Scriam zilele trecute despre o declaratie a d-lui Negoita care spunea ca a trecut timpul patronilor care aduc bani la club. Nu trece o zi ca macar o singura persoana sa se planga de chestii care se intampla in aceste zile la CFR Cluj, adica acuzatiile de spalare de bani, care indeparteaza investitorii de fotbal. In Romania fotbalul traieste bolnav. In fotbalul autohton, chiar in sportul romanesc in general, exista 2 tipuri distincte de patroni, diferite persoane cu succes financiar, de cele mai multe ori si acest success fiind unul anchetat, la propriu, de institutiile statului sau tipul de patron administratia locala. Atat patronul persoana cu succes financiar, cat si celalalt model sunt falimentare in Romania si in plus sunt administrate de personaje neprofesioniste.

62154-negoita_s
http://assets.sport.ro/assets/sport/2014/08/18/image_galleries/320221/cat-de-mare-este-groapa-de-la-dinamo-datorii-de-78-000-000-lei-ce-datorie-are-clubul-catre-

Sa vedem persoanele cu success financiar, George Becali, George Copos, Adrian Porumboiu, Marian Iancu, Adrian Mititelu, Ioan Niculae, Ion Nicolae, Cristian Borcea, Vasile Turcu, Nicolae Badea, Ionut Negoita, Arpad Paszkany, etc. Marea majoritate sunt condamnati sau in procese penale, procese legate direct de fotbal sau legate de afacerile dansilor. Daca mai tinem cont si cum functioneaza Romania, e foarte usor de dedus ca aceste personaje sunt cel putin dubioase, dar prin intermediul Media suntem informati ca daca ei n-ar “investi” in fotbal, n-ar mai fi fotbal. Aici as dori sa fac si o mica precizare, in Romania nimeni nu investeste in fotbal, unii mai boemi, cheltuie bani la fotbal, alti fac comert cu fotbalisti si George Becali care incearca sa faca o forma primitiva de afacere din fotbal. In aceste conditii ar trebui sa fim mult mai retinuti cand facem afirmatia “investitie in fotbal” pentru ca a investi in fotbal si in sport in general este cu totul altceva.

ionut-negoita-proiect-dinamo
http://sptfm.ro/wp-content/uploads/2013/03/ionut-negoita-proiect-dinamo.jpg

A 2-a categorie: patronul administratie locala. Fara dar si poate genul acesta de patronat este unul lipsit de logica, dar unul cu mult success in politica, mai ales in Moldova, Stefan-pinalty si Sechelariu, ajungand primari, Stan de la Galati, la fel. In primul rand orice administratie locala ar trebui sa investeasca in infrastructura sportiva si ar trebui DOAR sa sprijine constituirea unor cluburi importante in orasele respective. Dar aceste actiuni n-aduc voturi si atunci nu sunt interesante, desi sunt absolute necesare. Mai mult administratiile nu au voie legal sa finanteze sportul, ci doar sa-l ajute. Daca ne uitam prin Liga 1, vedem cum primariile isi fac “publcitate”. Este absolut fabulos, sa joci cu Primaria X, pe tricou. Pe la Tg Mures parca, vice-primarul se comporta de parca era un mic Berlusconi. Ca sa fac o comparatie, pastrand proportiile bineinteles, Bayern Munchen nu este clubul primariei Munchen, este un club constituit cu sprijinul autoritatilor locale la inceputurile sale, club care acum este unul total independent, club care realizeaza anual de mult timp un plus din punct de vedere economic.

In concluzie ceea ce la noi nu se intelege si asta in special la nivel managerial in fotbal si in sport in general, este faptul ca fotbalul in special si sportul in general, au nevoie de suporteri si management précis si profesionist, atat si nimic mai mult. Restul, ca vorbim de patroni, diferite persoane din lumea afacerilor sau asociatii sportive locale, sunt doar persoane juridice care patroneaza o activitate sportiv-economica, finantarile fiind de fapt rezultatul unei munci profesioniste la nivelul managementului excutiv, care reuseste sa se adapteze cerintelor suporterilor, adica a societatii romanesti in general. Cu alte cuvinte, orice club sportive din Romania manageriat profesionist TREBUIE SA TRAIASCA din resursele care le produce, lucru care se intampla peste tot in lumea civilizata.