Venirea lui Daum la nationala Romaniei, a creat una din cele mai penibile situatii din fotbalul romanesc. Cu mic, cu mare, “oamenii de fotbal” din Romania sunt incalificabili, cand vine vorba de exprimarea opiniei fata de selectionerul german.

14706831_1313394358694081_6597925634275214497_o
Foto: https://www.facebook.com/FederatiaRomanaFotbal

Indiferent ca vorbim de presa sau de cei implicati fizic, direct in fotbal, reactia generala este una lipsita de cel mai elementar bun simt si anume, “da domne’, dar sa vezi c-o fi si-o pati”. Daca la meciul cu Muntenegru, maxim 1% au inteles asezarea echipei, cu 3 fundasi centrali, Sapunaru fiind al treilea, cu libertate de miscare la construirea atacului, dupa Armenia, au tacut malc si imediat dupa egalul din Kazahstan, au sarit, unii mai voalat, altii direct la “jugulara neamtului”.

Meciul cu Muntenegru, a fost primul meci si a fost cumva “trecerea” de la vechea garda, la noua conceptie de la nationala, adica o echipa tanara, entuziasta, energica si care este pregatita din toate punctele de vedere sa castige in fata oricarui adversar, incercand sa joace fotbal si de cele mai multe ori, chiar reusind. Chiar si acel meci, mai putin reusit, putea fi castigat, daca nu am fi ratat penalty in minutele de prelungire. Tacerea din cele cateva zile de dupa meciul cu Armenia, care sa fim seriosi nu a fost o deplasare a Barcelonei, la campioana din Faroe, a trecut imediat si victoriei i s-a gasit rapid explicatia “au marcat repede si au beneficiat tot meciul de om in plus”. Pai cine a produs asta? Maradona? Nu, echipa Romaniei!

14682068_1313394595360724_8512211067839763190_o
Foto: https://www.facebook.com/FederatiaRomanaFotbal

Meciul din Kazahstan insa, a dat drumul la robinetul cu comentarii penibile. Ca n-au fost barbati, ca trebuia bagat ala sau alalalt, etc. Cei doi selectioneri, care au condus nationala, in ultimii 15 ani, Piturca si Iordanescu, cei despre care Mutu spunea ca nu antrenau absolut deloc faza de atac!!!!, sunt in aceiasi nota, ca selectia n-a fost cea mai buna, ca baietii n-au fost barbati, ca tinerii sunt promitatori, dar nu-s “copti”, etc. La tv, orice emisiune are “pregatit” timp pentru a discuta “cum stam la nationala” si oricine este in studio sau intra in direct prin telefon, are ceva de comentat la adresa nationalei si a lui Daum. Ca am avut parte de unul din cele mai odioase arbitraje din istorie, s-a spus imediat dupa meci si dupa ce persoane din arbitrajul romanesc, care au totusi o cariera buna in spate, precum Porumboiu sau Craciunescu, au spus ca “da, au jucat dur, dar e fotbal, nu teatru”, ca doua penalty-uri nu prea au fost, etc, au concluzionat, in final, ca arbitrajul, n-a influentat deloc rezultatul si jocul. Bai, esti nebun?!?!

Acum, daca analizam serios jocul nationalei, acesta este unul fundamental diferit de ce am vazut la echipa in ultimii 15 ani. Meciul cu Kazahstan, nu poate fi pus pe seama barbatiei, cand tu ai in echipa destui jucatori foarte tineri, care nu au experienta necesara sa reactioneze cand adversarul confunda fotbalul cu luptele de strada. Chiar si in aceasta situatie, daca Enache marcheza si nu aluneca, se castiga meciul, insa totul pare ca fotbalul profesionist, cu jucatori tineri, talentati, energici si entuaziasti, nu este pentru noi. Noi, de fapt “omul de fotbal” autohton, prefera jocul acela fara logica, fara sens, al selectionerilor “de succes”, precum Piturca sau Iordanescu, joc in care atacul este doar rezultatul unei conjucturi fericite, cauzate de o forma de exceptie a unui jucator, aceasta de fapt fiind “calitatea” nr. 1, a antrenorului roman.14753934_1313394225360761_6045695900185930082_o

De partea cealalta Daum, caruia FRF i-a propus prelungirea contractului, cu inca doi ani, spune ca vom discuta subiectul, dupa meciul cu Polonia, cand el isi poate pune semnatura pe contract si are garantat inca doi ani de selectioner. Adica, bunul simt, profesionalismul, logica performantei si a sportului, sunt lucruri neesentiale, fara nici o insemnatate, dar golania, tupeul, boschetareala, mizeria si manelismul, trebuie sa fie tratate si interpretate ca adevarate capodopere!

Foto: https://www.facebook.com/FederatiaRomanaFotbal