Dezvoltarea domeniului Sport la nivel local este influentat in prezent de catre autoritatile publice locale, institutiile de specialitate, cluburile sportive, grupurile de initiativa si organizatiile nonguvernamentale de si pentru tineret. sanatate-prin-sport-1

In context local, tinerii pot practica in general sportul in cadrul cluburilor sportive din oras, iar tinerii studenti si liceeni in cadrul orelor de sport conform programei scolare.
Organizatiile nonguvernamentale si grupurile de initiativa contribuie prin organizarea de evenimente si/sau competitii sportive, prin promovarea sportului de masa, a mersului pe bicicleta, a alergatului, etc .
Una dintre problemele de la nivel local o reprezinta lipsa infrastructurii necesare practicarii sportului. In cadrul scolilor din Constanta nu exista intotdeauna o sala de sport functionala astfel incat elevii sa isi poata desfasura orele de educatie fizica in conditii optime, nu exista echipamente si aparate sportive adecvate folosirii de catre tineri.
Lipsa infrastructurii necesare practicarii sportului intervine si in cadrul cluburilor sportive sprijinite de catre autoritatile publice locale sau insitutiile de specialitate. Inexistenta conditiilor necesare practicarii sportului aduce ca rezultat interesul scazut al tinerilor de a practica un anumit sport. In vederea solutionarii acestei probleme, in cazul anumitor ramuri de sport s-a trecut la colaborarea cu mediul privat de afaceri.
Asociatia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor va amenaja terenurile de baschet ce apartin Școlii Gimnaziale nr. 12 ,,B.P. Hasdeu “ Constanta in perioada 03 octombrie 2016 – 09 octombrie 2016 cu o suprafata speciala, precum si cu panouri de baschet.
Activitatile proiectului ,, SANATATE PRIN SPORT “: competitii si jocuri sportive, acces liber pentru utilizarea terenului de sport tuturor tinerilor dornici de a practica sport.
Proiectul ,,Sanatate prin Sport “ doreste cresterea sportului de masa pentru copii si tineri.
Trezirea constiintei comunitatii cu privire la problema obezitatii, practicarea sportului si a alimentatiei sanatoase, si in acelasi timp incurajarea parintilor de a motiva copiii spre sport.

Talpes Andrei, presedintele Asociatiei Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor :

,,Este evident faptul ca in tara noastra atat adultii cat si copiii sunt din ce in ce mai sedentari. Copiii au descoperit si imbratisat tabletele, telefoanele si in general ecranele, si de aceea nu mai fac miscare. Potrivit statisticilor, din cei circa 3,2 milioane de elevi in sistemul preuniversitar, doar 12.203 erau inregistrati ca sportivi in anul scolar 2014 – 2015; avem o pista de atletism la 1,2 milioane de oameni iar Romania este pe locul 3 in Europa la obezitate. “

In acest context, Asociatia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, propune amenajarea/modernizarea si deschiderea curtilor scolilor pentru copii, astfel incat acestia sa poata face miscare dupa orele de scoala. Curtile scolilor, unde copiii pot juca un fotbal sau arunca o minge la cos, sunt cel mai adesea inchise, pentru ca sefii unitatilor scolare se tem de distrugeri sau de eventuale acte de violenta pentru care ar fi trasi la raspundere.
In conditiile in care, conform studiilor, copiii se joaca doar in parcurile supraaglomerate sau in casa la calculator, petrecand mult prea putin timp cu activitatile sportive, in comparatie cu nevoile lor, Asociatia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor — lanseaza proiectul ,,Sanatate prin Sport”, cu sustinerea Sport Arena Streetball. In faza pilot, curtea Școlii Gimnaziale nr. 12 B.P Hasdeu va fi amenjata corespunzator si va ramane deschisa pentru a permite copiilor si tinerilor sa practice activitati sportive, in conditii de siguranta, si dupa orele de curs si weekend.

Talpes Andrei, presedinte Asociatia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor:,, Am crescut strangandu-ne in curtea scolii la un baschet sau la orice alt sport la care ne puteam gandi. Jocurile copilariei noastre erau in aer liber, iar intalnirile cu prietenii nu se materializau printr-un „like” la un comentariu. Traim intr-o perioada in care miscarea nu are drept adversar doar sedentarismul cauzat de jocurile pe calculator, tableta sau telefon, ci si lipsa locurilor de joaca amenajate si sigure pentru copiii nostri. Traim intr-o lume in care strazile sunt super-aglomerate, iar parcurile sunt putine si pline.in tot acest timp, curtea scolilor ramane goala, seara de seara, weekend de weekend. Curtea scolilor ramane inaccesibila si, de multe ori, imprejmuita de garduri inalte si bodyguarzi la poarta . Un stil de viata sanatos prin sport se deprinde de la cele mai mici varste. Scoala este a comunitatii si ea trebuie sa serveasca elevilor. “

Potrivit studiului realizat, astazi, locul de joaca principal al copiilor din Romania este parcul (68% dintre respondenti), urmat de casa (62% din respondenti). In lipsa unei alternative, desi este supra-aglomerat, parcul ramane locul de joaca preferat de parinti. Studiul mai arata ca parintii isi doresc sa faca mai mult sport copiii lor (80% dintre parinti spun ca isi doresc sa fie implicati copiii lor in activitati sportive de cel putin 3 ore pe saptamana, dar acest lucru se intampla doar in 38% din cazuri), insa sunt nemultumiti de amenajarea spatiilor de joaca, de siguranta terenurilor de sport din parcuri si de aglomeratie. Studiul a fost realizat pe un esantion de 400 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban.

Proiectul ,,Sanatate prin Sport” raspunde, pe de o parte, nevoii parintilor de a-si stii copii in siguranta cand sunt la joaca, iar, pe de alta parte, valorifica o resursa deja existenta, dar nefolosita pentru binele comunitatii.
Potrivit studiului, copiii romani aloca mai mult timp materiilor din profilul real si celor din profilul uman (cate un sfert din copii aloca peste 7 ore pe saptamana) si mult mai putin sportului (8% din copii aloca peste 7 ore pe saptamana) si activitatilor artistice (3% din copii aloca peste 7 ore pe saptamana). Pe de alta parte, atat parintii, cat si copii si-ar dori mai multe activitati sportive si artistice incurajate de scoala.

Olteanu Alexandru, presedintele Baschet Club Athletic Constanta : ,,M-am implicat in acest proiect tocmai pentru ca nu cred ca acesta este modelul ideal al dezvoltarii unui copil. O dezvoltare armonioasa nu inseamna doar romana si matematica ci si miscare fizica. Am crescut jucandu-ma si alergand si cred ca acest proiect isi propune sa traga un semnal de alarma asupra pericolului care ii paste pe copiii care nu mai au acces la joaca si sport, in timpul liber. De aceea, militez pentru ca dupa ore si in weekend-uri curtea scolii sa fie redata copiilor”.

Despre studiu
Studiul a fost realizat pe 400 respondenti, parinti din mediul urban din Romania. Studiul arata ca doar 29% dintre parinti sunt multumiti in prezent de locul de joaca al copilului si 70% dintre ei ar fi incantati de posibilitatea de a ii putea lasa pe copii sa se joace in curtea scolii. Nevoile principale ale parintilor in ceea ce priveste locul de joaca al copilului sunt: siguranta si curatenia, spatiile verzi si amenajarea corespunzatoare.
Raspunsurile obtinute mai arata ca 14% dintre copii nu practica niciun sport in mod regulat, iar peste 70% din efortul fizic practicat de copii in mod obisnuit este la orele de educatie fizica de la scoala. in ciuda acestor rezultate, atat copiii, cat si parintii acestora considera ca practicarea unui sport este foarte importanta.
Parintii romani sunt ingrijorati de viitorul copiilor lor in Romania. Studiul confirma ca parintii sunt in continuare hiper-protectivi fata de copiii lor, incercand sa-i fereasca de toate „pericolele” din societate. Cei mai multi parinti au nevoie sa aiba control inclusiv asupra spatiului de joaca al copilului. Doar 29% dintre parintii romani sunt multumiti in prezent de locul de joaca al copilului, semnaland ingrijorari cu privire la siguranta, amenajarea deficitara si aglomeratia din spatiile respective.