1996. Anul in care Germania triumfa pe Wembley in fata Cehiei cu prilejul Finalei Campionatului European de Fotbal. Sau, anul in care Francois Mitterand, personalitate marcanta a Europei moderne, ne-a parasit pentru o lume, probabil, mai buna. Undeva in Estul Europei de Est, intr-o statiune turistica de pe tarmul Marii Negre, o mana de entuazisti ai sahului, coagulati in jurul Directorului Clubului Central de Șah din Bucuresti, cea mai veche pepiniera de sahisti din Romania, puneau bazele unei traditii. Atunci in vara anului 1996 a aparut Festivalul International de Șah Cap Aurora, pe scurt FISCA.

Din acel moment evenimentul a crescut an de an, ajungand ca la editia din 2015 sa adune la start 407 sportivi, participanti in patru sectiuni, care au impartit un fond de premiere de peste 20.000 lei.

Editia FISCA aniversara, cu numarul XX, isi va deschide portile publicului pe 24 iunie imediat dupa inchiderea cursurilor scolare, pregatita sa confirme statutul de cel mai asteptat eveniment sahist estival din Romania.

Pe langa competitiile de sah clasic unde concurentii sunt repartizati in turnee corespunzatoare varstei lor, organizatorii au pregatit o serie de atractii atat pentru cei mai mici cat si pentru cei mai mari participanti.
FISCA1Serile vor fi impartite intre atelierele unde se vor discuta teme interesante pentru toate categoriile de public reprezentate la FISCA, si oportunitatile de recreere oferite prin competitiile sahiste inedite, sau Petrecerea Jucatorilor.
Deja binecunoscutele turnee de Șah Tandem si Șah Tematic se regasesc in calendarul anuntat pe site-ul oficial al competitiilor (www.fisca.ro), sperand sa aduca un plus de relaxare si distractie dupa partidele oficiale tensionante din cursul zilei.
Pe parcursul zilei vor fi organizate cursuri de initiere in arbitraj si chiar un curs de Trainer FIDE Școlar, la care cei prezenti isi pot imbogati cunostintele de specialitate si pot pleca acasa cu o certificare utila in activitatea lor profesionala.

Articol scris de : Christiansen Sava, fost sportiv la Clubului Central, actual antrenor la Clubul Central de Sah.

Foto: Florin Tanase

Se anunta zile interesante la final de iunie. Inceput de sezon estival, soare, relaxare, distractie, premii atragatoare si sah de calitate, adevarate recompense dupa o jumatate de an incarcata de competitii oficiale.
Nu ramane decat sa ne (re)vedem pe Litoral pentru a juca sah.