In dorinta de a prezenta un exemplu de bune practici, reproducem declaratia Dlui Marius Ceteras (consilier judetean, maestru FIDE, eminent antrenor de sah si organizator de concursuri sahiste), prezentata in sedinta de astazi a CJ Alba, o declaratie avand ca tema sportul din Judetul Alba. Voi, toti cei care aveti atributii si raspunderi in zona sportiva, toti cei care minimalizati importanta sportului pe plan local si judetean, toti cei care ridicati din umeri atunci cand este vorba de finantarea unor proiecte sportive, puteti citi alocutiunea in integralitate. Aveti ce invata!

13243812_1150831034981860_1496065946293075843_o
Marius Ceteras alaturi de Anatoli Karpov, Iasi 2016. Sursa Foto: www.facebook.com/marius.ceteras

Stimati colegi, Onorat auditoriu,

Deoarece in ultimele saptamani sportivii din judetul Alba au obtinut rezultate remarcabile, doresc ca prima mea declaratie in calitate de consilier judetean sa fie una dedicata in exclusivitate lor.

As incepe prin a aminti performantele extraordinare obtinute de tinerii tenismeni Alexia Iulia Marginean si Elena Alexandra Neacsu (Tenis Club Sun Alba Iulia) si Tudor Popovici si Lucian Codea (AS Clubul de Tenis Alba Cugir) care au obtinut titlurile de campioni nationali in proba de dublu a copiilor sub 10 ani. O saptamana mai tarziu Alexia Iulia Marginean a devenit si campioana nationala in proba de simplu la aceeasi categorie de varsta. Sunt rezultate deosebite, care completeaza succesele obtinute de David Manu (Tenis Club Sun Alba Iulia), dublu vicecampion national in acest an, la individual si in proba de dublu, la categoria copii sub 12 ani, si care confirma inca o data valoarea scolilor de tenis din judetul Alba.

Desi nu mai este la prima tinerete, Ovidiu Panazan (Zamolxis Alba Iulia), a obtinut saptamana trecuta 3 medalii, una de aur, una de argint si una de bronz, la Campionatul European de powerlifting de la Plsen (Cehia). Echipa de baschet a Universitatii “1 Decembrie” din Alba Iulia, avand in componenta doar jucatoare romance, o parte dintre ele crescute in pepiniera proprie, altele studente la universitatea albaiuliana, a obtinut medalia de argint la Jocurile Europene Universitare de la Zagreb (Croatia), dupa un parcurs exceptional in care a invins reprezentante ale unor scoli de baschet de mare valoare, cum ar fi cele din Slovenia, Serbia sau Lituania. Chiar astazi sunt in drum spre Slovacia, Mihnea Costachi, care luna trecuta a devenit primul maestru international din istoria sahului albaiulian, si George Ileana, fost campion mondial scolar, care fac parte din echipa Romaniei care participa la Campionatul Mondial de juniori sub 16 ani pe echipe. Nu in ultimul rand mentionez si un eveniment emotionant, care l-a avut in prim-plan pe ultramaratonistul aiudean Levente Polgar, acesta alergand peste 1000 km in perioada 26 iunie – 10 iulie din Vama Jimbolia in Vama Veche intr-o cursa cartitabila avand ca scop strangerea de fonduri pentru ajutarea copiilor bolnavi de cancer.

Doresc sa ii felicit pe aceasta cale pe toti acesti sportivi, dar si pe toti ceilalalti sportivi care fac cinste judetului Alba in competitiile nationale si internationale. Rezultatele lor dovedesc ca putem obtine performante deosebite si cu sportivi locali, din judetul Alba. Tocmai de aceea sper ca, impreuna cu dumneavoastra, sa fim alaturi de ei pe viitor, sa ii sprijinim mult mai mult decat am facut-o pana acum. Concret, va propun ca in perioada urmatoare, impreuna cu personalul de specialitate al Consiliului Judetean Alba, sa organizam intalniri cu reprezentantii cluburilor sportive din judetul Alba si ai asociatiilor judetene care au o activitate foarte buna, pentru a gasi impreuna solutii de colaborare inca din anul 2017. Nu trebuie sa-i asteptam pe conducatorii cluburilor sportive sa vina sa ceara sprijin la Consiliul Judetean Alba. Acolo unde exista performante si sportivi care fac cinste judetului nostru in tara si peste hotare, Consiliul Judetean Alba are datoria sa faca primul pas spre un parteneriat benefic ambelor parti.

12828536_1123878597656807_1068658415388731039_o
Copiii din Alba Iulia si Chisinau inainte meciului istoric dintre selectionatele celor doua orase infratite. (Martie 2016)

Si fiindca in luna urmatoare se va desfasura cel mai important eveniment sportiv mondial al anului, inchei urandu-i din partea mea si, sunt sigur, si a dumneavoastra, mult succes atletei Ana Rodean (CS Unirea Alba Iulia), singura reprezentanta a judetului Alba la Olimpiada de la Rio de Janeiro!