Mentalitatea de invingator, reprezinta o calitate a unui sportiv de a nu ceda mental in fata unui adversar considerat favorit.

19
Foto Radu Dumitrescu

Intreg sportul romanesc are nevoie urgenta de manageri si antrenori profesionisti, persoane capabile sa duca sportul romanesc la un nivel ridicat, acolo unde ar trebui sa ii fie locul. Putem generaliza chiar si putem spune ca tot ce inseamna Romania are nevoie de antrenori si instructori in managementul si antrenarea tuturor, pentru a deveni profesionisti performanti.

Revenind la sport, trebuie sa intelegem ca cele doua elemente, cel economic si cel sportiv, daca nu sunt tratate si adaptate la rigorile actuale ale sportului modern, nu avem nici cea mai mica sansa sa performam in mod repetat, constant si profesionist. Deasemenea trebuie sa intelegem ca educatia fizica are scopul sau in dezvoltarea viitorilor sportivi profesionisti, dar si al tuturor celor care vor urma o cariera normala, pentru ca, calitatea fizica ridicata, deprinsa doar prin educatie fizica, este esentiala in orice domeniu am urma, conform principiului “o minte sanatoasa, intr-un corp sanatos”.

In ceea ce priveste strict sportul profesionist, managementul economic si instruirea pur sportiva, facuta cu o echipa de antrenori profesionisti sunt singurele elemente decisive in dezvoltarea sportivului profesionist si transformarea copilului dintr-un talent, intr-un campion.

Managementul profesionist, inseamna construirea unui sistem de atragerea a resurselor din partea suporterilor si a partenerilor de imagine, sistem care asigure cheltuielile necesare clubului, pentru a lucra si a se dezvolta, ca orice afacere profitabila.

In ceea ce priveste instruirea profesionista, procesul este mult mai complex si el incepe in frageda copilarie, prin sistemul national de educatie, cu cele 5 ore saptamanale, obligatorii, de educatie fizica, primul pas prin care orice copil poate fi identificat daca este in masura sa urmeze o cariera in sportul profesionist.

14633199_1269994296376550_2034204014928547938_oApoi copilul identificat ca potrivit unei cariere in sportul profesionist, intra intr-un program asigurat tot de sistemul national de educatie, program care ii asigura pregatirea de baza, pentru accesul in sportul profesionist, program realizat in orele zilnice, facultative, de sport, asigurat de orice scoala din Romania. Odata instruit, la nivel general, in ceea ce priveste sportul, logica sa si minimum necesar,mental si fizic, copilul intra in procesul de identificare a sportului pentru care este cel mai potrivit. Si apoi, in functie de nivelul sau, mental si fizic, dobandit in pregatirea realizata in sistemul national de educatie, copilul poate accesa direct un club profesionist sau poate continua instruirea si pregatirea, in cadrul sistemului national de educatie. Asa arata in mare, un sistem performant de punere in valoare a copilului talentat in sport.

Dar ca acest program sa devina un lucru natural, este necesar ca tot ce inseamna “om de sport” din Romania sa se implice direct in aplicarea acestui program, atat la nivel de federatii sportive, cat si la nivel de cluburi. Mai departe importul de persoane sau proceduri profesioniste sunt obligatorii imediat, pentru ca dupa cum se poate observa foarte usor, Romania de astazi duce lipsa totala de persoane si proceduri performante.

Cel mai simplu exemplu este ascensiunea Frantei si Spaniei, in handbal, sport unde cele doua tari, la inceputul anilor ’90, erau aproape inexistente si acum sunt doua din cele mai importante puteri ale handbalului mondial, datorita importului masiv de antrenori romani sau antrenori din fostul spatiu iugoslav, care in acel moment dominau lumea handbalului mondial.