In ultimele doua saptamani Romania a intalnit Polonia, la handbal masculin si la fotbal. In ambele meciuri polonezii porneau ca favoriti, dar la handbal, dezechilibrul parea unul urias, pentru ca lesii sunt semifinalisti la Rio 2016 si dau detinatoarea Ligii Campionilor, in timp ce nationala noastra este de 20 de ani in coma profunda.

dsc_0568Meciul de handbal desfasurat la Cluj, gaseste Romania cu un nou selectioner, Xavi Pascual, antrenorul Barcelonei, care venea dupa o victorie, pe cat de surprinzatoare, pe atat de clara in Bielorusia. Un meci echilibrat, jucat timp de 60 de minute la cel mai inalt nivel, incheiat cu victoria Romaniei cu scorul de 28-23, intr-un final dominat clar de baietii nostrii. De remarcat faptul ca Romania nu doar ca a reusit sa joace fizic, la acelasi nivel toata partida, chiar mai mult si-a dominat adversarii pe final, ceea ce a facut de fapt diferenta.

Deasemenea trebuie inteles faptul ca echipa a avut o talie deosebita, cu care nu eram obisnuiti si dublata de a abordare tehnico-tactica moderna cu o aparare dinamica, activa si agresiva, echipa a reusit sa tina la respect linia de 9m a polonezilor, artileria grea a acestora.

In atac am reusit sa jucam pe toata linia, atat la 9 metri, cat si pe semicerc unde pivotul lui Dinamo, Mocanu a fost “omul meciului”. A fost de departe victoria unui antrenor profesionist, care stie ce inseamna handbalul modern, dupa ce acum 25 de ani spaniolii importau antrenori din Romania, pentru a invata handbal. Inca o dovada clara, ca la ora actuala, antrenorii romani, cu scuzele de rigoare, in proportie de 99%, nu inteleg evolutia sportului, indiferent care ar fi.

14976801_682329818611298_6513967987306254655_oCealalta intalnire, la fotbal, parea mai echilibrata, dar tot cu polonezii favoriti. La fel ca si echipa de handbal, echipa este condusa de un selectioner strain, un profesioist desavarsit. Doar ca aici, situatia este complet diferita, in special din punct de vedere fizic, unde s-a facut de fapt diferenta. Cu talie si forta net superioare polonezii au dominat jocul tot meciul, pentru ca orice duel “unu la unu” a fost pierdut de ai nostri.

De exemplu, primul gol al polonezilor, a fost in urma unei astfel de situatii, in care dupa ce doua perechi de jucatori, si-au disputat mingea in special printr-o lupta fizica, la mijlocul terenului, cu ambele dueluri castigate de polonezi, mingea a ajuns la Grosicki care a urcat spre careul nostru si a marcat. In felul asta a decurs mai departe tot jocul si rezultatul este unul normal, avand in vedere situatia din teren. Din pacate asta este actuala situatie din fotbalul romanesc, care a pierdut in primul rand la capitolul fizic, acolo unde forta si capacitatea de a duce jocurile in acelasi ritm 90 de minute a disparut complet.

Disparitia fenomenului “Forban”, cu cantonamentele din Poiana a fost prima greseala imensa a “expertilor” din fotalul romanesc, incepand cu Mircea Sandu si Mitica Dragomir si continuata astazi cu Burleanu si Iorgulescu. Scoala de antrenori cu Radulescu “sef” este din ce in ce mai jalnica, aratand clar ca varfurile antrenorilor romani sunt buni doar in zona araba, in Europa aparitiile sporadice fiind esecuri clare ale antreorilor, Contra, Gilca sau Moldovan rezistand cateva etape pe bancile echipelor din Spania sau Franta, echipe din coada clasamentelor sau de Liga a 2-a. In acest context, reactiile lui Ciprian Marica, Gica Popescu sau Didi Prodan, la adresa lui Daum si a echipei nationale, mi se par fara sens,chiar penibile, mai ales in ceea ce-l priveste pe Gica Popescu care in acest moment nu are nici o implicare in fotbal.

Este nefiresc si indecent ca un fost capitan al echipei sa comenteze jignitor la adresa acestor tineri, fara insa sa fie prezent decat ca spectator, desi are pretentia ca stie ce si cum trebuie facut. Ar trebui sa renunte la comentarii si sa inceapa sa lucreze, precum Gica Hagi, care desi era mult mai indreptatit sa comenteze, s-a abtinut. Dealtfel toti colegii implicati in fotbal, au comentat decent, desi cu totii au spus ca am jucat prost.

Concluzia, nu Daum este problema, pentru ca neamtul este un profesionist desavarsit si atunci cand ai cu ce lucra si aplici tehnico-tactic tot ceea ce este modern poti castiga in fata oricarui adversar. Ne-a demonstrat asta Xavi Pascuale, care dupa ce a gasit 14-15 baieti foarte tari fizic, a castigat cu o nationala a Poloniei, care este la momentul acesta in top 5 mondial.