Pe 21-22 mai se va desfasura a treia editie a concursului de alergare montana Transylvania 100 si pregatirile au intrat in linie dreapta pentru organizatori. Iar noutatile nu sunt deloc putine.

munte 4

Intii de toate, din acest an se va organiza si o cursa de sky running, de 30 km, cu nimic mai prejos decit cursele consacrate de 100 km si 50 km.

Cele trei curse sunt rasplatite cu puncte de calificare UTMB de catre International Trail Running Association, ITRA, dupa cum urmeaza: cu 5 puncte / 100K, cu 3 puncte / 50K si cu 2 puncte / 30K. Dificultatea traseelor a primit: 9 puncte / 100K si 50K si 11 puncte / 30K, dificultatea maxima fiind de 12 puncte.

Ca urmare a introducerii cursei de 30 km, organizatorii au venit cu o completare la regulamentul concursului, referitoare la posibilitatea schimbarii cursei „din alergare”. Astfel, alergatorii inscrisi la cursele de 100 km si 50 km, care din diferite motive – forma slaba in ziua concursului, depasirea timpului limita etc – vor putea sa-si schimbe optiunea “din alergare” si sa concureze la cursa de 30 km.

munte

 

Aceasta schimbare se poate face doar la punctul de control de la iesirea din Hornul Mare (km 14), unde cele doua curse se despart de cea de 30 km si numai dupa informarea unui oficial de cursa!

La fel, alergatorii inscrisi la cursa de 100 km pot trece la cursa de 50 km doar la punctul de control Pestera (km 26), in aceleasi conditii de mai sus. Modificarea optiunii este valabila si pentru echipe unde, spre exemplu, unul dintre echipieri poate continua cursa la 100 km, iar celalalt la cea de 50 km / 30 km sau ambii pot trece la cea de 50 km / 30 km, alergind solo.

munte1

Aceasta modificare va favoriza misiunea celor aflati in dificultate, dar care pot totusi obtine medalie de finisher si punctele pentru UTMB puse in joc. Totusi, cei care isi schimba optiunea nu sunt eligibili pentru podiumul de premiere, dar vor fi prezenti in clasament.

Startul curselor ultra – 100k si 50k va avea loc la ora 6:00, iar cel al cursei de 30k, la ora 8:00.

Deoarece multi dintre cei inscrisi la editia de anul trecut au avut dificultati la procurarea sacului de supravietuire din folie, organizatorii au decis, ca o alternativa, sa accepte prezentarea unei folii simple de supravietuire in completarea kitului de start obligatoriu.

Organizatorii mai recomanda folosirea busolelor clasice in locul celor existente ca aplicatii pe telefoanele mobile, ce devin inaccesibile in cazul descarcarii bateriei.

Tot in sfera recomandarilor intra si pregatirea de catre concurenti a unor articole suplimentare de echipament – imbracaminte, bete, coltari etc – avind in vedere conditiile meteo dificile si temperaturile scazute posibile la data concursului.

Se mai recomanda tuturor concurentilor, dar in mod expres celor de la cursa de 100 km completarea pachetului de start cu un dispozitiv GPS, foarte util in sectiunile de gol alpin, pe timp de noapte sau/si ceata deasa.

Pentru a raspunde celor ingrijorati de urcarea prin Hornul Mare, organizatorii spun ca ultimii aproximativ 200 m vor fi amenajati special: se va monta coarda si se vor sapa trepte in zapada, daca va fi cazul. Pe sectiunile parcurse noaptea se vor monta lampi si benzi reflectorizante.

Hartile traseelor se pot consulta pe site – www.transylvania100k.com, iar hartile track GPS vor fi trimise prin e-mailul de confirmare a inscrierii fiecarui concurent in parte. Pe linga punctele de control trasate pe hartile de concurs, vor fi instalate si alte puncte de observatie: Hornul Mare, Babele etc.

Cine doreste sa fie voluntar este rugat sa scrie un mesaj la adresa transilvania100k@yahoo.ro

Pina acum, la concurs s-au inscris 300 de concurenti din 20 de tari, printre care se numara nume cunoscute din Romania, precum Robert Hajnal sau din strainatate, respectiv Nerea Martinez Uruzzola (Spania). Termenul limita de inscriere este 11 mai 2016. Concurentii romani beneficiaza si anul acesta de o reducere considerabila la inscriere.

Sursa:http://alerg.ro/transilvania-100-ultimele-noutati.html