Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, daca nu chiar cel mai bogat, a fost cum bine stim cu totii, „umbra” lui Ilie Nastase, desemnata de PCR, pentru ca atunci, in anii ’70, Nastase ajunsese la acel nivel de popularitate, care il facea dorit de orice stat din lumea civilizata. Prezent intr-o emisiune tv, personajul nostru a facut o declaratie, pe cat de penibila, pe atat de jignitoare la adresa tuturor marilor campioni ai Romaniei.

Suntem într-o situație utopică. O jucătoare de tenis, care se află între primele cinci din lume, cu tot respectul pentru toți sportivii români, mă refer la orice jucător de fotbal, de handbal, campioni olimpici chiar, nu stau pe screen-ul ăla (n.r. monitor TV) nici cinci la sută din cât stă Simona Halep în toată lumea asta.”

 

dsc_0270Ii amintesc d-lui Tiriac, ca in ultimii 10 ani, in Europa au jucat Cristi Chivu sau Adrian Mutu, ca fiecare dintre ei au jucat la cel mai inalt nivel, Liga Campioilor, Cristi Chivu chiar a castigat-o si ca Mircea Lucescu cu care se cunoaste de peste 50 de ani este, chiar fara marketingul care a innebunit lumea, unul dintre antrenorii de top ai fotbalului mondial.

Cum bine stim cu totii, tenisul feminin, este cel mult pe locul 4 in topul popularitatii, dupa fotbal, baschet masculin si tenis masculin, deci nu doar cifra este cretina, ci si logica de a o detasa complet de oricine, nu are nici o acoperire.
Ii mai amintesc magnatului, ca Mike Tyson, marele boxer, care culmea, are o fetita care joaca tenis profesionist, la nivel de junioare, a declarat ca nu stie cine e Simona Halep.
dsc_0268Vreau sa fie clar un lucru, Simona Halep este un gigant al sportului romanesc in acest moment, dar de la asta si pana la declaratia penibila a lui, este o diferenta uriasa. Mai mult o astfel de declaratie, indiferent cat de adevarata ar fi, nu o faci, pentru ca trebuie sa ai minim de respect, fata de marii campioni, care se pot simti inexistenti. Dar daca o faci, atunci esti un tip frustrat de faptul ca tu, in toata viata, ai realizat doar niste bani, in timp ce marii sportivi ai Romaniei sunt oameni realizati, cu familii, popularitate si cu un trai destul de decent, desi ar merita infinit mai mult.
Tot in acea emisiune, Tiriac explica de ce Bucurestiul, nu mai are turneu de tenis, nici la feminin, nici la masculin. Pentru ca, proprietarul Arenelor BNR, n-a vrut sa plateasca nu stiu ce chestie pentru ca turneele sa continue si magnatul sa produca in continuare. Adica ceva de genul, daca eu sunt chirias si am in contract televizor, atunci trebuie sa fie un televizor 3D, cu diagonala ca la cinema si sistem audio, de cel putin 10.000 euro, ce pana mea, doar am o chirie de 50 euro/luna!
Domnule Tiriac, Arenele BNR functioneaza normal si nu au nevoie de necesitatile tale, dar cu banii obtinuti de la 80 de televiziuni partenere ale turneului, sunt convins ca ti le-ai fi permis, mai ales ca platesti o mizerie de chirie.
Dar cum, statul maghiar a percutat, la fel si autoritatile din Spania, ti-ai mutat turneele acolo. Domnule Tiriac, om de afaceri de succes, esti invatat cu statul platitor, asa ca e fireasca cerseala asta.
Parca mi-l amintesc pe George Copos, acum ceva mai mult de 15 ani, cand invitat la TV, certa statul roman, ca nu facea partii de schi, in Poiana Brasov, unde el detinea 75% din statiune, la vremea aceea. Ceva de genul, dar mie cand vine statul sa-mi zugraveasca casa, sa-mi schimbe mobila?
Tot in aceasta emisiune, magnatul ne explica cum sta treaba cu sportul romanesc, de parca fara opinia sa, noi habar nu am avea. Dar daca analizam ca in 27 de ani, de cand el e implicat managerial, in sport, din care 6 ani la cel mai inalt nivel ca presedinte al Comitetului Olimpic si nu a facut nimic, ba din contra, a participat la dezastrul din sportul romanesc, intelegem cine este Ion Tiriac.