Grupa Romaniei la Campionatul European din Franta este urmatoarea: Franta, Elvetia, Albania si Romania.DSC_0473

Boloni: „Calificarea din grupe nu este o performanta”. O declaratie cat se poate de normala pentru un fotbalist care are in “vitrina” Cupa Campionilor Europeni.

Reghe: „Avem o grupa grea si trecerea de grupe este o performanta.” O declaratie la fel de normala pentru un fotbalist pentru care promovarea in Bundesliga a fost o performanta.

Acum ambii sunt antrenori, primul a antrenat in prima liga din Franta, sezoane bune, nationala Romaniei, Sporting Lisabona, cu care a castigat titlul in Portugalia in fata lui Porto si a Benficai, a antrenat in Belgia, la Standard, un antrenor cu un CV de nivel European, antrenor care oricand ar putea ajunge la un club de top, fara sa mire pe nimeni. Reghe a antrenat in prima liga din Romania, dupa care a ajuns la Steaua cu care a cucerit 2 titluri, a jucat in grupele Ligii Campionilor, apoi in fotabalul arab unde n-a rezistat mai mult de jumatate de sezon si in prima liga din Bulgaria, unde a stat tot cam jumatate de sezon. Un CV care nu spune nimic nimanui, doar stelistilor.DSC_0179

Bineinteles ca diferenta uriasa de gandire a celor doi provine din carierele si experienta fiecaruia, insa mai este ceva, Boloni fiind nu doar un tip “toba” de fotbal, ci si un tip care in timpul cand invata fotbal, mai invata si la scoala, doar a fost dentistul Stelei. Una peste alta, educatia lui Boloni, nu se compara cu cea a lui Reghe si orice sportiv roman care isi doreste ca la finalul carierei de sportiv sa inceapa sa antreneze, trebuie sa fie educat din toate punctele de vedere, nu doar sportiv. Cel mai titrat antrenor roman, Mircea Lucescu, este un alt exemplu de tip scolit, nu doar un tip “toba” de fotbal.

Aceasta este una din cele mai mari probleme ale sportivului roman in activitate, lipsa educatiei. De exemplu sportivii romani care ajung sa activeze “afara” in cele mai multe cazuri, nu reusesc. Si nici nu prea au cum din moment ce peste 90% dintre ei, nu vorbesc nici o limba straina. Cum pot juca un sport de echipa, cand tu nu poti comunica la nivel rudimentar cu colegii sau antrenorii. Mai mult educatia generala te ajuta sa ai propria judecata, sa intelegi mult mai usor ce ti se explica si sa comunici in general mult mai usor, indiferent unde iti este necesara comunicarea. Gica Hagi, de exemplu, are in cadrul academiei, un liceu, unde toti acei pusti primesc o educatie generala necesara evolutiei umane, pentru progresul sportiv existand programul fotbalistic.

Inca un exemplul care imi argumenteaza afirmatia. Mutu-Chivu vs Maxim-Chiriches. Nu exista termen de comparatie intre liderii de generatii. Primii, Mutu-Chivu provin din familii unde educatia generala este obligatorie, lucru care i-a ajutat pe ambii sa ajunga sa joace fotbal la cel mai inalt nivel, ambii jucand in Serie A pe vremea cand aceasta era cea mai puternica competie inter-cluburi din Europa, ambii impunandu-se fara probleme la echipele de club.

Foto: Tudor Panait