Nationala lui nea Puiu Cashketa Iordanescu a intrat in linie dreapta pentru Turneul Final, ce se va desfasura in Franta, unde vom debuta, pe 10 iunie, in meciul de deschidere impotriva gazdelor. Dl Iordanescu a anuntat lotul, un lot destul de previzibil, dar care in opinia mea pare cam fara logica alcatuit.DSC_0811

De exemplu, Razvan Rat este in lot, desi n-a jucat decat cateva minute in ultima etapa iar Marica care a jucat niste meciuri, nu este. Explicatia pentru prezenta lui Rat este ca jucatorul are experienta si cand a intrat in ultima etapa a aratat entuziasm si dorinta de a juca. Este penibila explicatia, pentru ca si Marica a aratat acelasi lucru si in plus a jucat mult mai mult decat Rat. Este foarte adevarat ca cei 2 nu sunt concurenti pe post, dar sa nu uitam ca nationala nu mai are un atacant veritabil, la fel de valoros ca Marica si ca toti ceilalti atacanti sunt jucatori din esalonul 2 al fotbalului european si exceptandu-l pe Ivan, toti sunt trecuti de prima tinerete. Apoi, il chemi pe Stancu si nu-l chemi pe Rusescu. Modelul acesta de selectie dupa ureche sau dupa cheful unor personaje din “anturajul fotbalului” continua la nivelul nationalei de prea mult timp. Echipa nationala ar trebui alcatuita pe baza a 2 chestiuni foarte bine conturate la nivelul federatiei si anume, experienta si valoarea jucatorului sau tineretea entuziasmul si potentialul unor tineri jucatori. In felul acesta conturezi cam 18-19 din lot si completezi apoi cu restul de 4-5, in functie de forma jucatorilor.

Un alt exemplu, Bicfalvi. Un mijlocas puternic, foarte tehnic, cu sut si joc de cap foarte bun, capabil sa faca ambele faze la fel de bine, este uitat de toata lumea, staf, presa, suporteri, etc. Dar in schimb avem mijlocasii-fundasi, care-i sunt atat de dragi lui Iordanescu, Hoban, Ropotan, Prepelita, jucatori de mana a 3-a. Faptul ca Iordanescu omite cu buna stiinta jucatori, o stim din mandatele precedente si faptul ca el este din nou selectioner, este doar “meritul” acestui manager, Razvan Burleanu.

gabriel-tamas-west-brom_3009635Alt exemplu, singurul jucator prezent la ultimul turneu final unde Romania a participat, Tamas, este ocolit, desi in sezonul recent incheiat a fost cel mai bun fundas din play-off, fara discutie.

Ca sa intelegem nivelul de selectioner, al “antrenorului secolului XX”, trebuie sa facem o simpla analiza a mondialului American, cand am avut cea mai in forma echipa a turneului si nu am prins nici macar semifinale. Daca ne mai uitam si la cariera sa la alte echipe in afara de nationala Romaniei, o luam la fuga.

Concluzia, prezenta lui Marica ar fi trebuit sa fie obligatorie, cat timp jucatorul nu este accidentat. La fel a lui Tamas si Bicfalvi, fiecare dintre ei fiind jucatori valorosi, cu talie, personalitate si stiinta jocului. La fel de obligatorie ar fi trebuit sa fie prezenta in lot a cel putin 4 jucatori sub 21 de ani, mai ales ca exista foarte multi jucatori, foarte tineri, care joaca, atat la Viitorul lui Hagi, cat si la celelalte echipe de Liga 1, de exemplu Rotariu. Faptul ca nu se construieste in felul acesta la nationala, arata cat de gresit concepem selectia si ca de fapt nu avem nici cea mai mica logica cand incercam sa gandim nationala ca un proiect. Daca la cluburi trebuie sa acceptam pentru ca acolo exista proprietari, la nationala trebuie sa existe o institutie care sa construiasca, sa puna in practica un proiect cu impact, atat pentru prezent cat si pentru viitor, insa combinatiile astea necesita o gandire ceva mai complexa, capitol unde cuplul Burleanu-Puiu Cashketa sunt extrem de deficitari.