Anul 2016, din punct de vedere sportiv, a fost un an trist pentru sportul romanesc. Chiar daca fetele de la CSM Bucuresti au castigat Liga Campionilor, la handbal feminin, rezultat care ar putea fi pus si pe seama unei sanse, pentru ca echipa, desi una foarte buna, a beneficiat de o semifinala cu Vardar, in timp ce favoritele au jucat impreuna. Chiar si in finala, sansa a fost de partea fetelor noastre, fiind conduse tot meciul. Dar daca ne uitam la primul “7” al echipei de acum si din finala castigata in fata maghiarelor de la Gyor, vom observa ca gasim maxim o jucatoare romanca, Oana Manea si acum Paula Ungureanu. In rest jucatoare straine.

14691208_1199684306752013_2261054757300701656_oLa Jocurile Olimpice, ne-am facut de ras. Exceptand intamplarea fericita a fetelor de la scrima, care dupa intrecerea individuala ne anuntau ca n-avem nici o sansa sau “argintul” dublului Tecau-Mergea, tot lotul a fost la Rio, in interes turistic.

Gimnastica, canotajul, atletismul, sporturi care ne-au adus foarte multe medalii de-a lungul anilor, au fost foarte slab reprezentate si handalul feminin, singura nationala prezenta, nu a reusit sa treaca de grupe. Una peste alta, anul 2016 arata extrem de rau si motivele le cunoastem cu totii, sistemul care practic impiedica educatia fizica si sportul de masa iar la nivel de copii, sansa reala a acestora de a performa in sport, este pura intamplare.

La fotbal, ce sa mai spunem? Suntem in cadere libera. Campioana Astra, dupa ce a reusit o calificare, cel putin ciudata, eliminand a doua oara pe West Ham, in grupe a pierdut fara drept de apel, doua meciuri si in al treilea a castigat. In campionat inca nu-si dau seama ca se joaca turul. Concluzia, inca nu le vine sa creada ca au realizat o performanta intamplatoare de anul trecut. Steaua, etalonul fotbalistic din ultimii 27 de ani, dupa ce a ratat, cat se poate de normal, prezenta in Liga Campionilor, pierzand fara nici cea mai mica sansa, in fata englezilor de la Machester City, s-a calificat in grupele Ligii UEFA, unde se prezinta jenant. Dinamo, echipa ce parea ca dupa sezonul trecut, ar putea reveni in top in acest sezon, se zbate sa obtina biletele pentru play-off.

Asa ca, intrebarea are un sens special, anul de referinta inseamna ca incepand de anul viitor, sportul va reveni incet, incet la nivelul talentului nativ cu care suntem inzestrati sau acest an, cu performante intamplatoare, o sa fie de fapt ultimul an cu ceva performante, pentru ca sportul romanesc, lipsit total de management si de antrenori profesionisti, se afunda din ce in ce mai rau in neant?

Inclin sa cred ca, sportul romanesc indiferent ca este reprezentat la varf de mari nume ale sportului, nu are nici o sansa, daca acestia nu inteleg ca managementul si antrenorul profesionist este absolut oligatoriu.

Managementul profesionist 100% este singurul in masura sa aduca suporterul la nivelul de principal furnizor de resurse, pentru sportul profesionist si doar impreuna cu suporterii si cu tinerii sportivi romani, extrem de talentati putem spera ca in viitorul apropiat, ne vom putea bucura de victorii si rezultate bune si foarte bune, in mod constant.

Antrenorul profesionist 100% este garantul transformarii tanarului foarte talentat, intr-o valoarea sportiva productiva de rezultate si resurse necesare dezvoltarii. Impreuna cu antrenorul, procedurile profesioniste sunt si ele obligatorii, pentru ca de ex, degeaba vine Daum cu o calitate profesionista 100%, daca tot sistemul din jurul fotbalului este asasin la nivelul sportului profesionist. Dupa cum vedem, in general in sport, din ce in ce mai rar gasim tineri promovati, acestia fiind inlocuiti cu sportivi straini, mai mult sau mai putini valorosi. De exemplu, CSM Bucuresti, la handbal feminin, are un prim “7” foarte solid, din pacate fara nici o jucatore din Romania, dar nici pe banca nu gasim decat o singura jucatoare foarte tanara, Bianca Bazaliu, in rest tot jucatoare straine sau romance cu o varsta foarte avansata, Manea-33ani sau Bradeanu-37ani. La fotbal, lucrurile stau la fel, cu foarte multi fotbalisti straini si cu primii tineri aparuti, datorita unei decizii ILEGALE, a FRF.