A treia saptamana a lunii august va retine atentia iubitorilor luptelor si kaiacului-canoe cu intrecerile campionatelor lumii gazduite de doua tari de pe continentul nostru. Cei mai buni luptatori de pe mapamond se vor bate la Paris pentru medaliile mondiale, pe parcursul a sase zile, iar kaiacistii si canoistii vor lupta in Cehia, la Racice, de miercuri, pana duminica. Federatiile de specialitate din tara noastra au obiective diferite pentru aceste importante competitii: o medalie la lupte, doua trofee si un loc 4-6 la kaiac-canoe.

La lupte vom avea zece sportivi si trei rezerve. Primii care vor intra in concurs vor fi cei de la greco-romane, Ilie Cojocari, la 71, Vlad Mariea, la 75 si Dorin Pirvan, la 85. La categoria lui Cojocari, medaliat cu bronz la editia de anul trecut, s-au inscris 38 de sportivi, favorit fiind campionul en-titre, azerul Rasul Chunaev, al treilea la Jocurile Olimpice din 2016. Peste 30 de luptatori, respectiv 39, la 75 si 35, la 85, isi vor incerca sansele de a urca pe podiumul mondial. Printre adversarii de evitat ai luptatorilor nostri se afla nord-coreeanul Kim Hyeon-Woo, aur olimpic la Londra, bronz la Rio, campionul european Tarek Abdelslam din Bulgaria, la 75, rusul David Chakvetadze, campion olimpic la Rio sau ungurul Viktor Lorincz, dublu medaliat cu bronz mondial, la 85. Alin Alexuc, trecut din acest sezon la 130, ar putea lupta in fazele superioare cu turcul Riza Kayaalp, campion olimpic la Rio. E posibil sa evolueze si rezerva Virgil Munteanu, la 59, categorie la care japonezul Kenichiro Fumita, aur olimpic la Rio si rusul Stepan Marianin, campionul continental intrunesc sufragiile specialistilor.
Urmeaza intrecerea feminina, unde vom avea emotii pentru Alina Vuc, argint si bronz european in ultimii doi ani la 48, Estera Dobre Tamaduianu, cvintupla medaliata cu argint continental la 53, Incze Krista, campioana europeana in 2016 la 60, plus rezervele Katerina Zidacevska, la 58 si Simona Pricob, la 55.
La libere vor intra pe saltele Andrei Dukov, vicecampion european in 2017, la 57, Ivan Guidea, bronz continental in 2016, la 61 si Ionut Moise, locul 5 la CE din acest an la 70.
O delegatie mai putin numeroasa ca de obicei va incerca sa readuca pe podiumul mondial kaiacul si canoea romaneasca. Asteptam rezultate pe masura valorii lor de la canoistii Leonid Carp-Victor Mihalachi, campioni mondiali under 23 si europeni, care vor concura pe distanta de 1000 metri, cvartetul compus din Catalin Constantin Diba-Gabriel Gheoca-Stefan Strat, tot la 1000, dubloul Gheorghe Stoian-Victor Mihalachi, la 500 si pe Catalin Chirila in proba individuala de 5000 metri.
Sau de la cele doua echipaje feminine, Irina Lauric-Florentina Caminescu, la k2-1000 si Malina Trifescu-Irina Lauric-Florida Ciuta-Florentina Caminescu, la k4-500.
Kaiacistii vor fi prezenti doar cu cvartetul Aurelian Ciocan-Sorin Cical-Razvan Albisoru-Cosmin Lulciuc, in proba de 500 metri.