„Joc baschet de ani de zile, dar un joc in scaunul rulant insemna mult mai mult efort fizic, cel putin asa simt eu. E frumos, dar e mult mai greu” a spus, astazi, Andra Rosoga, studenta in anul II la Facultatea de Kinetoterapie de la Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport (UNEFS) din Bucuresti.

Andra, a purtat tricoul cu numarul 9 si a fost una dintre studentele care s-au asezat in scaun rulant pentru a participa, alaturi de sportivi in scaun rulant, la o demonstratie de baschet. Astfel de meciuri gazduite la UNEFS nu sunt intamplatoare. De cativa ani sportul adaptat este binevenit, pentru a fi studiat direct, la cursurile destinate viitorilor profesori de sport si kinetoterapeuti.

Astazi cel care i-a adus la cursul de sport adaptat a fost Alin Saftel, asistent universitar doctorand la UNEFS Bucuresti. La inceputul cursului, sportivi ai Asociatiei Judetene Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap au facut o demonstratie de manevrare a scaunului rulant. Ei le-au aratat studentilor prezenti cum un utilizator activ de scaun rulant poate depasi obstacole, poate urca si cobori rampe in siguranta, daca respecta cateva reguli simple si daca are parte de indrumarea potrivita. Rampele mobile pot fi instalate la intrarea in cladiri care nu sunt adaptate unor astfel de nevoi.

Demonstratia de baschet a durat aproximativ treizeci de minute.
Echipele au fost formate din sportivi experimentati ai Asociatiei Judetene Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap si ai Asociatiei Club Sportiv Rotile Schimbarii din Prahova.

„ Fiecare meci insemna foarte mult pentru noi toti. Și este o mare bucurie sa vezi ca specialisti care se formeaza acum sunt interesati sa vada ce insemna sa folosesti scaunul rulant si sa faci sport totodata” a declarat Tudor Darvareanu, sportiv utilizator de scaun rulant .

 

Daca vreti sa stiti cine pe cine a invins – ei bine, nu va putem spune decat ca s-au dat multe cosuri si la final s-a zambit cu sportivitate.

Articol furnizat de Corina Radu, Coordonator Comunicare

Fundatia Special Olympics din Romania

Website: www.specialolympics.ro
Facebook: https://www.facebook.com/specialolympicsromania
Youtube: https://www.youtube.com/specialolympicsromania