Bataia de joc fata de sportivi continua la Roland Garros. Ca sa se incadreze in program, sefii de la Grand Slam-ul parizian comit inca o gafa incalificabila, programand ca Djokovic si Thiem sa joace 3 zile consecutiv. Nu stiu daca decizia i-a apartinut lui Guy Forget sau “finantistilor”, ma indoiesc totusi ca fostul tenisman si-a permis sa programeze in zile consecutive meciuri de 3/5. Indiferent de cine a luat aceasta decizie se observa cu usurinta ca “banul” decide. Implicati direct in aceasta situatie fiecare dintre cei 2 jucatori, cumva au fost fortati sa accepte, Djokovic fiind constient ca sunt sanse mici sa mai prinda acest nivel de joc, in contextul actual, adica sa ramana mare favorit la castigarea trofeului, singurul trofeu de Garnd Slam care-i lipseste din vitrina. Tanarul Thiem este la inceput de cariera la cel mai inalt nivel si din aceasta postura nu-si permite sa comenteze decizia, desi este cat se poate de evident ca este total dezavantajat de decizie, venind dupa un meci extrem de dificil, cu un consum fizic extrem, meci contra belgianului Goffin.

Cu alte cuvinte, la fel ca si in cazul Simonei sau al polonezei Radwanska, rezultatele depind mai putin de jucatori si mult mai mult de faptul ca te-ai nimerit pe partea de tablou “cu ploaie”. Ambii jucatori, au ajuns sa joace meciuri de 3/5, in trei zile consecutive, 1.06, 2.06, 3.06, in timp ce Murray si Wawrinka au jucat pe 29.05, 1.06 si 3.06. Ca sa intelegeti mai bine diferenta, jucatorii de top joaca la un turneu Master, cinci meciuri de 2/3 in 5 sau 6 zile si acum Djokovic si Thiem ajung sa joace patru meciuri de 3/5 in 5 zile. Diferenta intre 3/5 fata de 2/3 este una uriasa, consumul de energie fiind dublu in meciurile de 3/5. Tot aici trebuie sa va spun ca turneul de la Paris, este Grand Slam-ul cu cel mai mare consum fizic, zgura fiind o suprafata lenta, care favorizeaza jocul dominat de schimburi lungi de mingi. Faptul ca asemenea fenomene meteo nu s-au mai intalnit in Franta in ultimii 100 de ani, nu scuza cu nimic organizatorii, lipsa acoperisului, la cel mai ploios Grand Slam, fiind dovada clara a faptului ca francezii sunt aroganti si lipsiti de profesionalism. In plus declaratiile date de acestia dupa ce Simona Halep si Agnieszka Radwanska au acuzat imposibilitatea de a juca in aceste conditii au fost penibile, spunand ca doar invinsii au acuzat, pai era culmea ca jucatoare, fara pretentii majore sa se planga de faptul ca au invins jucatoare de top, mari favorite.

In opinia mea, in acest moment Roland Garros, nu este pregatit sa organizeze un turneu de Grand Slam si faptul ca o face fara nici un fel de probleme, demonstreaza ca sportul in acest moment este tratat mizerabil de interesele industriei din spatele sau, justificarea banilor care se platesc fiind una penibila si ipocrita.

ATP-ul, aceasta institutie care i-a permis si ii permite in continuare lui Nadal sa participe si sa se “accidenteze” subit, desi stim ca acesta este in stare sa joace si daca a stat la reanimare o saptamana intreaga, gafeaza la randul ei, acceptand deciziile industriei Media care stabileste programe, fara sa apeleze o secunda la profesionisti care sa stie care este minimum necesar, pentru ca spectacolul sportiv sa se desfasoare in conditii normale fara a pune in pericol sanatatea sportivilor. Atat Simona cat si Djokovic, mi-au lasat impresia ca joaca marti cu foarte multa teama, incercand sa isi gaseasca un echilibru pe teren si mai putin sa joace tenis. Daca mai punem si faptul mingiile erau de oina, nu de tenis, avem un tablou complet al jenantului, penibilului, absurdului si nu in ultimul rand a celei mai scandaloase organizari de joc sportiv profesionist de nivel foarte inalt din istoria sportului modern. In acest context, scopul sportului “cel mai bun sa castige” dispare complet si fair-play-ul ideologia pe care trebuie s-o invatam din sport, dispare si ea o data cu disparitia sportului in sine.