Cei mai valorosi inotatori din Romania la categoria 12-14 ani au participat la Campionatul National de Cadeti de la Pitesti. Un numar impresionant de 402 copii au incercat sa le demonstreze Cameliei Potec (presedintele FR Natatie si vicepresedinte COSR) si lui Mihai Covaliu (presedinte COSR) ca natatia romaneasca are viitor si in 2020, al Tokyo, putem obtine din nou o medalie olimpica dupa o pauza de 16 ani (Potec – aur JO 2004 la 200 metri liber). Noul presedinte al forului olimpic a promis ca va urmari cu interes pasii sportivilor spre marea performanta.

Mihai Covaliu – presedinte COSR :

„In natatie au aparut sportivi care, desi erau foarte tineri, au realizat performante foarte mari. Sigur, se poate ca din acesti copii care astazi inoata aici, la Pitesti, sa-i vedem in 2020, la Tokyo, pe podium. Voi fi alaturi de sportivi. E foarte important acel suport moral, sa vada ca oameni care au facut performanta si au ajuns acum in functii de conducere sunt alaturi de ei la inceput de drum.”

Dupa ce la Cluj a fost inaugurat un bazin olimpic modern, Camelia Potec a declarat ca asteapta anul viitor finalizarea complexului olimpic de la Otopeni.

Camelia Potec – presedinte F.R. Natatie:

„Marea performanta pentru acesti sportivi este sa participe la Jocurile Olimpice, chiar si la 15-16 ani. Am avut chiar un caz la Rio. O fata care nu implinise 14 ani a primit invitatia sa participe. Eu am sperante foarte mari in acesti campioni pentru ca acesti copii fac natatie de placere, muncesc sa fie cei mai buni si au timp sa ajunga la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Eu sunt convinsa ca 2017 va fi un an mai bun, cu proiecte noi de bazine. Iata ca si Romania a devenit o tara in care oamenii sunt pasionati de inot. Cel mai mare proiect de natatie din Romania este la Otopeni. Speram sa-l vedem finalizat anul viitor.”

„Glinta-mania” printre copii

Robert Glinta a devenit un fenomen in Romania. La 19 ani, Glinta, campion si recordmen mondial de juniori in 2015 si finalist in proba de 100 de metri spate de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a devenit un idol pentru micii campioni. Printre acestia se numara si Balazs Meszaros , care a reusit sa doboare un record vechi de 30 de ani.

Balázs Mészáros (H20 Targu Mures) – recordmen national la 200 metri mixt sub 13 ani (2 minute, 17 secunde, 88 sutimi):

„In primul rand am vrut sa devin campion national. Apoi a venit si recordul, odata cu pregatirea. Eu fac cam 11 antrenamente pe saptamana. In tara il am ca model pe Glinta, iar de-afara pe Michael Phelps.”

Glinta si Phelps au ceva in comun. Au ajuns foarte devreme la Jocurile Olimpice. Americanul devenea in 2000 cel mai tanar inotator reprezentant al Statelor Unite la o editie al Jocurilor Olimpice.

Tobias Dumitrache (CSO Voluntari) – recordmen national 100 metri fluture sub 13 ani (1 minut si 21 sutimi):

„Eu fac inot de 9 ani. Mereu trebuie sa o iei de la inceput. Anul trecut am avut parte de un incident neplacut. Am batut recordul la 100 de metri fluture. Doar ca l-am batut la Bucuresti si mi-au spus ca nu este omologat bazinul. Tot anul trecut, la Pitesti, am furat startul. Imi doresc de mic sa ajung la Olimpiada. Robert Glinta este un exemplu pentru mine, pentru ca la 18 ani, cind era inca la juniori, a reusit sa ajunga in primii 8 la Olimpiada. Și Michael Phelps este idolul meu, pentru ca la 15 ani a reusit sa mearga la Olimpiada”.

Dragos Coman este singurul medaliat roman in competitiile masculine de seniori de la Campionatele Mondiale de Natatie. Acum face schimbul de generatii din postura de antrenor la Steaua.

Dragos Coman – antrenor Steaua:

„Viata de antrenor este mai grea decat cea de sportiv. Am un sportiv care a castigat proba de 100 de metri future la 14 ani. E bine deocamdata. A fost un schimb de generatii. Sper sa scoatem rezultate bune la Tokyo, dar mai este mult pana atunci.”

Mihai Covaliu (presedintele COSR), Camelia Potec (presedinte FR Natatie) si viceprimarul Municipiului Pitesti, Laurentiu Zidaru, au inmanat medaliile si diplomele pentru performeri.

 

Material transmis de Stefan Gavan – PR Manager Eveniment;