„Meciul era in toi cand am ajuns eu pe teren. Grupul s-a impartit in doua, ca sa ajunga mingea de la o poarta la alta, driblata. Antrenamentele au loc de doua ori pe saptamana. Pustanii vin de la diverse centre, de stat sau ale unor fundatii, unde sunt ingrijiti, daca parintii lor n-au nici bani, nici chef sa-i creasca.(…) Micutii alearga de rup pamantul. O minge peticita e trimisa de colo-colo printre picioarele adversarilor. De pe margine se dau indicatii. Un barbat tanar le spune jucatorilor ce si cum sa faca. Diverse tehnici de joc.”

Era vorba despre Nicolae Gorunescu, antrenorul copiilor, absolvent de Filosofie, care acum 10 ani, atunci cand a fost scris articolul, era seful Serviciului Delincventa Juvenila si Asistenta Copiilor Strazii, astazi fiind Directorul executiv al Protectiei Copilului din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6.

Exact asa s-a format echipa de fotbal „Vulturii Negri” in anul 2002, cu o minge de imprumut si o mana de copii plini de sperante, foarte mandri ca sunt parte importanta dintr-un intreg, echipa lor. Copiii au inceput sa participe la diferite competitii si motivati de rezultate au continuat sa munceasca pentru dezvoltarea lor personala. Ei, copiii fara un camin, mergeau cu trenul, vizitau tari straine, vedeau copii ca ei, legau prietenii. Li se aratau lucruri noi si minunate intamplari nemaipomenite care faceau lumina intr-un prezent cenusiu. Era uimitor cum dintr-o data vedeau viata cu alti ochi, unde ei insisi construiau impreuna un viitor.

In prezent, echipa de fotbal este un program integrat in proiectul „Liga Tinerilor Sportivi”, un proiect ambitios, care a fost conceput initial pentru copiii care stateau permanent sau temporar pe strada. Ulterior, programul a fost extins si la alte categorii de beneficiari, in special copii cu devianta comportamentala, aflati in risc de abandon scolar, risc de delincventa sau proveniti din familii marginalizate.
Proiectul isi propune dezvoltarea micilor talente si atragerea copiilor cu probleme psiho-sociale in activitati sportive cu scop educativ si de modelare a comportamentului in colectivitate.
Peste 100 de copii beneficiaza anual de proiectul „Liga Tinerilor Sportivi”, care, datorita succesului inregistrat, a fost extins. In prezent, datorita modalitatilor specifice de stimulare a comunicarii si responsabilizarii pe care le implica lucrul in echipa, pe langa fotbal, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6, ofera copiilor activitati de handbal, sah, tenis si escalada.

Performanta sportiva constituie un obiectiv secundar in cadrul proiectului, importante fiind efectele participarii la acest program asupra conduitei copiilor (reluarea legaturii cu scoala, reintegrare familiala, evitarea recidivei pentru copiii delincventi etc). Copiii gasesc in cadrul proiectului o alternativa de petrecere a timpului liber, isi formeaza exercitiul unei comunicari asertive si a negocierii pasnice, invata sa-si controleze emotiile si impulsivitatea, dezvoltand atitudini pozitive de fair-play, responsabilitate si stima de sine.