16 sportivi cu dizabilitati intelectuale din toata tara vor reprezenta Romania la Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics din Austria (14-25 martie 2017), cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an. Tinerii sportivi cu nevoi speciale vor concura la probe de schi alpin, schi fond, patinaj artistic si mers/alergare pe zapada.

Organizate pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul va reuni delegatii din 107 de tari, care vor defila in cadrul Ceremoniei de Deschidere planificata pentru 18 martie (Stadionul Planai din Schladming), iar Ceremonia de Incheire va avea loc pe 24 martie (UPC Arena din Graz).

Sportivii romani participa pentru a patra oara la Jocuri Mondiale de Iarna Special Olympics, in conditiile in care sporturile de iarna nu sunt neaparat punctul forte al tarii noastre. Totusi, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilitati intelectuale, intrucat ii ajuta sa isi exerseze concentrarea, sa isi coordoneze miscarile, sa planifice momentele de franare, etc., declara Cristian Ispas, Director National Special Olympics Romania.

Mai mult, prin deplasarea la competitii in strainatate fara a fi insotiti de familie, sportivii nostri fac un mare pas spre cresterea independentei si a increderii in abilitatile lor, conferind, prin aceasta, incredere si familiilor lor – lucru de care au nevoie zi de zi.

In paralel cu Jocurile Mondiale, in perioada 16 – 22 martie 2017, se organizeaza un Summit international de tineret, in cadrul caruia echipe mixte de tineri cu si fara dizabilitati intelectuale creeaza si invata sa implementeze impreuna proiecte de integrare sociala in comunitatile locale. La aceasta editie, Romania este reprezentata de doua tinere de 20, respectiv 18 ani, care isi propun sa aduca tinerii cu dizabilitati intelectuale mai aproape de scolile de masa si de comunitatile locale de tineri.

Nu in ultimul rand, evenimentul va gazdui un seminar international pe teme de fitness si sanatate, prin intermediul caruia sportivi cu dizabilitati intelectuale vor fi instruiti sa ofere pregatiti sa ofere instruire specifica altor tineri cu dizabilitati intelectuale. O tanara sportiva Special Olympics cu sindrom Down, din Cluj-Napoca, va invata cele mai bune tehnici ToT (training of trainers) pentru a ajuta sportivi asemenea ei, dar si tineri fara dizabilitati, sa aiba o viata sanatoasa prin sport si nutritie adecvate. Proiectul va fi prima initiativa de acest gen din Romania.

Participarea delegatiei de sportivi Special Olympics Romania la Jocurile Mondiale de Iarna este posibila cu sprijinul Hervis Sports & Fashion – Partener Tehnic, Herbalife Nutrition, Pletl, 7card, Duckadam 86, Sovis Print, HI Q Prod, Mediater, Motivation Srl, Construct Perom, cu sprijinul Adrenallina Media. Pregatirea sportivilor pentru a concura la cele patru sporturi se datoreaza parteneriatului indelungat cu Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.

Despre Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics Austria 2017

Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics Austria 2017 – cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume – vor avea loc in perioada 14 – 25 martie si vor reuni 2700 de sportivi din 107 tari. Vor fi prezenti 1100 de antrenori, 3000 de voluntari si 5000 de membri ai familiilor sportivilor. Romania participa pentru a patra oara la Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics. Informatii complete sunt disponibile pe site-ul Special Olympics Romania, la adresa http://specialolympics.ro/sporturi/competitii/jocurilemondialeaustria2017/.

Despre Special Olympics Romania
Special Olympics este o miscare globala care valorifica potentialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajuta persoanele cu dizabilitati intelectuale sa fie acceptate si implicate ca membri activi ai comunitatilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectata si incluziva pentru noi toti. Folosind sportul drept catalizator, impreuna cu programele colaterale de sanatate si educatie, Special Olympics lupta impotriva pasivitatii, nedreptatii si intolerantei. In Romania din 2003, Special Olympics a ajutat, pana in prezent, peste 25.000 de copii, tineri si adulti cu dizabilitati intelectuale sa fie cetateni activi ai comunitatii.
Informatii despre Special Olympics Romania sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro) sau pe pagina oficiala de facebook.com/SpecialOlympicsRomania.

Pentru mai multe informatii despre participarea sportivilor romani puteti contacta Fundatia Special Olympics Romania. Coordonator comunicare, Corina Radu, c.radu@specialolympics.ro Telefon : 0724 083 020, 021 318 59 66