Prima editie a Saptamanii Europene a Sportului s-a desfasurat anul trecut si a fost un mare succes. In toate tarile Uniunii Europene (la care se adauga alte 5 tari de pe continent) au participat peste 5 milioane de persoane in cele aproximativ 7.000 de activitati organizate de Comisia Europeana, prin Directia de Sport. Bazandu-se pe experienta reusita a anului 2015, factorii de decizie de la Bruxelles vor continua si anul acesta sa dezvolte, sa promoveze si sa implementeze principiile pe care se bazeaza sportul de masa, sportul pentru toti, in arhitectura unei Uniuni Europene care respecta valorile umanitatii si sanatatea fizica a cetatenilor sai. In Romania, Saptamana Europeana a Sportului, editia a II-a, din 2016, se va desfasura in perioada 10-16 septembrie.AfisA2_Beactive_mail-page-001

Asa cum aratam si in articolul precedent despre SES (http://sportextrapress.ro/sport-pentru-toti/2016/07/19/saptamana-europeana-sportului-editia-ii-10-17-septembrie-2016) perioada aleasa pentru anul acesta a tinut seama si de o propunere a mai multor tari, intre care si Romania, de a se apropia datele de desfasurare ale competitiilor (initial gandita drept “prima saptamana din luna septembrie”) mai aproape de deschiderea anului scolar.

Finantarea SES 2016 este realizata, ca si anul trecut, prin programul european Erasmus+, pe plan continental, precum si cu o contributie interna, in Romania aceasta fiind realizata de Ministerul Tineretului si Sportului.

Ca si in 2015, coordonator national pentru Romania este Federatia Romana Sportul pentru Toti, care organizeaza in teritoriu actiuni prin Asociatiile sale judetene, dar si in colaborare cu Directiile judetene pentru tineret si sport, in stransa si continua actiune comuna cu Ministerul Tineretului si Sportului, co-finantator al proiectului.

Romania si-a desemnat 2 ambasadori pentru Saptamana Europeana a Sportului:

Narcisa Lecusanu, secretar de stat pentru Sport in MTS, si Mihai Androhovici, vicepresedinte al FRST, un specialist in organizarea, inclusiv la nivel regional, pentru Europa de Est, a actiunilor specifice sportului pentru toti.

Narcisa Lecusanu photo (2)
Narcisa Lecuşanu: Spiritul de echipă, câştigat prin practicarea sportului, iţi face viaţa mai armonioasă, în mijlocul prietenilor! Team spirit, acquired through practicing sports, leads to a more harmonious life, among friends!

Tinand seama de succesul repurtat anul trecut, in Romania vor avea loc actiuni SES in 27 de judete, la care se adauga Municipiul Bucuresti. 

Se vor organiza competitii la nivel regional si comunitar la:

tenis, tir cu arcul, mountain bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumetie, ciclism, cros, inot, fotbal si sah, dar si la alte discipline sau sporturi de baza, la initiativa locala, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunitatii.

Mihai Androhovici photo (1)
Mihai Androhovici: Investeşte în sănătate şi viaţa lungă, practicând activitatea fizică în fiecare zi! Invest in health and a long life by practicing physical activity every day!

In 10 judete (Botosani, Cluj, Dambovita, Dolj, Harghita, Iasi, Mehedinti, Salaj, Satu Mare, Sibiu) au fost perfectate colaborari intre Asociatiile Judetene Sportul pentru Toti si Directiile Judetene pentru Tineret si Sport, in alte 12 judete (Alba, Arges, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Constanta, Harghita, Ilfov, Maramures, Neamt, Suceava si Valcea, Vaslui) organizarea va fi asigurata de AJSPT, in vreme ce in Arad, Bacau, Galati, Gorj si Olt vor fi implicate cu precadere DJTS.

Federatia Romana Sportul pentru Toti sconteaza pe prezenta a peste 20.000 de participanti, pentru sprijinirea acestora anuntandu-si disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toti cei prezenti la actiuni, competitii, intreceri si alte forme de miscare fizica specifice raspunzand astfel temei generale a campaniei, aceeasi ca anul trecut #BeActive.

Ideea de la care a plecat aceasta ampla actiune a Sportului pentru Toti in Europa este derivata din constatarea ca:

„doar 49 la suta dintre locuitorii europeni participa la forme de educatie fizica sau activitate sportiva, pierderile materiale, reprezentand in special cheltuieli pentru sanatate si pierderea productivitatii, cifrandu-se la peste 60 miliarde de dolari anual„.

Intr-un material publicat in Sport Revolution, ziaristul Catalin Vlad arata: „Romania are, din acest punct de vedere, o situatie si mai grea, un recent sondaj, dat publicitatii in luna mai de Kantar Media, relevand cifre dramatice, care duc la concluzia ca suntem in stadiul de tara subdezvoltata sportiv. Astfel, 31% dintre copii nu au practicat niciun sport in ultimele 12 luni. La adulti, situatia este la fel de precara: 32% dintre barbati si 46% dintre femei nu au facut niciun fel de miscare in ultimul an. Spre comparatie, in Europa, „inactivii” nu depasesc 20%. Aceasta situatie, concluzioneaza analistii rezultatelor sondajului, explica si regresul accentuat al sportului de performanta din tara noastra, relevat in special in ultimul timp.” http://www.sportrevolution.ro/saptamana-europeana-a-sportului-2016-editia-a-ii-a-10-17-septembrie/

Dupa rezultatele deplorabile ale sportului romanesc la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, Romania trebuie sa profite din plin de actiuni gen Saptamana Europeana a Sportului, actiuni cu finantare de la Comisia Europeana, pentru a reface baza piramidei sportive si pentru a stimula practicarea permanenta a exercitiilor fizice in spiritul atat de cunoscut al sloganului enuntat de Secretarul General al FRSpT Aurelia Suciu : „Miscarea este Viata! Viata este Miscare!”

Semn Carte_Beactive_mpso