57 de sportivi romani au participat recent la Jocurile Francofoniei de la Abidjan, Cote d’Ivoire, competitie adresata reprezentantilor tarilor in care se vorbeste limba lui Moliere, Corneille, Racine si nu numai. La capatul unor intreceri care au atras un numeros public tinerii nostri sportivi au cucerit un numar impresionant de trofee, 31, la lupte olimpice si africane, atletism, tenis de masa, judo. Cele mai multe, 52, dintre care 37 de aur, 17 de argint,12 de bronz au revenit Frantei, urmata de Canada, Maroc si Romania.

David Dobre, categoria 65 kilograme, greco-romane
Luptatorii romani au intrat in posesia a 15 medalii, 12 fiind la stilurile olimpice. David Dobre, categoria 65 kilograme, greco-romane si Vlad Caras, 97, libere au fost cei mai buni. Pe aceeasi prima treapta au mai urcat Madalina Linguraru, 50 si Madalin Manzala, 76, la lupte africane, dupa ce luasera bronzul in urma cu cateva zile la luptele olimpice, unde categoriile au fost 48, respectiv, 74. Simona Tudor, 55, Denisa Fodor, 60, Raul Donu, 61 si Roman Duscov, 70 au cucerit medaliile de argint la stilul libere. Au mai revenit in tara cu trofee de bronz Krista Incze, 63, Marin Filip, 57, Ion Paslaru, libere 86, Catalina Axente, 80, la olimpice si 76, la lupte africane. Un bilant excelent pentru tinerii luptatori romani, care mai au de evoluat la importante competitii in acest an.
Atletismul revine in prim-plan cu zece clasari pe podium, trei pe intaia treapta, doua pe a doua si cinci pe a treia. Roxana Birca a luat doua trofee, un aur la 10.000 metri, proba pe care a incheiat-o cu 35:31,13, Bianca Ghelber-Perie, 67,79 metri la ciocan si Catalin Zaharia, 74,67 la sulita. Am mai avut un atlet medaliat la sulita, Alexandru Novac, argint. Medalie cucerita si de Alexandru Gafita la 20 kilometri mars. Madalina Florea, la 10.000, Mihaela Puscasu, la 10 kilometri mars, , Bianca Lazar-Fazecas, la ciocan si Cristina Bujin, la triplusalt si-au asigurat bronzurile.
Tenisul de masa a fost reprezentat de Alina Zaharia si Alexandru Manole, care au intrat in posesia a patru medalii, aur la dublu mixt, pe echipe, simplu feminin si masculin.
La randul sau, judo-ul, a contribuit la zestrea de medalii a delegatiei noastre cu doua bronzuri obtinute de Alexandru Raicu, la 57 si Kunszabo Luca, la 90. Sintetizand, au fost opt trofee de aur, noua de argint si 14 de bronz. Sportivii care le-au cucerit urmeaza sa fie premiati de conducerea Ministerului Tineretului si Sportului.