DSC_0007
Iata in ce hal arata placa informativa (din polistiren) lipita pe soclul murdar!

O statuie ieftina din polistiren si rasini sintetice

Sedinta Comitetului Executiv al COR din 24 martie 2003 a stabilit amplasarea unei statui reprezentative care sa omagieze cariera, personalitatea, implicarea si performanta olimpica a legendarei Lia Manoliu. Decizia a avut nevoie de 6 ani pentru a fi transpusa in realitate, 6 ani pentru a realiza si amplasa un mulaj ieftin din polistiren si rasini sintetice.

In decembrie 2009, statuia fostei campioane olimpice la aruncarea discului şi fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român, Lia Manoliu, a fost dezvelită in incinta Complexului Sportiv Naţional cu acelaşi nume. Statuia, realizată intr-o singura luna din polistiren şi răşini sintetice, a costat 3.000 de euro şi a fost realizată de către sculptorii Dan Alexandru şi Liviu Marcu. Statuia are o înălţime de 2,9 metri şi este aşezată pe un soclu de 1,8 metri înălţime.

Ce este Complexul Sportiv National “Lia Manoliu”?

Avand o suprafata de 38,8 ha, Complexul este institutie publica in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului infiintata prin Ordinul ministrului tineretului si sportului nr.322/19.02.1991. Are sediul in Bucuresti, bd. Basarabia nr.37-39, sector 2 si are ca scop principal asigurarea conditiilor optime de pregatire a sportivilor din loturile olimpice si nationale in vederea obtinerii de performante de nivel european, mondial si olimpic. Baza materiala administrata de Complexul Sportiv National « Lia Manoliu » se afla in patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului si se compune din bunuri imobile (terenuri, cladiri si constructii speciale: hotel, sali de gimnastica, natatie, atletism, piste in aer liber de atletism, bazin descoperit, sali pregatire box, haltere, arte martiale, sali fizioterapie, centru de refacere) si bunuri mobile (aparatura, dispozitive si diverse dotari). Gratie unor manevre executate cu dibacie de fostul Primar General Sorin Oprescu, fostul Stadion 23 August, rebotezat si Stadionul National Lia Manoliu (1990-2007), a trecut din administrarea autoritatii sportive in cea a Primariei Bucuresti,  ceea ce a dus in timp la o separare totala si la o neta avantajare a samsarilor din fotbal. Arena Nationala, gandita primitiv doar ca arena de fotbal, s-a separat prin garduri ferme de Complex, lasand in urma o arena fara pista de atletism, fara amintiri, fara nume de atleti…

Cine a fost Lia Manoliu?

S-a nascut la Chisinau in 25 aprilie 1932. In copilarie, Lia a practicat mai multe sporturi: tenisul de camp, tenisul de masa, voleiul si baschetul. Atletismul a inceput sa-l practice la 16 ani. S-a specializat in aruncarea discului si a practicat acest sport până la 40 de ani. Lia Manoliu si-a inceput cariera olimpica in 1952, la Helsinki. 20 de ani mai târziu, Lia era inca o atleta desavarsita participand la Olimpiada de la Munchen din 1972. Concurand la sase ediţii consecutive a stabilit un record de longevitate, intrand in Cartea Recordurilor. Lia Manoliu a cucerit trei medalii olimpice, una de aur în 1968 (Mexico) si doua de bronz in 1960 (Roma) si 1964 (Tokyo). Numele Liei Manoliu este mentionat in “Guiness Book”, Enciclopedia “Landi” si in Dicţionarul Enciclopedic Român. A fost de 12 ori campioana nationala si de 7 ori campioana balcanica. S-a stins din viata la 65 de ani, in ianuarie 1998.

După retragerea din viata competitionala a devenit vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (1973 – 1990) si presedinte al aceluiasi for (1990 – 1998).

Sursa Foto: http://www.puterea.ro/media
Sursa Foto: http://www.puterea.ro/media

Cine mai respecta memoria unui nume legendar?

Desi formal Complexul Sportiv National “Lia Manoliu” ii poarta numele, trebuie sa constatam cu tristete ca memoria marii atlete nu este respectata. O omisiune trista domneste peste intreg parcul. In tot complexul nu exista nici macar o placheta omagiala cu descrierea carierei si a personalitatii Liei Manoliu. Statuia, pitita la umbra unor copaci, este crapata pe alocuri si cu o placa foarte rezumativa in informatii. Placa informativa (sa-i zicem asa!), de forma circulara, deteriorata de vant si roasa de intemperii, este tot din polistiren si sta sa cada, fiind lipita incert de soclul gri murdar. Dezolant! Oare daca i-am intreba pe oamenii care intra zilnic in incinta complexului, ar stii cine a fost Lia Manoliu?DSC_0017

Cu cateva mii de lei C.O.S.R. ar fi putut sa cosmetizeze Statuia Liei Manoliu

In preajma deschiderii Jocurilor Olimpice de la Rio, in primul rand C.O.S.R., dar si M.T.S.,  Primaria Bucurestiului, Cotroceniul sau Palatul Victoria puteau ajuta la restaurarea si reevaluarea statuii, ca un minim omagiu adus unei persoane care a „gestionat” olimpismul romanesc, care prin modul profesional, dedicat si bazat pe spirit de echipa a condus Romania sportiva in perioada cand veneam incarcati de medalii olimpice. In mod ciudat, urmatorii presedinti COR (rebotezat COSR), domnii Ion Tiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004-2014), Alin Petrache (2014-?), au facut tot posibilul ca numele Liei Manoliu sa se transforme intr-un fel de substantiv comun, lipsit de semnificatie, atasat doar unui imobil din Bulevardul Basarabia.

Nimeni dintre diriguitorii nostri in ale sportului nu s-a rusinat ca, la distanta de 18 ani de la trecerea in nefiinta a fostei presedinte COR, nu exista o adevarata statuie, de marmura sau bronz, care sa cinsteasca memoria celei care a condus miscarea olimpica romaneasca in cea mai fasta perioada? Crede cineva ca in 1984 am iesit pe locul 2 pe natiuni la Jocurile Olimpice de la Los Angeles gratie conducerii intelepte a tovarasului Haralambie Alexa?

Ce sa mai spunem despre site-ul Complexului, http://www.csnliamanoliu.ro/, care nu pomeneste nicaieri, nici la limita stricta a informatiei, cine este doamna Lia Manoliu si cu ce se ocupa?

/www.facebook.com/www.romgym.ro
/www.facebook.com/www.romgym.ro

2 Ceremonii fastuoase si nimic despre Lia Manoliu

Echipa Olimpica a Romaniei se pregateste de plecarea spre Brazilia. Tricolorii vor pleca in zece etape, iar ritmul actiunilor in campul olimpic romanesc se intensifica. Marketing, fashion, PR la nivel inalt. Se mizeaza mult pe Imaginea celor 5 cercuri frumos colorate, se trag panglici, se declama discursuri incurajatoare scrise de consilieri imberbi, se dezvelesc statui cu sponsori greci. „Obrazul subtire cu cheltuiala se tine”, asa ca totul e imbracat in straie de sarbatoare, de parca am expedia la Rio cel putin 10 Nadii si 7 Ivani. C.O.S.R.-ul, si al sau presedinte, pentru a ne impresiona ar face orice acum, inainte de Jocuri. Mai tarziu, cand exista riscul de a nu cuceri cele 6 incerte medalii, e mai dificil sa te dai maret, sa te umfli in pene.

13652966_1086107944815770_3650372605258870782_o
www.facebook.com/ElisabetaLipaOfficial

In deschidere, ca intr-o buna lauda de sine, in data de 19 iulie, pe inserat, a avut loc prezentarea tinutei oficiale si a echipamentului sportiv pe care il vor „etala” sportivii romani la JO de la Rio. Esplanada din fața sediului forului olimpic român a fost transformată în podium de prezentare de modă. Fast, eleganta, risipa de parfumuri si de talent, sportivi, vedete, oameni cu merite, dar si multi oportunisti, care stiu ca sportul „da bine”… Tot miercuri seara, în fața sediului C.O.S.R. a fost dezvelit bustul lui Evanghelie Zappa, unul dintre întemeietorii Jocurilor Olimpice moderne. Gest firesc, de redescoperire a unei personalitati uriase, dar tot nu putem sa nu intrebam : Nu ati uitat cumva de Lia Manoliu, domnule Petrache?

/www.facebook.com/klausiohannis
www.facebook.com/klausiohannis

A doua zi, din nou la sampanie: Iohannis, remarcat in sport doar prin cateva serve peste fileu si o plimbare cu bicicleta prin padure, a inmanat tricolorul Cătălinei Ponor, portdrapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Din nou opulenta, protocol, sportivi, antrenori si multi oportunisti. Fast si bani cheltuiti cu generozitate pentru Imaginea idilica a C.O.S.R., pentru Imaginea presedintelui Petrache, care a fagaduit ca se vor intoarce cu cel putin 6 medalii de la Rio, si pe care dorim sa-l intrebam: Nu ati uitat cumva de Lia Manoliu, domnule Petrache?

www.facebook.com/alinpetrache.ro/
www.facebook.com/alinpetrache.ro/

România va participa la Jocurile Olimpice de vară din 2016, care va avea loc la Rio de Janeiro, Brazilia, în perioada 5–21 august 2016. La ultima Olimpiada, de la Londra, am obtinut 9 medalii: 2 de aur, 5 de argint, 2 de bronz. Una dintre medaliile de aur a cazut din cer, intamplator, gratie ochiului divin prin care a vazut tinta tragatorul Alin Moldoveanu. Asa ca nu ne-am facut chiar de ras! Ce urmeaza?

Foto: Mihai Catalin Panait