Am vazut ca zilele acestea, ca un grup de oameni din sport, au adresat Presedintelui, Premierului si Parlamentului, o scrisoare prin care solicita Institutiilor statului sa ia masuri, care sa revigoreze sportul romanesc. Citind numele semnatarilor, fara sa-i reamintesc, inclin sa cred ca initiatorul “proiectului” este Ion Tiriac. Ion Tiriac, impreuna cu partenerul sau de tenis, din tinerete, Ilie Nastase, partener si al turneului de tenis, transferat anul acesta in Spania, au facut o “deschidere” a acestei revolutii, amenintand cu mutarea turneului de tenis, in Spania, lucru pe care l-au si facut.

Este cat se poate de adevarat ca toti copii din Romania, merita o infrastructura pentru educatie fizica si sport de masa, ca toti acesti copii merita ca programa scolara sa contina minim 5 ore de educatie fizica si sport, pe saptamana, ca toti acesti copii, merita ca in programa scolara, sa fie introduse ore facultative de sport, unde impreuna cu profesorii specialisti sa-si testeze calitatile si abilitatile, pentru eventualitatea ca ei sa urmeze o cariera in sportul profesionist. Toate aceste elemente obligatorii, tin direct de competenta Ministerului Educatiei, atat ca infrastructura, cat si ca programe educationale. Mai departe putem vorbi de competenta Ministerului Sportului, care se poate lansa intr-o analiza, impreuna cu Ministerul Sanatatii publice, care sa demonstreze ca educatia fizica si sportul de masa, poate produce o reducere importanta de cheltuieli la nivelul bugetului consolidat.. Doar ca toate aceste masuri, sunt luate degeaba, daca “oamenii de sport” nu au nici cea mai mica legatura cu managementul din sportul profesionist.

Sa luam exemplul cel mai la indemana, dl Tiriac, care in cei 27 de ani, de democratie, nu a investit un leu, in sport, desi se recomanda ca fiind un mare manager, in sport.

Romania - UK Foto: Sabin Malisevschi - studio74.ro
Romania – UK
Foto: Sabin Malisevschi – studio74.ro

Faptul ca turneul dansului, de la Madrid, este un succes, mie imi spune ca a inteles ca, daca aplici profesionist regulile din industria sportiva, vei avea succes. Doar ca Romania, nu este Spania si atunci trebuie sa adaptezi regulile la nivelul din Romania. Un profesionist 100% ar sti sa faca asta si intr-o tara in care acest domeniu nu este deloc valorificat, succesul ar fi garantat. Doar ca dl nostru, managerul Tiriac, nu stie sa adapteze, el doar gasind “sparle” si apoi copiind, valorificarea in cazurile din Romania, fiind imposibila.

Ce vreau sa spun este faptul ca sportul profesionist, pe care dl Tiriac il plange, nu poate veni sa ceara pomana de la stat, pentru ca, a fi sportiv profesionist, este o profesie, ca oricare alta si a fi un club sportiv profesionist, inseamna activitate economica, ca oricare alta. In concluzie, sportul profesionist ar trebui sa functioneze pe principiile pe care functioneaza toata industria din sportul profesionist, cu exemple ca Barcelona, Bayern, Real, etc si nu pe pomeni cersite de la statul roman. Ar fi fost interesant sa-l intreb pe Ronnie O’Sullivan, la una din conferintele de presa, daca el cumva este un privilegiat fiscal al statului englez, pentru ca este unul din cei mai mari sportivi englezi din istorie.

Revenind la subiect, imi cer scuze, fostilor sportivi si sportivilor in activitate, semnatari ai acestui demers, dar in opinia mea, au fost atrasi intr-o mare minciuna, de initiator, indiferent cine ar fi acela.

Educatia fizica si sportul de masa, au o singura legatura cu sportul profesionist si anume programa scolara care nu are in cadrul ei minimum 5 ore de educatie fizica si sport/saptamanal. Pentru asta este nevoie de o asociatie a sportivilor profesionisti, care sa formeze o comisie de analiza si mai departe s-o prezinte Ministerului Educatiei. Simplu si foarte clar.

Chestia cu “scrisoare la autoritati” pare o moda penibila de a atrage atentia si o actiune a unor personaje care nu vor altceva decat sa mentina in penibil actualul sistem.