Ultimul timp a scos la iveala foarte multi sportivi romani, calificati sau cu sanse mari de calificare la JO de la Rio, dopati. Daca-l mai punem si pe Lucian Bute, avem un tablou complet al pacalirii sportive.

1130506
Sursa Foto: https://cdn1.tass.ru

Intrebarea este alta. Acesti sportivi folosesc dopingul constienti sau tot ce inseamna management in jurul lor incearca acest model pentru a obtine rezultate care sa-i califice ca persoane performante.

Sa va dau un exemplu. Cel mai celebru caz de dopaj din istoria sportului Lance Amstrong, celebrul ciclist american, care s-a dopat constient si mai ales, la cererea lui, el fiind cel care a mers la doctoral italian Ferarri, cerandu-i acestuia sa-l “ajute”. Acesta este insa, un caz din cele foarte putine in opinia mea, cand sportivii sunt cei care solicita dopingul.

De obicei si in special la sportivii proveniti din zona statelor socialiste, lucrurile stau altfel. Tot ce inseamna staff si management, cauta orice fel de solutii pentru a forta obtinerea unor rezultate superioare. Cum fostele state socialiste, nu si-au schimbat aproape deloc sistemul de functionare, raportarea catre sef a unui rezultat care sa “mandeasca poporul” , fiind cel mai important obiectiv, intalnim deseori astfel de situatii.

503138_img650x420_img650x420_crop
Sursa Foto: http://www.dailystar.com.

Tot aici mai intalnim si un alt tip de doping, cel provocat de neglijenta. Un exemplu clar in opinia mea este cel al Mariei Sharapova. Nu pot spune ca sunt un fan al sportivei, dar cand ajungi sa castigi la 17 ani, un turneu de Grand Slam, atunci nimeni nu-ti poate nega valoarea. Nu cred ca Maria s-a dopat constienta, am convingerea c-a fost o neglijenta a staff-ului. Un alt caz despre care am vorbit in dese randuri, de aceasta data doar un caz speculativ, Rafael Nadal, despre care personal am 100% convingerea ca este dopat, doar c-o face inconstient, de altfel si “accidentarea recenta” de la Roland Garros fiind una cat se poate de dubioasa, avand in vedere ca spaniolul “joaca si-n carje”, daca e cazul , vezi turneul de la Australian Open 2014, cand desi avea spatele-n pionieze a jucat si chiar a ajuns in finala. Cu alte cuvinte foarte rar se intampla ca un sportiv de top, sa isi doreasca sa pacaleasca sportul.

570e1216c461888e718b4603
Sursa Foto: https://img.rt.com/

Concluzia ar fi ca in Romania dopingul este unul care pleaca de la nivel de management si cum sportivii romani in general nu sunt deloc instruiti la detaliile care inconjoara sportul, aceasta practica devine foarte usor de aplicat. Dealtfel sportivul roman nu are acces la nimic in afara detaliilor strict sportive si persoanele din management sunt de cele mai multe ori lipsite de profesionalism. Vedeam la tv cum comandantul clubului Steaua vorbea despre copii suspecti de doping de la caiac-kanoe. Pai intrebarea mea este una cat se poate de simpla, ce cauta acest personaj acolo? Ce il recomanda pe dansul sa conduca o Institutie precum Steaua Bucuresti? De ce nu-i vedem acolo, pe Nastase sau Gatu? De ce in sportul romanesc, in general managementul este ocupat de tot felul de personaje care nu au existat in istoria sportului de performanta? Pentru ca in Romania performanta si progresul nu sunt criterii reale de selectie.

Cand vom ajunge sa ne promovam valorile, indiferent de domeniu, vom constata ca practicile “smechere”, ciordeala si mizeriile vor disparea din peisajul general. Doar atunci sportul romanesc, unul cu foarte mare succes in istorie isi va putea din nou cere drepturile. Pana atunci insa vom fi permanent martorii acestor mizerii care pe langa faptul ca distruge sportul romanesc, ne transforma pe noi ca societate in acei mizerabili despre care vorbeste intreaga Europa. Cand furi in felul acesta la nivel general, exista un singur rezultat distrugerea generala.

  • Marilena Banulescu

    Cine se „dopeaza” constient, nu are ce cauta in sport. Cine cade in capcana „sfatuitorilor” ar trebui sa-si schimbe stafful si sa le ceara despagubiri morale, iar respectivii sfatuitori sa nu mai aiba voie sa profeseze in preajma sportivilor. E greu de dovedit daca cineva a fost dopat constient sau nu, dar in timp sigur se vede acest lucru. Constiinta lucreaza, oricate piedici ar fi in jur. Daca nu, inseamna ca nu mai suntem oameni.