Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Zilele trecute, in Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, Asociația Student Sport România și Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU) au organizat Conferința anuală a sportului universitar.

Desi nu am fost invitat, lucru scuzabil pentru o revista infiintata de 3 saptamani, am considerat ca este benefic pentru cititorul Sport Extrapress sa afle cate ceva despre practicarea sportului de catre studenti. Cum intrarea a fost libera, iata-ma instalat comod pe un scaun, alaturi de un public format in marea majoritate din eminenti oameni de sport.

Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Dupa ce am ascultat imnul „Gaudeamus Igitur” intr-o interpretare emotionanta a sopranei Diana Alexe, dezbaterile au ramas pe palierul profesionist ridicat de aceasta voce maiastra. Tema centrală a reuniunii a fost „Dezvoltarea unui sistem viabil și performant al sportului universitar în România”, fiind pusa in valoare de doi specialisti  cu merite deosebite in impulsionarea si refacerea sportului universitar, domnii Adrian Socaciu si Constantin Caliman.

Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Adrian Socaciu, președintele Asociației Student Sport, a deschis conferința afirmand că în Romania sunt 26 de cluburi sportive cu 5.000 de studenți, în 75 de universități acreditate, cu 40 de baze sportive.  Altfel spus, intr-o tara cu 500.000 de studenti doar 1% dintre studenți sunt implicați în sport . ”Visăm la niște meciuri de fotbal și baschet între studenți, cu casa închisă. Asociația noastră are patru ani de existență și dorește să întărească tradiția României în materie de performanțe sportive.” Student Sport România este un ONG care organizează competiții sportive universitare la nivel național din 2011 și este inițiatoarea proiectului de țară Universiada de Vară 2021.

Conferinta Anuala a Sportului Universitar Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Constantin Căliman, directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar, a formulat cadrul in care se incadreaza intrebarea „Cum aducem studentii catre sport?”, dovedind o clarviziune de  jucator care anticipeaza pozitia viitoare a coechipierului, precizand ca  toate problemele deriva de undeva din sfera politică si doar de acolo putem gasi solutii pentru dezvoltarea sportului scolar si universitar.

Au luat apoi cuvântul, oferind exemple din perspectiva institutiilor pe care le reprezinta, sugerand solutii si posibilitati de implicare in sportul universitar, domnii :  Pavel Năstase, rectorul ASE; Ioan Augustin, subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului; Andrei Crăciun, consilier al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice; Ciprian Paraschiv, director de dezvoltare în FRF.

Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Cu discursuri motivationale au intervenit Dragoș Anastasiu, director al Eurolines si Andreea Răducan, președintele Fundației Olimpice Române, doua personalitatii care au incantat asistenta prin naturalete, sinceritate si clarviziune. O gimnasta emerita cu calitati certe de manager si un om de afaceri cu pasiune pentru sport au reusit sa dinamizeze Conferinta, oferind acel contrabalans firesc intre teoria si practica activitatilor sportive universitare.

De remarcat calitatea dezbaterilor, faptul ca nu s-a ocolit adevarul, ca exista oameni pasionati care lupta efectiv pentru revitalizarea sportului universitar, care viseaza frumos la organizari de Universiade, la obtinerea de medalii in competitiile internationale ale studentilor. Constantin Caliman si Adrian Socaciu merita toata pretuirea noastra!

Toti vorbitorii au subliniat o cruda realitate: In Romania se face foarte putin sport!

O documentare simpla pe Internet ( MEN + blog calimanvictorconstantin.wordpress.com): la începutul anului școlar 2014/2015, populația școlară era in Romania de 3.735.552 persoane, iar numarul elevilor sportivi legitimati este de aproximativ 42000. Spre comparatie in Franţa, din 5,4 milioane de elevi, 3,5 milioane sînt legitimaţi la diferite ramuri de sport.  

O analiza mai veche realizata de Caliman (nu am gasit vreo actualizare venita din zona guvernamentala!) dezvaluia cifrele sportului scolar si universitar din Romania:

„In anul scolar 2012-2013 am avut in MEN:

– 169 de structuri sportive (cluburi sportive scolare si licee cu program sportiv);

– un buget alocat in cuantum de 186.741.000 RON echivalentul a aproximativ 50 mil euro;

– 41.685 de elevi sportivi legitimati, insemnand 1.32% din totalul elevilor scolarizati (3.192.173 elevi);

– 1776 de persoane angajate in pregatirea acestor sportivi din care 1423 erau cadre didactice sau antrenori restul fiind personal auxiliar.

Important de retinut este faptul ca la cele 67 de federatii sportive nationale erau legitimati un numar de 255.000 de sportivi din care doar 41.685 erau elevi, 125.000 erau legitimati la fotbal ramanand ca diferenta sa o regasim la celelalte 66 de federatii.”

De subliniat ca, asa cum a spus si Dragos Anastasiu, trebuie gasite parghiile de actiune (federatii, universitati, asociatii, fundatii, sponsori) asupra politicului pe baza unor proiecte viabile, bine scrise, bine argumentate. ” Mingea este la politic, dar actiunea trebuie sa plece de la noi intr-un efort colectiv.” Viitorul este al sportului practicat din bani privati, fiind evident ca sumele oferite de la buget nu vor fi niciodata suficiente.

Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi