Sergiu Grunberg , dupa 3 runde, despre sahul… blitz

Antrenorul emerit Sergiu Grunberg, directorul tehnic al echipelor nationale de sah ale Romaniei, ne-a declarat vineri, dupa runda nr. 3

,,Vreau sa remarc, in primul rand, faptul ca sunt romani cu 3 puncte cucerite dupa primele trei runde ale Campionatului Mondial. Dintre ei subliniez doua nume, pe Ognean si Antonica. Ei au inceput foarte bine competitia continentala de la Mamaia. Sigur, mai sunt si altii la aceasta categorie, Mogarzan spre exemplu. Sper ca ei sa joace bine pana la finalul concursului de la mare. Apoi este Maria Lia care a pierdut in prima runda, dar are apoi doua puncte consecutive castigate. Este de evidentiat si revenirea lui Bogdan Deac, doua victorii in rundele 2 si 3.

Vreau sa ma opresc putin la Gavrilescu, un sahist cu un talent deosebit. Daca el va reusi sa isi stapaneasca emotiile, va ajuge departe,,

Reporter – Recent, Gavrilescu a castigat un puternic turneu de seniori..

,,Da, domnule Bunescu, dar era un turneu blitz. La acest sistem de joc, nu ai timp pentru emotii. Joci repede. Daca va fi bine pregatit din punct de vedere psihologic, are un bun viitor. Uitati ce se intampla, juniorii se lasa usor pe tanjeala…. Ei spun ca mai au timp sa faca performanta. Este o judecata gresita. Trebuie sa dai lovitura cat esti junior. Dupa ce aduni ceva pentru mai tarziu…,,

 

Sergiu Grunberg despre sansele juniorilor romani!

Antrenorul emerit Sergiu Grunberg, directorul tehnic al echipelor nationale de sah ale Romaniei, ne-a declarat in cursul zilei de joi :
,,Vreau sa spun ceva legat de participarea la aceste Campionat European. Toate statele ofera primilor doi jucatori posibilitatea sa opteze fie pentru Campionatul Mondial, fie pentru Campionatul European. Acum, pentru jucatorii din Europa, este mai aproape sa vina in Romania, decat la Montevideo, pentru Mondiale. Acum, Campionatul Mondial este foate puternic, daca ne gandim ca acolo vor veni sahisti din China, India, SUA, din statele Americii de Sus. In ceea ce priveste Europa, in afara de Rusia, Armenia, Ucraina, celelalte state au sah mai putin valoros.
Daca ne uitam la Europeanul de la Mamaia spre exemplu, la baieti Under 18, Martirosyan Haik M. din Armenia, principalul favorit, cu Elo peste 2.500 puncte, a pierdut inca din prima runda, la un jucator mult mai slab cotat. Acolo sunt trei jucatori cu Elo pete 2.500 de puncte.
La aceasta grupa, noi avem trei jucatori pe Deac, pe Costahi si Dolana. Costache a pornit foate bine, dar in ultimul timp a mai slabit, ritmul. La randul sau, Dolana este un bun jucator, este talentat, dar foarte emotiv. Dupa un pas gresit el se scufunda in clasament.
Sper ca Deac, cel care a invins in runda secunda sa intre in ritmul sau normal de victorii.
La fete, mai ales la varstele mici trebuie sa spunem ca sunt mult mai constante, in comparatie cu baietii. Sigur, aici nu vorbim de amor, ci de temperament.
Mai este de subliniat un lucru. Juniorii buni au deseori rezultate slabe in concursurile de la categoria lor de varsta. Cand sunt la un Open si au in fata seniori, sunt mai relaxati, nu au presiune, au un joc exact cu multe victorii. In concursurile de juniori, unde ei pleaca favoriti, lumea asteapta ca ei sa inviga si de aici este o presiune in plus.
Observ ca se lucreaza putin la nivel psihologic in tot sportul romanesc, in general si la sah in mod special. Trebuie sa plece jucatorii de la premisa ca sunt mai buni, atunci poti invinge mult mai usor,,.

 

Aristotel Bunescu, capturand o dama!

Și copiii știu să dea dovadă de Fair-play!!!

Cu ocazia desfășurării Campionatului European de Șah Pentru Copii si Juniori 2017, Moraru Alina oferă câte un steag cu tricolorul României fiecărui adversar. Cadourile preferate de adversari oferite in semn de prietenie sunt brelocurile si magneții.
Așteptăm și de la voi fotografii cu amintirile oferite/primite la acest concurs european!
Succes pentru astăzi, runda a patra!

O academie internationale de sah in Romania?

Georgios Makropoulos, prim-vicepresedinte al Federatiei Internationale de Șah (FIDE), a lansat la Campionatul European de la Mamaia ideea unei academii internationale de sah pentru copii, pe perioada verii, in Romania.
Dupa ce a venit cu aceasta propunere atat la ceremonia de deschidere, dar si la conferinta de presa, l-am intrebat pe inaltul reprezentant al FIDE, cum gandeste acest proiect.

,,Este adevarat, am propus asa ceva. Sa vedem acum ce pozitie va avea Primaria Constanta. Multa lume stie ca eu am relatii speciale cu aceasta tara. Sotia este din Romania, copiii mei sunt pe jumatate greci, pe jumatate romani. Vor spune ca nu sunt obiectiv, dar adevarul este acesta. Romania are multi antrenori buni si excelent conditii pentru reuniunile sahiste,, a spus oaspetele grec.

Pe 8, 9 , 11 si 12 septembrie are loc la Mamaia un seminar dedicat antrenorilor, condus de GM Adrian Mikhalchishin, presedinte al Comitetului de antrenori din cadrul FIDE.

La Mamaia, vremea este superba

Cei 2.200 de oaspeti anuntati de organizatori, din care 1200 sunt jucatori beneficiaza de timp in cursul diminetilor pentru distractie la malul marii.
Mamaia este cea mai mare si cea mai cunoscuta statiune a rivierei romanesti. Situata in nordul litoralului, Mamaia are o pozitie privilegiata. Statiunea este alipita municipiului Constanta si desparte lacul Siutghiol de Marea Neagra. Destinatia preferata a turistilor pe timp de vara, Mamaia a fost supusa in ultimii ani unui amplu proces de modernizare, capatand un frumos aer occidental. Palmieri, fantani arteziene spectaculoase, evenimente mondene si spectacole de senzatie, restaurante si cluburi luxoase, terase si gradini linistite, zone de promenada, parc acvatic, telegondola si centre de agrement, toate aceste facilitati fac din Mamaia o statiune a bunului-gust, distractiei si relaxarii.

Aristotel Bunescu poate fi urmarit pe https://web.facebook.com/aristo.bunescu