Romania, prima participare la Mondial!

Fotbalul s-a nascut in Marea Britanie, dar a depasit tipica sobrietate pentru a fi cizelat si rafinat de exuberanta sud-americanilor. De aceea primul Mondial a fost acordat Uruguay-ului.

20161124_124343Padbolul este o productie exclusiv argentiniana,deci spectacolul e garantat suta la suta. Motivul este simplu: pentru ca e un sport care s-a creat natural, din dorinta virtuozilor din La Plata, de a aduce o extensie, mult mai spectaculoasa si mai distractiva, sportului-rege

Fericita coincidenta, Romania va participa, in premiera, la un Campionat Mondial de Padbol, la Montevideo, in Uruguay. Și pentru Padbol este un inceput, asa cum se intampla cu fotbalistii anului 1930, an in care, alta coincidenta, se infiinta si Federatia Romana de Fotbal!

Dupa primii pasi, padbolul capata contur si identitate de valoare in Romania, iar plecarea in America de Sud este o provocare majora, pentru noi toti. Incercam sa legam un arc peste timp. Campionatul Mondial din 1930 a insemnat un inceput, asa cum, deloc intamplator credem, rampa delansare pentru padbolul romanesc inseamna tot metropola uruguayana.

Echipa nationala de Padbol a Romaniei s-a urcat in avion! Doua echipe la masculin si una la feminin! Pentru unii dintre ei aventura in lumea competitiilor internationale incepe aici, pentru altii, in schimb, este doar o noua provocare. Trei dintre membri echipei nationale de Padbol, Anemaria Gherghel, Florina Chiar si Ilinca Nicusor doar ce s-au intors de la Campionatul Mondial de Fotbal-Tenis, unde au fost toti medaliati cu aur.

Ceilalti 4 jucatori ( Vasile Rafael, Mauro Gheorghe, Balaban Ionut, Robert Gherghisan), au ramas si s-au antrenat in tara, incurajati de Giani Kirita, padbolist la fel de infocat pe cat a fost ca si fotbalist. Simtindu-se din ce in ce mai bine in noua haina de ambasador Padbol in Romania, Giani le tine pumnii stransi nationalilor nostri, urmand sa ii incurajeze din studiourile Sport.ro, canal care va transmite in direct meciuri din Campionatul Mondial.

„Atunci cand ma implic intr-un proiect, ma implic cu tot sufletul. Cred ca am avem sanse mari sa luam aurul cu echipa de fete, chiar daca suntem la prima participare. La baieti, nu pot sa ma pronunt, sunt tari in care se practica padbolul de 5-6 ani, cu siguranta sunt mai antrenati, dar, pentru prima participare, daca ne clasam in primele 4 locuri, eu sunt multumit. La vara, la Cupa Intercontinentala, discutam altfel” ( Frederico Tavares, antrenor echipa nationala de Padbol)

„Sa participam la un campionat mondial, la doar un an de cand Padbol s-a lansat in Romania, este o performanta cu care foarte putine sporturi din Romania se pot mandri. Le multumim celor care ne-au fost alaturi chiar de la inceput, precum si celor care au sprijinit si care au facut realizabila deplasarea intregii delegatii in Uruguay.Terenurile de Padbol se deschid deja in orasele importante, urmand ca din toamna, dupa Cupa Intercontinentala Romanian 2017, sa punem bazele unei prime ligi competitionale” ( Elisabeta Gherghisan, presedintele Asociatiei Romane de Padbol)

Victorii pe linie!

17 ore de zbor, 27 de ore de calatorie! Atata a durat calatoria echipei nationale de Padbol pana in Uruguay. Un drum facut din pasiune, asa cum s-a nascut si Padbolul in urma cu cativa ani.

ceremonie-deschidereDupa o zi de odihna si o intalnire care i-a facut sa simta ca sunt la „capatul lumii”, jucatorii nostri au intrat in marea competitie.  Echipa fetelor a jucat in deschidere, fiind primele care au facut cunostinta padbolul la el acasa. Dupa un meci dificil cu echipa tarii organizatoare, Anemaria Gherghel si Florina Chiar au castigat cu 2-1 ( 2-6, 6-4, 6-2).
romania-spaniaAm batut Brazilia! Urmatorul meci a reeditat practic victoria de anul trecut. Robert Gherghisan, unul  dintre componentii echipei din 2015, i-a avut alaturi anul acesta alaturi pe Ionut Balaban in primul set, si pe Ilinca Nicusor ( Pele), in urmatoarele doua seturi. Meciul s-a terminat cu scorul de 2-1 ( 2-6, 6-3, 7-5)
20161123_162759A urmat un alt motiv de mandrie: Romania- Spania la feminin a fost a treia victorie din aceasta prima zi de competitie, victorie care, deloc usoara, s-a terminat cu 2-0.
In urmatorul meci ( Romania-Uruguay), desi baietii nostri, Rafa si Mauro, s-au straduit cat au putut, sud-americanii au fost mai buni, aratand un adevarat spectacol al „foarfecelor” specifice padbolului.
Urmeaza meciuri dificile, cu „greii” padbolului international, jucatori experimentati, cum ar fi campionii mondiali 2014 sau castigatorii cupei intercontinentale 2015, precum si echipele Frantei, Mexicului si vicecampioanei mondiale,Argentina.
Urmareste, incurajeaza si sustine echipa nationala de padbol la prima ei participare la Mondial, pe facebook Padbol Romania sau pe www.padbol.ro