In disputa cu elita mondiala de juniori si tineret, canoistii si kaiacistii romani au reusit sa cucereasca doua medalii de argint si una de bronz la competitia desfasurata in premiera la Bascov, nu departe de Pitesti. Puteau fi mai multe clasari pe podium, daca tinem seama ca am avut 11 reprezentanti in finalele A, cinci la probele pe distanta de 1000 metri, tot atatia la 500 si unul la 200.

A fost o intrecere dificila, cu participarea unor sportivi puternici din 64 de tari, competitie dominata de vecinii nostri din Ungaria, care au urcat de 14 ori pe podiumul de premiere. De altfel, Tomas Konjecko, vicepresedinte al forului international ICF a tinut sa remarce valoarea concursului si buna organizare, precum si faptul ca, printre cei care au inmanat medaliile s-au aflat campionii olimpici Toma Simionov, Vasile Diba, Florin Popescu si Agafia Constantin. O figura frumoasa au facut-o tinerii sportivi din Mexic, antrenati de romanul Gheorghe Simionov, fratele lui Toma, care au castigat trei bronzuri.
Publicul, prezent in numar mare in toate cele patru zile de intreceri, s-a inarmat cu rabdare pana duminica pentru a-si aplauda favoritii clasati pe podium.
Primii medaliati aveau sa fie componentii echipajului de kaiac 4-1000 under 23 Cosmin Lulciuc, Razvan Albisoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical, antrenati la lot de Ionel Rata, care au intrat in posesia bronzului. I-au devansat cvartetele Spaniei si Belarusului.
Au urmat elevele antrenoarei Irina Gloaba, junioarele Laura Plesca si Adrieana Mihai, care au luat argintul la kaiac dublu 500, dupa o spectaculoasa lupta cu reprezentantele Ungariei si Germaniei.
Tot la 500 a venit si a treia medalie, un argint, obtinut de canoistii Catalin Chirila si Constantin Diba, pregatiti de Gheorghe Lungu, care au confirmat rezultatul din aceasta luna de la Europenele seniorilor, desfasurate la Plovdiv. Proba a fost castigata de echipajul din Moldova, Ilie Sprincean-Oleg Nuta, bronzul fiind adjudecat de ucrainenii Iuri Vandiuk-Andrii Ribaciok.
Oaspetii au fost invitati la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii de la Golesti, unde au avut timp sa schimbe impresii diferite.
Presedintele federatiei, Ioan Birladeanu, ne-a declarat in exclusivitate ca nu e pe deplin multumit de cele trei clasari pe podium, avand in vedere ca am gazduit intrecerile si ca am avut 11 echipaje in finale. S-a resimtit lipsa antrenorilor suspendati dupa cazurile de dopaj de anul trecut. Imbucuratoare sunt trofeele obtinute in doua probe olimpice, dar mai e mult de munca pentru a completa echipajele cu potentiale sanse la medalii la Tokyo.
Foto: Florin Ghimisliu – EFS Pitesti