Pentru a afla ce se intampla cu sportul romanesc, daca acesta mai este la inaltime sau este intr-o „cadere libera”, daca mai avem sanse de reusita, am stat de vorba cu Marius Dunca, ministrul MTS (Ministerul Tineretului si Sportului). Inainte de a deveni conducator al MTS, Dunca a fost presedinte la ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), demis fiind de Victor Ponta, dupa incendiul de la clubul Colectiv.

Ce credeti despre gimnastica romaneasca?

„Gimnastica romaneasca a fost un etalon in intreaga lume. Romania a fost deschizatoare de drumuri, prin gimnastele si gimnastii sai, a demonstrat tuturor ca suntem cei mai buni din lume. Din pacate, in ultimii ani s-a inregistrat un regres pe care imi doresc sa il depasim. Nu sunt in masura sa acuz si sa caut vinovati, vreau sa ne concentram pe viitor, sa identificam solutii, sa construim, sa investim in generatia tanara si sa redevenim campioni. Sa incercam macar sa egalam performantele din trecut. Consider ca acum este un moment de restart, sa constientizam situatia actuala, sa ne asumam greselile si sa construim strategia pentru viitor.”

Silvana Peng a facut o petitie pentru ca este  deranjata pentru distrugerea, zice ea, a gimnasticii de performanta romaneasca. Ce credeti despre acest lucru?

„Asa cum am mentionat, gimnastica se afla intr-un moment critic care ne obliga sa actionam. Fiecare are dreptul sa isi exprime opinia si sa actioneze in consecinta. Parerea doamnei Peng este importanta, insa nu este neaparat general valabila.”

Credeti ca gimnastica de performanta romaneasca  are vreo „buba”? Va mai fi vreodata la inaltime?

„Cu siguranta vom mai avea performanta in gimnastica, avem gimnaste si gimnasti de valoare si copii care pot deveni sportivi de performanta. Sunt convins de acest lucru si voi munci pentru acest lucru. In acest moment, imi doresc sa avem rezultate bune la Campionatele  Europene de Gimnastica Artistica de la Cluj, din perioada 19-23 aprilie. Dupa aceasta competitie, vom analiza situatia din cadrul Federatiei Romane de Gimnastica si vom vedea masurile care se impun.”

Ce parere aveti despre evolutia sportului romanesc in perioada actuala? Am vazut cu totii ca la judo (Monica Ungureanu, Larisa Florian) si la atletism (Alin Firfirica) am castigat medalii si sunt, de altfel, multi altii!

„Sportul romanesc are nevoie  de o resetare, putem spune ca suntem in momentul zero al sportului din Romania. Sportul este un domeniu strategic de interes national, atat pentru efectele benefice ale sportului ca mod de viata sanatos, cat si pentru mandria si gloria pe care sportul i-o poate da unei natiuni. Au existat momente cand am fost primii in lume, sunt convins ca vom mai fi. Trebuie sa ne implicam, sa fim responsabili, profesionisti si sa muncim. Nu sunt in masura sa caut vinovati sau sa acuz pe cineva. Poate fi finantarea insuficienta, lipsa unei coerente in identificarea talentelor, lipsa implicarii la nivel de comunicare locala pentru desfasurarea activitatilor sportive, lipsa infrastructurii si a investitiilor in sport, lipsa unei strategii pe termen lung. In acest sens, mi-am inceput mandatul prin evaluarea fiecarei institutii subordonate ministerului, precum si prin analizarea colaboratorilor (federatii) pentru a avea o radiografie clara a situatiei existente. Cu totii ne dorim performanta in sport, cu totii ne dorim sa implementam sportul ca stil de viata. Avem mult de munca pentru a ne atinge obiectivele, dar cu perseverenta si daruire vom reusi.”

Pentru ca la fiecare federatie, institutie, organizatie trebuie sa existe organizare si proiecte l-am intrebat pe ministrul Dunca ce obiective are la conducerea MTS.

„Am infiintat Consiliul National al Miscarii Sportive, acesta va fi „laboratorul” pentru tot ceea ce va insemna sportul din Romania. Va fi un Consiliu interministerial lucrativ de unde va porni clarificarea legislatiei, modalitatile de sprijinire a sportului de masa, performanta in sport si strategia pe termen lung a sportului din Romania. Trebuie sa implementam masuri imediate, precum si o strategie pe termen mediu. Principalele obiective sunt clarificarea legislatiei, colaborarea pentru a dezvolta baze sportive in intreaga tara si sprijin pentru sporturile de perspectiva care reusesc sa sa atinga performante, implementare, corectitudine si respect in toate ramurile sportive-atat pentru sportivi, cat si pentru intregul aparat tehnic, organizarea cat mai multor competitii internationale, investitii in resursa umana din sport, educatie prin sport, incurajarea sportului de masa.
Romania si romanii au nevoie de modele de urmat , au nevoie sa creada in sansa lor, au nevoie de campioni. Sportul este cel care ne-a dat speranta, cel care a transformat in realitate dorinta de glorie a fiecarui roman. Pentru ca sportul ne demonstreaza ca prin munca si perseverenta putem fi mai buni decat oricine in lume, sportul trebuie incurajat, sprijinit si promovat.
Mi-am propus ca prin comunicare, colaborare si transparenta sa facem tot ceea ce este posibil pentru ca sportul sa devina un mod de viata, pentru ca sportul sa fie accesibil, atat in mediul rural, cat si in mediul urban, sa gasim calea de a identifica telentul si a-l transforma in performanta. Suntem responsabili de viitorul sportului romanesc! Doar impreuna vom reusi!”