Sportivii romani au revenit de la Mondialele de popice gazduite de localitatea croata Novigrad cu un aur la tandem mixt seniori, obtinut de Nicolae Lupu-Luminita Dogaru si un bronz la proba similara a juniorilor under 18 de la Cupa Mondiala, castigat de Elena Loredana Visan-Stefan Lincu. Rezultate, in urma carora Romania a ocupat locul al treilea pe natiuni, dupa Serbia si Croatia, inaintea Germaniei, Ungariei, Poloniei si Austriei, tari cu traditie in acest sport.20160525_214411_resized

Putina lume stie ca aceste performante au fost realizate fara nici macar o zi de pregatire centralizata sau ca sportivii si antrenorii nu ar fi putut ajunge la destinatie decat cu sprijinul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Pentru a afla amanunte despre cele intamplate ne-am adresat presedintelui Federatiei Romane de Popice, Mariana Popescu.
„Am demarat anul 2016 cu un buget diminuat cu 30.000 de lei. Din suma de 220.000 lei ramasa urma sa organizam perioada de pregatire centralizata pentru loturile nationale de juniori si seniori, costurile participarii la cele doua campionate ale lumii si la Cupa Mondiala din Croatia, plus amicalul cu Serbia, pe baza de reciprocitate. Acesti bani nu au fost suficienti pentru buna desfasurare a activitatii federatiei, obligandu-ne sa renuntam la perioada de pregatire centralizata a loturilor la Tg. Mures. Ne-am adresat conducerii MTS, solicitand o suplimentare de buget pentru aceasta deplasare, dar doamna ministru Elisabeta Lipa ne-a refuzat, argumentand ca nu sunt resurse financiare suficiente. Ne-a ajutat COSR-ul cu asigurarea banilor necesari pentru transport si de aceea tinem sa le multumim presedintelui Alin Petrache si secretarului general Ioan Dobrescu. Vom intocmi zile astea documentatia necesara pentru premierea sportivilor medaliati si a Cristinei Samson, care a ocupat locul 4 la individual combinat, la trei bete de pozitia a treia, echivalenta cu un bronz mondial. Speram ca, de data asta, lucrurile sa nu mai fie la fel ca in urma cu trei ani, cand sportivii nostri au revenit de la Mondialele desfasurate la Brno cu trei arginturi si un bronz, iar premierea nu s-a facut nici pana acum! Consideram ca se creaza o mare nedreptate, ce poate fi considerata o discriminare, intre federatiile olimpice si cele neolimpice. Speram ca, pe viitor, aceasta situatie nedorita sa se remedieze pentru ca, daca se pastreaza o asemenea linie, federatiile neolimpice vor disparea.”
Revenind la competitia propriu zisa, mentionam ca doar patru natiuni au castigat cel putin un trofeu de aur: Serbia, trei, Croatia, doua, Romania si Polonia, cate unul. Am iesit inaintea Poloniei, datorita bronzului de la intrecerea juniorilor under 18, unde Elena Loredana Visan, legitimata la Conpet Petrolul Ploiesti si Stefan Lincu, de la CFR Iasi, au urcat pe treapta a treia a podiumului. Desi nu erau cotati ca favoriti la o medalie. In schimb, veteranii Nicolae Lupu, 49 ani (la al patrulea titlu, dupa cele din 2000, 2002 si 2009), care joaca la echipa germana Victoria Bamberg si Luminita Dogaru, 45, legitimata la Conpet Petrolul Ploiesti si-au reconfirmat valoarea devenind campioni ai lumii la tandem mixt. La capatul unei lupte echilibrate cu reprezentantii Ungariei.