Sportul Studentesc, clubul din Regie, a implinit 100 de ani de existenta, evenimentul fiind marcat de o frumoasa sarbatoare desfasurata la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental, in prezenta a peste 200 de fosti si actuali sportivi sau antrenori, alaturi de invitati de prestigiu.

img_1273Prilej de aduceri aminte, dar si de acordarea de distinctii, insotite de o carte scrisa de Christian Ghenea, care a facut oficiile ce prezentator, impreuna cu fostul Secretar de Stat, Carmen Tocala, care a debutat cu ani in urma in echipa de baschet a clubului.
Gabriela Mitroi, directorul clubului, colega de echipa cu Carmen Tocala in echipa de baschet, a prezentat un scurt istoric al Sportului Studentesc, club infiintat in anul 1916, din initiativa academicianului Traian Lalescu care, impreuna cu secretarul Octavian Luchide, au semnat actul constitutiv  al emblemei sportive a studentilor si cadrelor didactice din instituțiile de invatamant superior ale Capitalei.
img_1092Primul nume a fost Sporting Club Universitar Studentesc Bucuresti, schimbat trei ani mai tarzu, dupa razboi, in cel actual, Sportul Studentesc. In anii 50 clubul a facut pui, prin Stiinta, iar mai apoi Politehnica, CSU Constructii, IEFS, Universitatea Bucuresti. In 1989, toate ramurile de sport cu activitate universitara s-au unificat in clubul sportiv Sportul Studentesc Bucuresti, sub coordonarea profesorului universitar doctor arhitect Emil Barbu Popescu, personalitate marcanta a societatiii romanesti. Club care a creat inainte de performeri sportivi, oameni educati, bine pregatiti, pentru a face fata provocarilor profesionale ale societatii civile.
img_1177Sportul Studentesc are acum 14 sectiii, din al caror palmares retin atentia: contributii esentiale la cele trei titluri de campioana mondiala obtinute de Romania, doua la handbal in 11, unul la handbal feminin in 7, la cucerirea Cupei Campionilor Europeni la handbal in 7 in 1961, de catre Stiinta Bucuresti, la suita de medalii olimpice de argint si de bronz castigate de gimnastele Elena Leustean si Sonia Iovan, la cele trei trofee obtinute la Jocurile Mondiale Universitare de atletii Maria Diti Diaconescu si Alexandru Bizim,  la cele 11 titluri nationale la baschet feminin, sub denumirea Politehnica Bucuresti si cinci la masculin, la cele doua semifinale de Cupa Campionilor Europeni la feminin in 1969 si 1974, la castigarea Cupei Balcanice la fotbal de catre Sportul Studentersc in 1980, calificarea in turul al treilea al Cupei UEFA in 1984-85,  a celor opt titluri nationale si opt Cupe ale Romaniei la rugby,  a sapte titluri de campioana pe echipe la sah, a opt titluri la volei, patru la masculin, tot atatea la feminin, a celor doua medalii de aur la Mondialele individuale si pe echipe de karate din 2013, a victoriei in proba de dublu la Roland Garros in 2014 a junioarei Ioana Ducu sau a bronzului adus de echipa de polo in primavara acestui an.
img_0943A urmat acordarea unor trofee de excelenta, mai intai presedintelui Emil Barbu Popescu, care a evocat cateva nume reprezentative de ieri si de azi ale clubului. Au urmat nepoata lui Traian Lalescu, venita special de la Paris, impreuna cu doamna Solange de la Tour 95 de ani, care a practicat baschetul voleiul, alpinismul si schiul, dornica sa participe si la viitoarea aniversare!  Premierile au continuat cu celelalte sectii. Din randurile carora i-am retinut pe octogenarul antrenor Constantin Pilica Popescu si pe cinci dintre handbalistele sale, Elena Jianu, Aurora Leonte, Cornelia Diaconu, Maria Petrescu, Jana Mateescu, triple campioane ale lumii, pe antrenorul de tenis Alexe Bardan, pe baschetbalistele Ecaterina Vogel, Suzana Parsu, Mihaela Netolitchi, Irina Stanga, Margareta Pruncu, Mirela Capusan, antrenoarea Maria Rosianu, pe colegii lor Dorin Daian, Razvan Mitroi, Mihai Barbulescu, Cristian Achim, Ion si Viorel Mocanu, apoi pe rugbystii Mircea Paraschiv, Constantin Fugigi, Marin Ionescu, Teodor Radulescu, Constantin Pera, poloistul Vlad Georgescu, golgeterul campionatului trecut, hocheisti, kaiacisti, canoisti, karatisti, gimnasti, jucatori de badminton. Dintre fotbalisti au venit nume cunoscute ca Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, Paul Cazan, Mircea Radulescu, Romeo Chihaia, Tom Cristea, Octavian Ionescu, Viorel Kraus, Adalbert Kassai, Necula Raducanu, Dumitru Moraru, Constantin Pana, Marcel Pigulea, Emilian Serbanica, dar si antrenorii Dan Apolzan, Tanase Dima sau Ion Motroc, cel mai emotionat fiind ultimul, care si-a amintit perioada cat a jucat la Sportul Studentesc si apoi la Rapid.
img_1304Au raspuns invitatiei ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, fostul ministru Gabriela Szabo, candidat la conducerea COSR, rectorii UNEFS, Politehnicii, Universitatii de Arhitectura, jurnalistii Ovidiu Ioanitoaia, Horia Alexandrescu, Octavian Stireanu, Cornel Nistorescu, Dumitru Graur si altii.
Mircea si Razvan Lucescu urmeaza sa fie premiati la Poiana Brasov, unde au fost invitati o buna parte dintre cei prezenti la frumoasa aniversare din acest inceput de noiembrie.
Foto: Sabin Malisevschi