Gimnaziada Logo-ISFPentru prima data Romania va participa, in vara acestui an,  la cea de a 16-a editie a Gimnaziadei, echivalentul Universiadei in preuniversitar. Evenimentul se organizeaza odata la 2 ani si va avea loc la Trabzon/Turcia in perioada 11-18 iulie 2016. Logo-ul cuprinde un pescarus de la Marea Neagra si un vesel tigru anatolian.Gimnaziada 2

Gimnaziada 2016, este cea mai importantă competitie organizata de ISF, organizația mondiala a sportului scolar.

Asa cum au declarat organizatorii turci:
„Vor fi campionate la o multime de ramuri sportive practicate de tinerii scolari: atletism, gimnastica (artistica, ritmica si aerobica), inot, judo, karate, tir cu arcul, scrima, tenis, sah, lupte. La Trabzon sunt asteptati sa soseasca , exact ca la Jocurile Olimpice sportivi de pe 5 continente, numarul acestora fiind estimat la 5000 participanti din peste 50 de tari. Au confirmat participarea pana acum urmatoarele tari: Belarus cu 273 sportivi, Chile cu 70, Taipei cu 115, Croatia cu 85, Cipru cu 130, Finlanda cu 150, Armenia cu 160, Franța cu 230, Georgia și Iran cu cate 155, Albania cu 65, Bulgaria cu 45, Portugalia cu 62, Grecia și Malta cu cate 25, Ungaria cu 245, Puerto Rico cu 85, Romania cu 273, Slovacia, Spania și Regatul Unit cu cate 100, Israel cu 35, Suedia cu 10, China cu 180, Estonia cu 41 si, fireste, tara gazda Turcia care a raportat o cifra record de 546 de sportivi.”


gimnaziada 5Preluam de pe blog-ul www.calimanvictorconstantin.wordpress.com un foarte important punct de vedere emis de Dl. Constantin Caliman, Director adjunct la Federatia Sportului Scolar si Universitar:

Conferinta Anuala a Sportului Universitar Foto: Sabin Malisevschi
Constantin Caliman la Conferinta Anuala a Sportului Universitar
Foto: Sabin Malisevschi

„Sportul scolar trebuie sa devina baza piramidei sportului romanesc.
Impreuna, trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru dezvoltarea acestui sistem.
Sportul înseamnă toate formele de activităţi fizice, care printr-o participare mai mult sau mai puţin organizată, au drept obiectiv ameliorarea condiţiei fizice şi psihice a persoanei, dezvoltarea relaţiilor sociale sau dobândirea unor rezultate pozitive în competiţiile de toate nivelurile.
Sportul este un fenomen social şi economic în continuă dezvoltare, cu o contribuţie importantă la obiectivele strategice ale Uniunii Europene referitoare la solidaritate şi prosperitate.
Idealul olimpic de dezvoltare a sportului in vederea promovarii pacii si intelegerii intre natiuni si culturi, precum si a educatiei celor tineri, s-a nascut in Europa si a fost sustinut de Comitetul Olimpic International si de Forul Olimpic European. (Cartea Alba a Sportului – UE)
Ameliorarea potentialului psiho-biomotric si intelectual al populatiei tinere din Romania poate fi facuta prin dezvoltarea activitatilor de educatie fizica si sport. Educatia fizica si sportul reprezinta o parte esentiala a unui curriculum echilibrat iar realizarile sportive si cele academice sunt interdependente.
Sportul reprezinta educatie formala si nonformala. Valorile transmise prin intermediul sportului ajuta la dezvoltarea cunostintelor, a motivatiei, aptitudinilor si a pregatirii pentru efortul individual. Timpul petrecut in practicarea activitătilor sportive (la scoala, in facultate, in cadrul cluburilor sportive) produce efecte benefice pentru sanatate si educatie, efecte care trebuie sa fie consolidate. Mediul socializant al sportului oferă modele de comportament transferabile in viaţa cotidiană. Coeziunea socială, toleranta, integrarea etnică şi culturală, combaterea atitudinilor rasiste şi xenofobe sunt facilitate de practicarea activităţilor fizice în comun, sub cele mai diverse forme şi transmite sentimente puternice de aparteneţă la grup pentru părinţi, pentru suporteri.
Educaţia prin sport reprezinta o parte integranta din educatia generala a individului iar sportul si educatia fizica pot fi utilizate ca modalităţi simple si eficiente de a spori gradul de atractivitate şi de frecventare a scolilor, de combatere a abandonului scolar.
Pentru realizarea acestor deziderate, miscarea sportiva are nevoie de un cadru legislativ echilibrat si atractiv care sa motiveze pe de o parte sportivul incă din timpul junioratului să imbratiseze cariera sportiva ca o profesie, dar si structurile sportive care au nevoie de un context legislativ clar si stabil care sa stopeze exodul sportivilor si tehnicienilor romani catre alte sisteme din tari care ofera conditii mai bune.”

Sursa:https://calimanvictorconstantin.wordpress.com/2016/04/15/romania-la-prima-participare-la-o-gimnaziada/