Jocurile Paralimpice s-au desfasurat intre 7-18 septembrie 2016, la Rio de Janeiro (Brazilia). Editia care a avut loc in acest an a fost cea cu numarul 15; iar orasele care au mai canditat pentru desfasurarea Jocurilor Paralimpice au fost: Madrid (Spania), Tokyo (Japonia), Chicago (SUA).

14372103_10154254026081281_680200167410535683_o
Aspecte de la Spectacolul de Inchidere; Sursa Foto: https://www.facebook.com/paralympics

Romania a trimis 12 sportivi la Rio: Florentina Hriscu (disc), Florin Cojoc (saritura la inaltime), Mihaela Lulea, Iulian Serban (para-canoe), Eduard Novak, Olah Attila (ciclism), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (inot), Makszin Dacian , Bobi Simion (tenis de masa), Alex Bologa (judo).

Romania a obtinut o singura medalie la aceasta editie: bronz la judo, prin sportivul nevazator Alex Bologa. Insa, au trecut pe langa bronz si alti sportivi: Mihaela Lulea si Iulian Serban, la kaiac. Mihaela Lulea a terminat cu timpul de 52 de secunde, iar in proba masculina, Iulian Serban a terminat cu timpul de 41 de secunde. Si la ciclism Romania a stat bine, chiar daca Eduard Novak a ocupat locul 6, cu timpul de 40 de minute si 9 secunde, la proba de contratimp.

Pe langa povestile impresionante, pe langa performantele importante din concurs, stau si multe dezamagiri.

Iar dezamagirile sunt legate de sistemul sportiv din Romania. In Romania nu se acorda mai multa atentie sportivilor cu dizabilitati, nu se acorda pregatire speciala, echipamentul necesar pentru antrenament.

14324148_10154254026381281_3912507555524510800_o
Aspecte de la Spectacolul de Inchidere; Sursa Foto: https://www.facebook.com/paralympics

Despre concluziile dupa Jocurile Paralimpice de la Rio 2016, despre sportul paralimpic din Romania am stat de vorba cu Alex Bologa, castigatorul singurei medalii pentru Romania, care a avut placerea sa-mi acorde un interviu:

Ce schimbari crezi ca ar trebui sa se faca in Romania pentru a se putea antrena si sportivii cu dizabilitati?
„Sunt multe. Sa fie promovat sportul. Deoarece foarte multe persoane nu au acces, nu stiu ce oportunitati isi deschid prin sport. Sa fie personal specializat in antrenarea persoanelor cu dizabilitati, prin programe organizate de catre minister, sa fie centre sportive de pregatire adaptate persoanelor cu cerinte speciale.”

Crezi ca banii sunt de vina pentru ca nu sunt echipamentele necesare pentru paralimpici?
„Intr-o mare masura, da!”

Asadar, cum ti s-a parut la Rio 2016? Cum a fost atmosfera, cum au fost oamenii?
„Pentru mine, Rio 2016 este o olimpiada norocoasa, un schimb de experienta surprins si placut, aici toata lumea este deschisa, privesc cu alti ochi viata, adica cu posibilitatile pe care le au trec peste orice obstacol, incearca sa fie intr-o mare masura independenti”

Ce ai simtit cand ai primit medalia de bronz?
„Sentimentele pe care le traiesti pe podiumul de la olimpiada sunt greu de descris.”

Am vazut ca studiezi psihologia. Acest lucru banuiesc ca te ajuta foarte mult cand concurezi!
„Da, acest lucru ma ajuta sa imi stapanesc emotiile, sa gestionez unele momente grele din meci, sa reusesc sa depasesc la antrenament blocajele care apar in pregatire.”

Si cu toate acestea, am vazut  ca ai izbucnit in lacrimi dupa primirea medaliei!
„Da, m-am bucurat pentru mine, pentru familia mea, pentru antrenorii mei si colegii de la Cluj, si pentru toti romanii si paraolimpicii romani.”

Speram ca dupa aceasta medalie castigata  de acest sportiv, dar si dupa performantele importante obtinute de ceilalti, in Romania sa se schimbe ceva.