Duminica a avut loc finala Champions League la handbal masculin. Intalnirea a fost un meci cum rar reusim sa vedem. Parca mi-a amintit de revenirea de senzatiei a Romaniei de la 9-16 la pauza, cu Rusia, la olimpiada de la Moscova’80.

handbal Tauron
Sursa foto: http://www.przegladsportowy.pl/

Tauron Kielce, este noua regina a handbalului masculin european. A castigat la lovituri de departajare 39-38 in fata campioanei Ungariei, Veszprem. Meciul a fost o poveste adevarata despre ce inseamna sportul, curajul, performanta si nu in ultimul rand credinta. Condusi cu 28-19, polonezii au reusit in ultimile 14 minute de joc sa revina fabulos, jocul terminandu-se la egalitate 29, dupa timpul regulamentar si egal 35, dupa prelungiri. Plecata cu sansa a 4-a in Final 4, la fel ca CSM-ul nostru, campioana Poloniei a reusit, in semifinala, o victorie senzationala in fata francezilor de la PSG, echipa lui Nikola Karabatic si a lui Mikkel Hansen.

przechwytywanie-247612
Sursa foto: http://m.wm.pl/2015/05/z9/przechwytywanie-247612.jpg

Finala cu maghiarii de la Veszprem inceputa pe fondul unui handicap fizic creat in special de faptul ca echipa lui Tasant Dusebaev, nu are o banca de talia celorlalte competitoare, a scos in evidenta inca o data ceea ce inseamna entuziasmul. In minutul 43 ungurii conduceau cu 26-17 si in minutul 46 cu 28-19. Din acel moment, Szmal, portarul polonezilor, a inchis poarta si timpul regulamentar s-a incheiat la egalitate 29, cu egalarea venita in ultimile secunde pentru Kielce. In prelungiri finalul i-a prins pe maghiari egaland in ultimile secunde si loviturile de departajare terminandu-se in favoarea polonezilor. Asa s-a mai scris o pagina de poveste in istoria sportului, revenirea polonezilor, in opinia mea, fiind una mai spectaculoasa decat cea a lui Liverpool in fata italienilor de la AC Milan in finala UCL 2005, de la 0-3, la pauza.

Real Madrid
Sursa Foto: http://a.espncdn.com/

Sambata am fost martorii celui mai slab meci pe care eu l-am vazut in fazele finale ale UCL de cand se joaca in acest format. Finala UCL dintre Real si Atletico din Madrid, terminata cu victoria Realului, la lovituri de departajare, in opinia mea, a aratat ca un blat intre Pinalty si Padureanu, din vremurile de aur ale cooperativei. Inceputa cu Real in ofensiva, finala s-a stins imediat dupa golul lui Ramos. Incapacitatea de a ataca a echipei lui Simeone, s-a vazut in special in repriza a 2-a, cand desi Realul a ajuns la poarta lui Atletico de vreo 2 ori, Atletico, in afara golului si a penalty-ului ratat nu a aratat absolut nimic. Prelungirile ne-au aratat un joc surd, lipsit de stralucirea unor vedete de talia lui Ronaldo, Bale, Griezmann sau Saul.

Iata o demonstratie clara a faptului ca handbalul, atat la masculin, cat si la feminin, este cel mai spectaculos joc de echipa, mult mai echilibrat decat fotbalul si desi din punct de vedere economic, este foarte putin exploatat, merita tot respectul nostru. Din pacate si in Romania, handbalul, sportul de echipa cu cele mai importante rezultate, este in spatele fotbalului, care din pacate este din ce in ce mai slab, atat managerial, cat si sportiv.