Tragedia de la meciul Dinamo-Viitorul, nu este prima si din pacate nu o sa fie nici ultima. Am auzit pe parcursul orelor trecute de la tragedie, o multime de explicatii, acuze si tot felul de pareri sau analize.

Toate imi par din cartile pentru prosti. Incepand cu povestea ca n-a fost folosit defibrilatorul, adica desi tanarul respira si ii batea inima, “pareristii profesionisti” de Romania, zic ca trebuia stimulat, continuand cu declaratii contradictorii, de genul: medicul a zis si fotbalistul a zis invers, adica ar trebui sa luam in calcul parerea unui pusti din trupa lui Hagi, care fiind prin zona stie ce spune, iar medicul prezent, habar nu are. Mai nou cica sistemul ar fi de vina. Cum am spus mai sus, comentarii, analize si explicatii, demne de cele mai bune carti pentru prosti. Insa nu trebuie sa ne surprinda nimic cat timp plecam de la bancul de la Radio Erevan: e adevarat ca-n Romania? Da!Ekeng Dinamo

Nu dragii mei, nimic din ce s-a scris sau s-a vorbit nu are nici un argument serios, in spate. Exista o singura explicatie simpla si cat se poate de clara. Lipsa de profesionalism in managementul cluburilor sportive din Romania da nastere la astfel de situatii. Plangem cu totii aceasta tragedie, dar de exemplu, faptul ca daca facem o analiza serioasa, probabil ca peste 2/3 din sportivii din Romania muncesc si nu sunt platiti, nu e tragic, cica suntem in insolventa si asa e “lejea”. Toata lumea asteapta sa vina statul cu legi peste legi si dupa aia “sa curga banu’ la bajeti” ca doar “ei e investitori”.Ekeng in timpul meciului

Toate cluburile serioase si profesioniste din lumea civilizata au clinicile lor, au echipe medicale specializate in medicina sportive, echipe care nu doar ca incearca sa previna permanent astfel de tragedii, ci incearca permanent sa gaseasca solutii prin care sa creasca PROTECTIA si parametrii fizici ai sportivilor, uneori cu metode neortodoxe, dar despre metode discutam altadata. Orice club sportiv profesionist organizat stie ca baza veniturilor este data de vanzarea bunurilor de larg consum insemnate cu brandul clubului, niciodata “banu’ de la primarie” sau tot felul de ciudati parteneri de imagine.

Faptul ca in Romania nu exista astfel de profesionisti are la baza ori faptul ca “investitorul”, gen George Becali, se crede Dumnezeu si el face si desface sau este de genul “numit de primar” si atunci primarul este jupanul. In acest context, cum credem noi, ca un club poate fi construit pe o structura profesionista la cel mai ridicat nivel sportiv?

Am mai spus-o si o repet, Dinamo sau Steaua, cele mai mari branduri sportive din Romania, sunt cluburi care organizate profesionist cu oameni seriosi si valorosi, pot ajunge anual, usor la venituri de 40-45 milioane de euro, fara veniturile din premiile sportive, dar atunci toata lumea ar fi cel mai probabil atenta la profesionistii valorosi si n-ar mai sta cu “bunghiu pe Becali sau Negoita”, pe Mititelu sau Porumboiu, etc. Cu banii astia, oricine este profesionist stie foarte bine cum trebuie bugetati, in asa fel incat PROTECTIA, DE ORICE FEL a sportivului, sa fie la cel mai inalt nivel, ca doar un sportiv protejat, se poate ridica la cel mai inalt nivel de performanta.