Generatia de aur, a fotbalului romanesc, a fost generatia cuprinsa intre ’88 si 2000, generatie care a obtinut 5 calificari la turnee finale, cuprinzand toti jucatorii care au format in acea perioada lotul national. Cele mai sonore nume din acea perioada sunt Hagi, Popescu, Petrescu, Stelea, Lupescu, Munteanu, Dumitrescu, Belodedici, Raducioiu, Lacatus, etc.

steaua-vilarreal-43Dar sa vedem echipele de baza in functie de fiecare turneu final.

Mondialul din ’90. Lung- Rednic, Andone, Popescu, Klein- Lupescu, Rotariu, Hagi, Sabau- Raducioiu, Lacatus. Alti jucatori importanti: Balint, Lupu, Camataru, Stelea.

Mondialul din ’94. Stelea- Petrescu, Belodedici, Prodan, Selymes- Popescu, Lupescu, Munteanu, Hagi- Raducioiu, Dumitrescu. Alti jucatori importanti: Prunea, Mihali, Gilca, Stanga, Moldovan, etc.

Europeanul din ’96. Stelea- Petrescu, Belodedici, Prodan, Filipescu- Munteanu, Hagi, Lupescu, Sabau- Lacatus, Raducioiu. Alti jucatori importanti: Prunea, Mihali, Gilca, Stanga, Adi Ilie, Moldovan, etc.

Mondialul din ’98. Stelea- Petrescu, Dobos, Ciubotariu, Filipescu- Popescu, Gilca, Hagi, Munteanu- Adi Ilie, Moldovan. Alti jucatori importanti: Gabi Popescu, Craioveanu, Lacatus, Stanga, Gabi Popescu, etc.

Europeanul din 2000. Stelea- Petrescu, Belodedici, Ciubotariu, Chivu- Popescu, Lupescu, Munteanu, Hagi- Mutu, Adi Ilie. Alti jucatori importanti: Lobont, Contra, Gilca, Petre, Hildan, Ganea.

Dupa cum vedem, Hagi si Popescu au fost la toate turneele finale si au fost titulari la fiecare turneu.

Sa vedem ce fac acum acesti jucatori reprezentativi ai Romaniei si cati dintre ei continua sa performeze in fotbal.

Gica Popescu sau Baciul, dupa o cariera senzationala, inclusiv capitan al Barcelonei, a incercat sa devina Presedinte FRF, dar datorita unei fapte penale dovedite de Justitie, a fost condamnat, cu executare. A mai fost manager de jucatori, proprietar al unei scoli de fotbal, dar in general n-a excelat sub nici o forma si astazi se mai ocupa doar cu critici gratuite la adresa persoanelor profesioniste care activeaza in fotbalul romanesc.

Dumitrescu, Balint sunt analisti la un post tv. Multi dintre ei au incercat o cariera in antrenorat, unde nici unul nu are rezultate importante, fiind foarte departe de nivelul atins ca jucatori.

Putem aminti aici nume precum Petrescu, Dumitrescu, Raducioiu, Sabau, Munteanu, etc. Dupa ce unii dintre ei au reusit sa obtina un trofeu in Romania, trecerea in campionatele straine au fost in general esecuri, nici unul nereusind in Europa. Contra sau Gilca in Spania nerezistand un sezon, Moldovan in Franta sau Munteanu in Rusia. Poate Petrescu care a rezistat mai mult de un sezon in Rusia, fara insa sa realizeze absolut nimic notabil. Sigurul loc unde un antrenor roman a reusit sa castige trofee, este Asia, dar cu toti stim ca acolo se joaca altceva decat pe batranul continent. Au fost si jucatori care au incercat cariere manageriale, precum Prunea sau Lacatus, dar care au avut acelasi rezultat ca si colegii antrenori.

Singurii fosti mari jucatori, care au reusit in fotbal si dupa ce au incheiat cariera de jucatori, sunt Hagi si Lupescu.

Gica Hagi este proprietarul unei Academii de fotbal care ii poarta numele, academie care acum este cel mai important centru de productie al fotbalului romanesc, scoala care in cativa ani de activitate are deja promovati in nationala mai multi jucatori printre care ar fi Razvan Marin sau Benzar titulari indiscutabili. Mai mult in 5 ani a reusit sa ajunga cu echipa academiei sa joace la cel mai inalt nivel in campionatul national, reusind calificarea in Liga UEFA.

Ionut Lupescu este oficial cu o functie foarte importanta la UEFA fiind “seful” Comitetului Executiv Tehnic al UEFA.

Concluzia, din peste 50 de jucatori reprezentativi, importanti la cel mai inalt nivel, doar doi au continuat sa performeze in fotbalul romanesc, cel de-al treilea, Gica Popescu ajungand la inchisoare, fiind vinovat indiscutabil.  In aceste conditii, nu poti emite pretentii, pentru ca nu putem intelege decat ca, toti cei care au ramas, ori nu au iubit atat de mult fotbalul, ori sunt repetenti la nivel de calitate profesionala. Indiferent de motivul esecului sau al neparticiparii, cum bine spune un proverb romanesc “cu 2 flori, nu faci primavara”. Si prin urmare, esecul unora, atrage dupa sine, succesul altora si astfel Razvan Burleanu, zis si Harry Potter a ajuns Presedinte FRF si Daum selectioner.