu alta ocazie. Raman insa victoriile categorice obtinute de Simona, care desi n-a avut parte de nici o jucatoare de top, a aratat ca o campioana uriasa, venita de pe alta planeta, jocul agresiv si précis, compact “a la Djokovic” fiind la un nivel extraterestru.

Trecem mai departe si ajungem la CSM Bucuresti, care venind din postura de “boboc” in Final Four-ul Ligii Campionilor, la handbal feminin, a aratat ca o echipa extrem de solida, fara brese in aparare si care pe faza de atac poate surprinde orice adversar, printr-un joc colectiv, joc in care oricine poate marca oricand, strategia fiind construita pe toate jucatoarele, strategie mult mai greu de contracarat de echipa in aparare. Astfel cu un joc extreme de solid in atac si aparare si pe fondul unui joc de exceptie al portarului, CSM-ul a calcat necrutator in picioare Vardar-ul macedonean, care n-a reusit nici macar un minut sa poata tine piept tavalugului construit de Kim Rasmussen. Un alt motiv de bucurie il am pentru ca observ cum meci de meci se naste un noua jucatoare uriasa Bianca Bazaliu, tanarul inter stanga de 19 ani, jucatoare care cel putin in opinia si viziunea mea, o vad foarte curand o concurenta uriasa pentru Cristina Neagu, nu doar la nationala ci si la mult invidiata postura de “Messi” al handbalului feminin.

In final, nu pot sa ma retrag fara sa-mi exprim regretul fata de Cristina Neagu, acesta mega-sportiva, care in opinia mea, este de departe cel mai mare produs al sportului romanesc din ultimii 25 de ani. Personal pun esecul muntenegrencelor, pe seama antrenorului, un tip ok, care insa a gresit flagrant bazandu-si jocul de atac prea mult pe jocul individual, neconstruind o strategie de atac, care sa puna cu adevarat in dificultate cea mai bun aparare din Liga, in acest sezon.