A treia editie a Jocurilor Europene Universitare, desfasurate la Zagreb si Rijeka, in Croatia, s-au incheiat cu un bilant pozitiv pentru delegatia tarii noastre. Dintre cele cinci echipe, doua au cucerit medalii, iar una a pierdut semifinala, clasandu-se pe locul 4.Baschet alba iulia

Marius Ulareanu, fost antrenor de haltere, in prezent angajat in cadrul Federatiei Sportului Scolar si Universitar, ne-a oferit cateva amanunte.
„Dupa ce la prima editie de la Cordoba tara noastra n-a participat, iar la cea de la Rotterdam nu s-a luat nicio medalie, de data asta am avut trei echipe in finale. Voleibalistele de la Facultatea de Stiinte ale Miscarii Sportului si Sanatatii, din cadrul Universitatii <Vasile Alecsandri> din Bacau au castigat finala mare, iar baschetbalistele care au reprezentat Universitatea <1 Decembrie> din Alba Iulia au pierdut in aceeasi faza, asigurandu-si argintul. Baietii de la Universitatea Ecologica din Bucuresti au fost invinsi in finala mica, incheind pe locul 4.”

Experienta acumulata de echipele de volei si baschet in competitia interna si in meciurile internationale a fost decisiva pana la urma. Ioana Baciu si Mihaela Albu, considerate cele mai bune jucatoare, la care s-au adaugat, in functie de cum au decis antrenorii Florin Grapa si Aurel Cazacu (ambii de la divizionara Stiinta Bacau), Adriana Fiterau, Iuliana Matache, Cristina Cazacu, Melinda Sipos, Lorena Cocian sau Sabina Moise au alcatuit o echipa care n-a pierdut niciun meci. Dupa trei victorii in grupa impotriva formatiilor universitatilor din Lausanne-Elvetia, Northumbia- Marea Britanie si Osijek-Croatia, au urmat cele din semifinale, 3-2 cu Universitatea din Belgrad-Serbia, unde au intors scorul de la 0-2 la seturi si din finala mare, cu acelasi team elvetian. In fata caruia s-au impus cu 3-1 (19-25, 25-12, 25-23, 25-23).

13697049_1096239427128720_5356798804124896569_nBaschetbalistele din orasul Marii Uniri, antrenate de Grigore Constantin, au intalnit in finala o adversara mult mai puternica, reprezentand Universitatea din Zagreb, in fata caruia au cedat cu 50-75. Dupa ce trecusera in semifinale de o alta formatie din spatiul ex-iugoslav, Universitatea din Belgrad, scor 64-61. S-a remarcat Elizabeth Pavel, jucatoare cooptata si in lotul national de senioare.

Cateva cuvinte si despre rezultatele obtinute de echipa de rugby in 7 a Universitatii Ecologice din Capitala, pregatita de Alexandru Emanuel Lupu. Cele trei succese din faza grupelor, 47-10 cu Universitatea Zagreb, 17-12 cu Universitatea Siberia si 29-7 cu Universitatea Utrecht i-au propulsat in finala mica. Unde au fost invinsi cu 0-12 de reprezentanta Federatiei Ruse, pe care o intrecusera in grupa. Aurul a fost adjudecat de echipa Universitatii din Georgia.

Se poate spune ca, desi n-au avut fixat niciun obiectiv, aceste echipe studentesti au avut evolutii apreciate de spectatori”.