O discutie recenta cu PETER KLOTZ, presedintele Federatiei Romane de Triatlon, ne-a relevat cateva aspecte interesante, legate mai cu seama de participarea la intrecerile internationale.

 

Astfel, Europenele de cros, triatlon si duatlon, desfasurate din nou, dupa un an, la Tg Mures, de data asta cu participarea a 450 de sportivi si sportive, din 28 de tari, pe parcursul a patru zile, s-au incheiat cu obtinerea a doua medalii din cel mai stralucitor metal cucerite la cros duatlon under 23 de constanteanca Antoanela Manac, de la clubul Atena, patronat de fostul inotator Razvan Florea, medaliat olimpic si de Kovacs Zoltan din Tg. Mures.

Urmeaza in primul weekend de septembrie etapa de Cupa Europeana de juniori la Tulcea, unde au confirmat prezenta reprezentanti a 17 tari. La care vor evolua si zece romani, sapte baieti si trei fete. Competitia de pe lacul Ciuperca se integreaza Festivalului Rowmania, organizat de multiplul campion olimpic si mondial la canoe, Ivan Patzaichin. Intrecerile vor fi precedate de un cantonament asigurat de Federatia Europeana, printre sportivi figurand si patru romani.

Peste o saptamana va veni randul amatorilor, care se vor intrece pe Transfagarasan si la lacul Vidraru. Dar si al celor care se vor duela pentru medalii la Campionatele Nationale pe distante medii, 1,9 kilometri inot, 90 kilometri ciclism, 20 kilometri alergare. Competitie la care au fost invitati si sportivi din alte tari.
Un eveniment important, Tri Challenge Mamaia, ajuns la editia cu numarul 8, va avea loc in perioada 16-17 septembrie, fiind destinat atat amatorilor, cat si profesionistilor. Și-au anuntat participarea aproape 1000 de concurenti.

Pana la finele anului vor mai fi campionate ale lumii la Rotterdam, etape de Cupa Mondiala in Coreea de Sud si Japonia. La care vor evolua, printre altii, Antonela Manac, Andreea Balan, legitimata la CSA Steaua, dar care studiaza in Spania, la Alicante, Nicolae Șeitan, Olimpia Bucuresti, student la o facultate din Viena, Alexandru Ion, de la Delfinul Bucuresti.

In continuare, conducerea federatiei va actiona in trei directii: cresterea bazei de selectie pentru copii si juniori, asigurarea echipamentelor si a deplasarilor in tara si strainatate la diferite concursuri, formarea lotului olimpic, cu finantare de la COSR. O atentie deosebita se va acorda pregatirii Mondialelor de winter triatlon, ce vor fi gazduite de Cheile Gradistei in ultimul weekend din ianuarie 2018. Unde se vor intrece aproape 200 de reprezentanti din circa 20 de tari, printre care si sase-sapte romani, la probele de alergare 7 kilometri, ciclism MTB 14 kilometri si schi fond 10 kilometri. Sperantele la medalii sunt legate deocamdata de Bogdan Darian, de la CSA Steaua, clasat pe locul 4 la Mondialele de duatlon si Viorel Palici, de la CSM Cluj-Napoca.