Cultura vinului si sportul par a fi doi factori care caracterizeaza poporul din Moldova, iar organizatia sportiva Sporter.md a reusit sa le combine perfect intr-o cursa unica in lume, Cricova Wine Run.

Evenimentul se desfasoara la adancimea de 100 m prin galeriile subterane de la vinaria Cricova, pe distanta de 10 km.
Organizatorii Wine Run, Sporter.md aleg sa desfasoare cursa la Cricova, acesta fiind unul din obiectivele turistice ale Moldovei, care ii atrage atat pe localnici, cat si pe turistii straini, sunt beciurile de la Cricova. Acesta reprezinta un adevarat oras subteran, cu strazile si ulicioarele sale, lungimea carora este de circa 120 km.

Cum a aparut Cricova Wine Run
Sportivilor care au cutreierat in lung si lat Chisinaul si imprejurimile sale, le-a venit ideea de a alerga pe taramul subteran al vinului. Zis si facut!

Prima cursa a avut loc in anul 2015 si a fost considerata una de test, la care s-au inregistrat 50 de persoane. Cursa a trezit un interes viu, iar inregistrarea a fost inchisa practic imediat dupa lansare – atat de mare era numarul doritorilor de a participa. In consecinta, peste 50 de persoane s-au adunat la cursa de testare de la Cricova.

Succesul cursei de test a motivat organizatorii sa lanseze prima cursa oficiala, Cricova Wine Run 2016, care s-a desfasurat la data de 29 ianuarie.
Daca la prima cursa, care a avut loc la data de 31 ianuarie, au participat peste 200 de alergatori din 10 tari ale lumii: Statele Unite ale Americii, Brazilia, Republica Ceha, Finlanda, Ucraina, Romania, Rusia si chiar Angola, la cea de-a doua cursa Cricova Wine Run 2017 s-au inregistrat 300 de sportivi amatori si profesionisti din 18 tari: SUA, Turcia, Cehia, Finlanda, Austria, Ucraina, Romania, Rusia si chiar Lesotho.

Sportivii au alergat prin galeriile beciurilor subterane distanta de 10 kilometri. Printre participanti au fost nu doar amatorii unui mod de viata sanatos, dar si sportivi profesionisti.
Startul si finisul se dau la intrarea in beciurile Cricova, iar mai apoi, sportivii alearga pe traseul indicat. Pentru a le oferi o atmosfera de basm moldovenesc, participantii au parte de muzica populara si multe alte distractii care ii face cunoscuti cu traditiile nationale.

Pe traseu, participantii sunt intampinati si incurajati de grupuri de sustinatori, dar si de ansambluri folclorice, muzicantii, mesteri care au demonstrat mestesugurile traditionale ale Moldovei. Organizatorii Sporter.md se ocupa de promovarea si popularizarea sportului amator si a modului sanatos de viata. Sporter este organizatorul celor mai grandioase
evenimente sportive, inclusiv Maratonul International Chisinau.

Cricova Wine Run este un eveniment unic in lume in care se imbina perfect cultura vinului, sportul si traditiile nationale moldovenesti. Cursa are loc anual, in luna ianuarie, in unul din obiectivele turistice de baza din Moldova, Vinaria Cricova.

Foto: https://www.facebook.com/winerunmd

Official video:​ https://www.youtube.com/watch?v=nZQTvy9Mszo&feature=youtu.be